Dönmez: Müstakbel failler adeta cesaretlendiriliyor

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden Resmi Gazete'de yayımlanan 3718 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile ayrılmasına bir tepki de CHP Çerkezköy İlçe Teşkilatı'ndan geldi. Parti binas?

GÜNDEM 22.03.2021 16:23:00 0
Dönmez: Müstakbel failler adeta cesaretlendiriliyor

Cumhuriyet Halk Parti Çerkezköy İlçe Teşkilatı’nda bugün saat 15.00’da düzenlenen basın açıklamasına; İlçe Başkanı Ayfer Dönmez, İlçe Kadın Kolları Başkanı Gülşah İkizoğlu, yönetim kurulu üyeleri ve partililer katıldı.

 

 

“İKTİDARIN KADINA BAKIŞ AÇISINI GÖZLER ÖNÜNE SERDİ”

 

İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen ve 2011 yılında Türkiye’nin de imzaladığı Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla gece yarısı Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile feshedildiğini hatırlatan Dönmez, “Ve bizler karanlık bir sabaha uyandık. Yürürlüğe girdiğinden beri uygulanması için mücadele ederken, kadınları yaşatacak olan bu sözleşmenin feshedilmesi iktidarın kadına bakış açısını bir kez daha gözler önüne sermiştir” dedi.

 

“DAYANIŞMA AĞLARI YOK EDİLİYOR”

 

“Geçen yıl 300 kadınımız erkekler tarafından katledildi” diyen Dönmez, “Kocası, erkek arkadaşı, akrabası veya oğlu tarafından öldürüldü. Hala hayatta kalmayı başarabilen yüzlerce kadın ise bazen aile içinde, bazen okulda, bazen işyerinde bazen ise sokakta hiç tanımadığı bir erkeğin şiddetine uğruyor, kimi zaman eğitim ve çalışma hakkını da kaybediyor. Kadınlar toplumsal yaşamdan güvenliği bahanesiyle uzaklaştırılarak ev içindeki erkek şiddetine maruz bırakılıp dayanışma ağları yok ediliyor, yalnızlaştırılıyor” şeklinde konuştu.

 

“ FAİLLER ADETA CESARETLENDİRİLİYOR”

 

Devlet yetkililerinin tüm açıklamaları ve davranışları ile failleri koruduğunu da sözlerine ekleyen Dönmez, “Kolluyor, sırtlarını sıvazlıyor, takım elbise giydiği için cezai indirim uygulanıyor ve böylece yeni kadın cinayetleri için müstakbel failler adeta cesaretlendiriliyor. Kadın cinayetlerini engellemedikleri yetmiyormuş gibi, kadınların şiddet ve cinayetleri protesto etmesini engellemeye çalışıyorlar. Hem de acımasız bir şiddetle, işkenceyle, zorbalıkla. Hatta üzülerek görüyoruz ki bu şiddeti protesto eden kadınlara yine bir kadın şiddet uygulayarak onu engellemeye çalışıyor. Ve iktidar, böylece bir kez daha; kadına yönelik şiddetle değil, bununla mücadele edenlerle açık bir savaş halinde olduğunu hiç saklamadan, gizlemeden, açıkça gösteriyor” ifadelerini kullandı.

 

“HİÇBİR KAZANIMIMIZI GERİ VERMEYECEĞİZ”

 

“Fakat bilinmelidir ki; başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere hiçbir kazanımımızı geri vermeyeceğiz” diyen Ayfer Dönmez, açıklamasını şöyle tamamladı: “Kadınlar yılmadan, geri adım atmadan, bıkmadan, usanmadan kazanılmış haklarını savunmaya devam edecekler. Sözlerimi Büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleriyle bitirmek istiyorum;  “Bir toplum, bir millet; erkek ve kadın denilen iki cins insandan meydana gelir. Mümkün müdür ki, bir toplumun yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça, diğer kısmı göklere yükselebilsin!”

 

Haber / Buse SERİN