Yüceer: Sorumlular değil, adalet diyenler yargılanıyor

Çorlu tren kazası faciası ile ilgili açıklama yapan CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, faciayla ilgili sorumluların değil, adalet diyenlerin yargılandığını, davanın ilk duruşmasında mağdur ailel

GÜNDEM 17.03.2021 17:36:00 0
Yüceer: Sorumlular değil, adalet diyenler yargılanıyor

8 Temmuz 2018 tarihinde Çorlu’da 7’si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği, 318 kişinin yaralandığı Çorlu tren faciasının 7 duruşmasının önceki gün yapıldığını belirten CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, “Geçen 3 yılda tren faciasının nasıl hukuk faciasına dönüştüğüne bizzat tanık olduk. Faciaya saatler içinde getirilen yayın yasağı ve üzerinden 24 saat geçmeden hiçbir şey olmamış, insanlar ölmemiş gibi saraydaki kutlamalarla başlayan süreç, suçun yağmurun üstüne, sorumluluğun alt birimlerdeki personel üzerine yıkılması ile devam etti” dedi.

 

“KİMSE HESAP VERMEDİ”

 

Kimsenin özür dilemediğini, kimsenin istifa etmediğini, kimsenin hesap vermediğini belirten Yüceer “Kimse sorumluluğu üstlenmedi, yağmurdan denildi, geçildi. Jeoloji Mühendisleri Odası’nın,  İnşaat Mühendisleri Odası’nın, Meteoroloji Mühendisleri Odası’nın gerçeği yansıtan rapor ve değerlendirmeleri görmezden gelindi. Şaibeli bilirkişi raporu ile asıl sorumlular dava kapsamı dışında tutuldu, sanık sandalyesinde oturması gerekenler terfi ettirildi, yöneticiler kollanırken gerçeklerin üstü örtülmeye çalışıldı. Dünya demiryolları tarihine geçecek kadar büyük bir faciada, ilk duruşma ancak faciadan 1 yıl sonra yapılabildi. Adına duruşma denilirse. 1 yıldır adaleti bekleyen acılı aileler ve avukatları darp edildi. Mahkeme kapısı duruşmayı izlemeye çalışan bizlerin ve kazada yakınlarını kaybedenlerin üzerine kilitlendi. Ailelerden bazıları içeri giremedi. İçeride olanlar, bizler dakikalarca kilitli kaldı. Aileler fenalaştı, izdiham yaşandı. Ancak kapı zorlanarak dışarı çıkılabilindi. Duruşmada mahkeme heyeti davadan çekildi ve reddedildi. Ailelerin adalet arayışı sonuçsuz kaldı. Tek bir kişi siyasi sorumluluğu almadı, tek bir devlet demiryolları yöneticisi hakim karşısına çıkarılmadı, ama kaybettiği yakınlarının acısıyla yürekleri sızlayan aileler ve avukatları yargılıyor” dedi.

 

“TAM BİR SKANDALLAR ZİNCİRİ”

 

Davayı takip eden gazetecilerin yargılandığını, faciadan bu güne adalet mücadelesine destek veren milletin vekilinin yargılandığını söyleyen Yüceer, “İlk duruşmada bizlere, ailelere, avukatlara yapılanlarla ilgili suç duyurusuna takipsizlik veriliyor. Ama kilitli kaldığımız dakikalardaki izdihamı, mağdur ailelerin fenalaştığı anları görüntüleyip bu vicdansızlığı, adaletsizliği bir tweetle paylaştığım için hakkımda düzenlenen fezleke Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderiliyor. Neresinden bakarsanız bakın tam bir skandallar zinciri. Yaşananlar tam bir vicdansızlık, hukuksuzluk” ifadelerini kullandı.

 

“ADALET DİYENLER YARGILANIYOR”      

 

25 kişinin hayatını kaybettiğini, yüzlerce kişinin yaralandığını söyleyen Yüceer, “Ocaklara ateş düştü, bağıra bağıra, göz göre göre gelen bir faciada sorumlular değil adalet diyenler yargılanıyor” dedi. 7’nci duruşmada mahkeme heyetine sunular yeni bilirkişi raporunun tüm gerçeği, ihmalleri bir bir sıraladığını, halen var olan menfezlerde her an yeni bir facia olma ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çektiğini belirten milletvekili Yüceer, “Bu gerçekler ışığında ihmali, kusuru olan Demiryolları Genel Müdürü, 1. Bölge Müdürü başta olmak üzere tüm sorumlular yargılanmalı ve gereği yapılmalıdır. Her türlü baskı ve hukuk garabetine rağmen adaleti aramaktan, hukuku savunmaktan ve gerçek suçlular cezalandırılıncaya kadar adaleti tesis etme çabamızdan asla vazgeçmeyeceğiz, unutmayacağız, unutturmayacağız. Çorlu için adalet, Türkiye için adalet demeye devam edeceğiz” diye konuştu.

 

Haber / Şaban KARDEŞ