39 köyde uygulanacak

Kırklareli'de Vali Osman Bilgin ve eşi İlknur Bilgin'in himayelerinde Kırklareli Valiliği İl Özel İdaresi'nce uygulamaya konulan "Sıfır Atık" Projesi kapsamında Karadeniz Havzası Sı

GÜNDEM 17.03.2021 12:26:00 0
39 köyde uygulanacak

"Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği Programı" kapsamında Demirköy ve Vize ilçelerine bağlı 39 köyde biyobozunur (petrol kökenli) ve ambalaj atıklarını evsel atıklar içerisinden ayrıştırmak ve ekonomiye kazandırılmak amacıyla başlatılan proje ile 39 köye atıkların toplanması amacıyla konteynerler konulacak, köy sakinlerine ise "geri dönüşüm kartları" verilecek. Köylülerin kartlarına, konteynere attıkları her atık karşılığında sistem aracılığıyla puan yüklenecek. Vatandaşlar, anlaşmalı köy bakkalına giderek kazandıkları puanlar karşılığında gıda alışverişi yapabilecek.

 

"HEM DOĞA, HEM KÖYLÜ, HEM DE ÜLKE EKONOMİSİ KAZANACAK"

 

Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında 443 bin avro bütçe ile temin edilen vinçli çöp kamyonu, geri dönüşüm aracı ve 78 çöp konteynırı ile ilk etapta Vize ve Demirköy ilçelerine bağlı 39 köyde uygulanacak. Çevre kirliliğinin önüne geçilmesi için bu tür projeleri önemsediklerini belirten Vali Osman Bilgin , “Türkiye'de çöp kaynaklı yaklaşık 15 milyar dolar israf var, bu çok büyük bir rakam. Bugün insanların çok büyük bölümünün ihtiyacını karşılayacak rakamlar bunlar, o nedenle çevreyi kirletmeyelim lütfen. Köy sakinlerine "geri dönüşüm kartları verilecek. Kartta kişinin adı soyadı ve kart numarası yazılacak. Ayrıştırma sonucunda çöpe attığı atık karşılığında kartını sisteme okutup puan kazanacak. Kazandığı puanlar ile köy bakkalında kurulan sistem sayesinde alışveriş yapacak. Burada hem doğa, hem köylümüz, hem de ülke ekonomimiz kazanacak” dedi.

 

Haber / Yener AKBABA