Avukatların sesi kesilirse, toplumun nefesi kesilir

Tekirdağ'da 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla saat 10:00'da tarihi Valilik binası önünde Atatürk Anıtına çelenk sunma töreni düzenlendi. Meslektaşları ile birlikte Atatürk Anıtıâ€?

GÜNDEM 5.04.2021 15:58:00 0
Avukatların sesi kesilirse, toplumun nefesi kesilir

Mesleğin sorunlarına da değinen Tekneci, “Öncelikle Hukuk fakültelerine girişte 100.000 barajının getirilmesi ve 2023 yılından sonra mesleğe girişte sınav olması olumlu gelişmelerdir. Ancak bu tarihe kadar sınavsız olarak mesleğimize giriş olmaya devam edecektir” dedi. Göreve geldikleri 2018 yılı Ekim ayında 806 olan avukat sayısını bugün itibarı ile bin 38 olduğunu, bu süreçte hiç ihtiyaç ve talep olmamasına rağmen yeni fakültelerin açıldığını ve açılmaya devam ettiğini kaydeden Tekneci, halen dosya incelemede, adliyelere girişte sorunlar yaşandığını, ilk derece mahkemelerinde yargılamaların yıllarca sürdüğünü, İstinaf ve Yargıtay’dan dosyaların bir türlü gelmediğini ifade ederek “Bu bağlamda Tekirdağ’da bir Bölge Adliye Mahkemesi kurulması sorunun çözümüne katkı sunacaktır” dedi.

 

 

“KADIN VE ÇOCUĞUN ALEYHİNE OLACAK”

 

Arabuluculuk hakkındaki 5 yıldan sonra tüm avukatların eğitim alarak arabulucu olmalarına yönelik itirazlarının karşılık bulmadığını söyleyen Tekneci, “Arabuluculuk halen İş, Ticaret ve Tüketici Mahkemeleri’nde uygulanmaktadır. Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye ilişkin İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanlığı kararı ile çıkılmasının ardından bu sözleşmede yasak olarak kabul edilen arabuluculuğun aile hukuk davalarında da uygulanabilmesinin önü açılmıştır. Bu durumun kadının ve çocuğun aleyhine olacağı açıktır” dedi. CMK’da uzlaştırmanın yalnızca avukatlar tarafından yapılmasına, CMK ücretlerinin Avukatlık Asgari Ücreti tarifesine çekilmesine, staj döneminde stajyer avukata ücret ödenmesine ilişkin itirazlarının da karşılık bulmadığını söyleyen Baro Başkanı Sedat Tekneci, “Tekirdağ Barosu bundan önce olduğu gibi bundan sonrada Cumhuriyetin kurucu değerlerine, Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlı olarak, ülkemizi muassır medeniyetler seviyesine getirmede öncü olmaya, insan haklarını savunan, ülkemizin demokrasi yönünden gelişmesi konusunda katkı yapma görevine devam edecektir. Savunmanın bağımsızlığı ve özgürlüğü, yargı bağımsızlığı, yargıç tarafsızlığı, hukukun öngörülebilir olması en fazla duyarlı olduğumuz konuların başında gelmektedir. Biz avukatlar için adaletsizliği engelleyecek gücümüz olmadığı zamanlar olabilir. Fakat itiraz etmeyi beceremediğimiz hiçbir zaman olmayacaktır. Avukatlar toplumun nefes damarlarıdır. Unutmayalım ki avukatların sesi kesilirse toplumun nefesi kesilir” dedi. Törene Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da katıldı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU