Hamilelikte yetersiz beslenme zehirlenme riski yaratabilir

Hamilelik döneminde anne adayı tükettiği besinlerle hem kendi bedeninin hem de bebeğinin enerji ihtiyacını karşılar. Anne adayı yetersiz beslendiğinde ya da gereğinden çok daha fazla gıda tüketerek kilo aldı

YAŞAM SAĞLIK 28.03.2021 14:06:00 0
Hamilelikte yetersiz beslenme zehirlenme riski yaratabilir

Hamilelik döneminde doğru beslenme; bebeğin iyi gelişmesi ve annenin sağlığı açısından hayati önem taşır. Bebek, ihtiyacı olan besinin tümünü anneden alır. Besinler anneden bebeğe plasenta yoluyla geçer. Bu nedenle gebelik süresince ortalama 2200 - 2500 kalori enerji alınması gerekir. Anne adayının 1800 kaloriden az enerji almaması ve düşük kalorili zayıflama diyeti yapmaması gerektiğini belirten ndan Uzman Diyetisyen Olcay Barış, hamilelik döneminde alınacak günlük enerjinin yüzde 15-20’i proteinlerden, yüzde 30’u yağlardan, yüzde 55-60’ı karbonhidratlardan sağlandığında enerji ihtiyacının dengeli bir biçimde karşılanacağını söyledi.

 

HAFTADA İKİ KEZ BALIK TÜKETİLMELİ

 

Bu enerjinin sağlanabilmesi için süt, et, sebze ve meyve, tahıl ve yağ grubu olmak üzere tüm besin gruplarının kişiye özel porsiyonlarda tüketilmesi gerektiğini anlatan Uzm. Dyt. Barış, “Anne adayları roka, tere, kırmızı ve yeşil biber, kivi, nar, portakal, mandalina, limon, turunçgilleri sıklıkla yemeli. Demir içeriği yüksek sebzelerden ıspanak, kereviz, pırasa lif içeriği ile sindirim şikayetlerine iyi geliyor, metabolizmayı güçlendiriyor. Hem Omega 3 hem de iyi bir protein kaynağı olan balık ise haftada iki gün öğünlere eklenmeli. Çok büyük okyanus balıkları denizin dibinde civa biriktirdiğinden düşük riski oluşturabiliyor. Ancak orta büyüklükte olan çipura, levrek, somon ızgara veya haşlama veya buğulama şeklinde rahatlıkla tüketilebilir. Tabii yasaklı gıdalar da var. Örneğin hazır paketli gıdalar, çekirdek, patates kızartması, meyve suları, çikolata, boza, kestane gibi besinleri sofradan uzak tutulmasını veya çok nadir tüketilmesini öneriyorum” dedi.

 

FAZLA KİLO ALIMI DOĞUM RİSKLERİNE NEDEN OLABİLİR

 

Gebelikte yetersiz ve dengesiz beslenme bebek kadar annenin sağlığını da birçok yönden olumsuz etkiliyor. Anne adayı artan enerji ve protein gereksinimini karşılayamadığı durumda kilo kaybı, artan besin öğeleri gereksinimlerinin karşılanmamasında ise kansızlık, diş çürümesi, kemiklerden kalsiyum çekilmesi, yetersiz ve dengesiz beslenme ile zehirlenme riski, yetersiz protein alımından dolayı da ödem problemi yaşanabiliyor. ,Uzm. Dyt. Olcay Barış, bunun tam tersi bir durumun yani annenin aşırı besin alımının da doğum riskleri beraberinde getirdiğinin belirterek “Annede aşırı yağlanma durumunda sezaryen doğum, geç doğum, anne karnında bebeğin mekonyum denilen bebeğin kendi dışkısını yutması ile aspirasyonu, ölü doğum riski oluşabilir. Hafif şişman veya belirgin şişman hamile kadınlarda, hamilelik diyabeti ( gestasyonel diyabet), hipertansiyon ve preeklemsi riski normal kilolu hamilelere oranla daha yüksektir” dedi.

 

YAĞDAN FAKİR BESLENİLMELİ

 

Gebelikte bulantının çok fazla olduğu durumlarda beslenme tedavisinin önemine dikkat çeken Uzm. Dyt. Barış, anne adayının bulantılar nedeniyle ağızdan beslenemediği, kilo ve su kaybının görüldüğü durumlarda hastanede tedavi görmesi gerektiğinin altını çiziyor. Gebelik bulantısında karbonhidrattan zengin, yağdan fakir diyet tedavisinin etkili olduğunu anlatan Uzm. Dyt. Barış, şunları söyledi: “Asitli besinlerden uzak durulmalıdır. Yağlı yiyecekler mide boşalmasını geciktirdiği için bu besinlerin tüketiminden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Proteinden zengin diyetler bulantı şiddetini azaltabilir. Belli gıdalar bulantıya neden oluyorsa bu gıdalardan uzak durulmalıdır. Bulantısı olan anne adayı sık ve az yerse, bu şekilde beslenme orta şiddetteki bulantı ve kusmayı önemli ölçüde azaltır. Hafif gıdalar, galeta, leblebi, etimek, peynir, ayran tüketilebilir. Sıcak yiyecek ve içeceklerin kokusu bulantı kusmayı arttırıyorsa yiyecek ve içecekler soğuk hazırlanmalıdır.”

 

Haber / Menşure KARDEŞ