"Devletimiz, otizmli çocuklarımız için imkânlarını seferber ediyor"

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla mesaj paylaşan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, "Devletimiz, otizmli çocuklarımızın daha iyi şartlara kavuşabilmesi için tüm imkânların?

GÜNDEM 1.04.2021 20:17:00 0

2 Nisan’ın tüm dünyada otizm konusunda farkındalık oluşturmak ve otizmden kaynaklanan sorunlara çözümler bulmak amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edildiğini hatırlatan Vali Aziz Yıldırım, “Otizm spektrum bozukluğu, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nöro-gelişimsel farklılıktır” dedi.

 

“ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ”

 

“Otizmin, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı düşünülmektedir” diyen Vali Yıldırım, “Otizmli bireyler, sosyal ilişkilerde, iletişim kurmada, davranış kalıpları oluşturmada sorunlar ve bilişsel gelişimde gecikmeler yaşamaktadırlar. Her insan dünyaya farklı özelliklerle gelmektedir. Herkesin kendine has fiziksel, duygusal ve sosyal yapısı vardır. Herkes için gerekli olan eğitim, otizmli çocuklarımız için aynı zamanda bir tedavi yöntemi olduğundan, büyük önem arz etmektedir. Bu açıdan erken teşhisle birlikte verilecek özel eğitim onları toplumsal hayata kazandıracaktır” şeklinde konuştu.  

 

“TOPLAM 802 ÖĞRENCİ ÖĞRENİM GÖRMEKTEDİR”

 

Devletin, otizmli çocukların daha iyi şartlara kavuşabilmesi için tüm imkânlarını seferber ettiğini kaydeden Yıldırım, “Bizler de Tekirdağ Valiliği olarak onların sosyal hayatta yer alabilmeleri ve kendi ihtiyaçlarını mümkün olduğunca bağımsız karşılayabilmeleri için gerekli çalışmaları yapmaktayız. İlimizde 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı itibariyle (3 Rehberlik Araştırma Merkezi ve 2 Bilim ve Sanat Merkezi hariç) 2 Özel Eğitim İlkokulu, 2 Özel Eğitim Ortaokulu, 6 Özel Eğitim Uygulama Merkezi I. Kademe, 6 Özel Eğitim Uygulama Merkezi II. Kademe, 5 Özel Eğitim İş Uygulama Okulu,3 Özel Eğitim Mesleki Eğitim Okulu olmak üzere toplam 24 Özel Eğitim (resmi) Okulu’nda (ücretli öğretmenler hariç); 334 öğretmen görev yapmakta olup, Özel Eğitim Sınıf ve Okulları’nda toplam 802 öğrenci öğrenim görmektedir. (Kaynaştırma Öğrencileri Hariç)” ifadelerini kullandı.

 

PANDEMİ NEDENİYLE FAALİYETLERİNE ARA VERDİLER

 

Ayrıca Tekirdağ’da Mavi Martı Otizm Spor, Eğitim ve Sosyalleşme Kulübü Derneği’nin otizmli bireylerin sosyalleşmesine destek olmak amacıyla faaliyetler yaptığını sözlerine ekleyen Vali Yıldırım, mesajının devamında şu ifadelere yer verdi: “Ancak koronavirüs pandemisi nedeniyle faaliyetlerine ara verilmiştir; pandemi sonrası faaliyetlerine devam edecektir. Bu vesileyle, Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde otizme dair toplumsal farkındalığın ve duyarlılığın artırmasını temenni ediyor; otizmli çocuklarımıza, yetişkinlere ve ailelerine sağlıklı ve huzurlu bir ömür diliyorum.”

 

Haber / Menşure KARDEŞ