Çember daralıyor! Çerkezköy'de kırmızı alarm

Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı koronavirüs haritasında yüksek riskli iller arasında yer alan Tekirdağ'da vaka sayıları yüz binde 121,64'ten yüz binde 168,26'ya yükseldi. Te

GÜNDEM 26.03.2021 16:26:00 0
Çember daralıyor! Çerkezköy

Tekirdağ’da olduğu gibi Çerkezköy’de de son zamanlarda vaka sayıları artarken, Çerkezköylü vatandaş ve esnaflar ilçedeki koronavirüs artışı hakkında düşüncelerini dile getirdi.

 

“EN AZ İKİ HAFTA TAM KAPANMA OLMALI”

 

Çerkezköy Hanlar Market İşletmecisi Alihan Nar, “Toplu alanlarda sosyal mesafe maalesef unutuluyor. İnsanlar caddelerde iç içe yürüyorlar. Maskesini indirenleri, daha da kötüsü hiç takmayanları görüyorum. Büyük marketlerde yine alışveriş yapan ya da kasalarda sıra bekleyen müşteriler sosyal mesafeye çoğu zaman uymuyor. Bazı yeme içme yerlerinde masalar dip dibe, kapasite sayısı unutulmuş vaziyette” dedi. En az iki hafta tam kapanma olmadan virüsten kurtulamayacağımızı da dile getiren Nar, “Tam kapanma derken de her yer kapatılmalı. Hiçbir yer açık kalmamalı. Bu şekilde olursa virüsün yüzde 50-60’lara kadar azalacağını düşünüyorum. Bu virüsten kurtulmanın yolunun maske, mesafe ve hijyenden geçtiğinin farkına varmalıyız” şeklinde konuştu.

 

 

VATANDAŞLARA KÖTÜ ÖRNEK OLUNAN DURUMLAR OLUYOR

 

Çerkezköy’de yaşayan Ali Yılmaz isimli vatandaş da, kurallara uymanın virüsün yayılım hızını düşürmede oldukça etkili olduğunu belirterek, “Ben bir vatandaş olarak çantamdan kolonya, dezenfektan, ıslak mendil ve maskemi asla eksik etmiyorum. Her zaman çift maske takıyorum. Bütün kurallara harfiyen uyuyorum, dışarıya çıkmam gerektiğinde çıkıyorum ve kuralları çiğnemiyorum. Bence Çerkezköylüler de kuralları çok ihmal etmiyor ama şöyle bir şey var ki insanlara kötü örnek olunan durumlar maalesef yaşanıyor. Kongreler yapılıyor dip dibe, sosyal mesafe hak getire. Vatandaşlar bunları görünce; ‘sadece benim kurallara uymamla olmaz, sosyal mesafe ve maske kuralı sadece benim için mi geçerli?’ diye sormaz mı? İnsanların çabası görülmeli ve kurallar, cezalar herkes için eşit uygulanmalı. Kapanma gerekiyorsa kapanalım ama bu virüsten bir an önce kurtulalım. Sağlık her şeyden önemli, sevdiğimiz birini kaybetmeden ya da bu virüse bizzat yakalanmadan ciddiye alalım” ifadelerini kullandı.

 

 

“DURUMUN VAHİM OLDUĞUNU NEDEN İDRAK EDEMİYORUZ?”

 

Manav işleten Gökhan Çiftçi de, sokakların kalabalık olduğunu, bazı vatandaşların virüs yokmuşçasına hareket ettiğini belirterek, “Şöyle bir dükkanımın önüne çıkıp baktığım zaman sosyal mesafenin çiğnendiğini, maske kuralına uyulmadığını üzülerek görüyorum. Durum gerçekten çok vahim, bunu toplum olarak neden idrak edemiyoruz? Camiler dolu, dükkanlar dolu, restoranlar dolu. Çerkezköy özellikle nüfus bakımından büyük bir ilçe, meydanlar her zaman kalabalık oluyor. Son zamanlarda ülke genelinde olduğu gibi Çerkezköy’de de vaka sayıları aldı başını gidiyor. Haberleri üzülerek takip ediyoruz. Benim Çerkezköylü vatandaşlara çağrım şudur; maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymadan bu virüsten kurtulamayacağımızın farkına varsınlar” dedi. Çiftçi, en az iki hafta kapanmayla koronavirüsün kontrol altına alınabileceğini de sözlerine ekledi.

 

 

“VAKALAR ARTTI, TAHAMMÜL AZALDI”

 

Marmara Beykent İşletmecisi Uhud Şahin de, “Vaka sayısı arttı, vatandaşların tahammülü azaldı. Biz mesela dükkanımızda maskesiz müşteri almıyoruz, sosyal mesafe uyarısı yapıyoruz ama bir yere kadar oluyor bu bazen. Yaşlı müşterilerimiz de geliyor, onlara açıklamak zor olabiliyor bazen. Virüse inanmayanlar da var, maskesiz geziyorlar. ‘Maske’ dediğimizde, ters tepki alıyoruz. Bir yerde bir yanlışlık var ki bu vakalar bu kadar çok artıyor. Tam kapanma olmadan, esnaflar mağdur olmadan umarız bir an önce bu virüsten kurtuluruz. Herkesin bir düşünmesi gerekiyor bence, eski özgür hayatlarına dönmek istiyorlarsa kuralları çiğnemesinler” şeklinde konuştu. Anteplioğlu Sıcak Tatlı ve Baklavaları İşletmecisi Gökhan Nalbantçı da, “Koronavirüs salgını hayatımızda yeterince yer kapladı. Artık bu salgından kurtulma vaktimiz geldi de geçiyor diye düşünüyorum. Kurtulmak için ise yapılması gerekenler çok zor değil. Kalabalık ortamlarda bir araya gelmemek, sevdiklerimizden bir süre uzak kalmak bence gerekiyor. Bu virüsle hep beraber mücadele edebiliriz” dedi.

 

 

Haber / Buse SERİN