Kolon kanseri hastaları için beslenme önerileri

Optimed Hastanesi Onkoloji Diyetisyeni Sinem Kaya Savcı, Mart ayı Kolon Kanseri sebebiyle Kolon Kanseri ve Beslenme konusunda önemli bilgiler verdi.

YAŞAM SAĞLIK 17.03.2021 10:51:00 0
Kolon kanseri hastaları için beslenme önerileri

Kolon ve rektumun, sindirim sisteminin kalın bağırsak denen kısmını oluşturduğunu kaydeden Diyetisyen Sinem Kaya Savcı, “Son 20 cm’lik kısmı rektum, buradan ince barsaklara kadar olan kısım ise kolon olarak adlandırılır. Kolonun rektumla birleştiği yer “sigmoid kolon” dur. Kolonun ince barsakla birleştiği yere “çekum” adı verilir. Kolon su ve mineralleri besinden ayırır, geri kalanı anüsten atılmak üzere depolar. Kolondan başlayan kansere kolon kanseri rektumdan başlayan kansere ise rektal kanser denir. Kolon kanseri en sık görülen ilk beş kanser arasındadır” dedi.

 

GÜNDE 2-3 PORSİYON MEYVE TÜKETİN

 

Diyetisyen Sinem Kaya Savcı, kolon kanseri hastaları için şu beslenme önerilerinde bulundu: “Bol posalı diyetle beslenin: Bol posalı diyet kolon sağlığının korunmasında ilk sırada yer almaktadır. Posa, vücudumuzun sindiremediği veya sindirim sistemi tarafından emilemeyen kompleks karbonhidratlara verilen isimdir. Sindirim atıklarının sindirim sistemi içerisinde hızlı hareket etmesi, zararlı maddelerin bağırsak çeperi ile daha kısa süre temasta kalmasını sağlar. Daha hacimli dışkı ise zararlı maddelerin yoğunluğunu azaltır. Kırmızı et tüketiminizi azaltın: Haftada 500 gramdan daha az kırmızı et tüketin. Eti pişirirken yanmamasına dikkat edin. Pişirme yöntemi olarak haşlama, ızgara veya fırında pişirme tekniklerini kullanın. İşlenmiş et ve et ürünlerini tüketmeyin: İşlenmiş et ürünlerinin korunmasını ve ürünün renk kalitesini sağlamak amacıyla eklenen nitrit ve nitratlar kanserojen özellik taşımaktadır. Meyve tüketmeyi unutmayın: Günde 2 - 3 porsiyon meyve tüketmeye özen gösterin. Sarımsağı sofranızdan eksik etmeyin: Yemeklerinizde sarımsağa yer verin. Diyetinizde kalsiyum kaynaklarını bulundurun: Bireysel süt ve süt ürünü ihtiyacı belirlenmelidir. Belirlenen miktarlar kadar süt ve süt ürünü günlük beslenme planı içine alınmalıdır. Yetişkin bireyler için 2 bardak süt veya yoğurt ve 60 gram peynir tüketimi yeterli miktarı karşılarken ergenlik dönemindeki bir genç için 2 su bardağı süt veya yoğurt ve 120 gram peynir tüketmek gerekmektedir. D Vitamini düzeyinizi kontrol edin: Kanda D vitamini düzeyinin yeterli olup olmadığı tespit edilmelidir. Yetersizlik söz konusu ise doktor tavsiyesi ile gerekli eklemeler yapılmalıdır. Alkol tüketiminden kaçının ve sigara içmeyin: Tedavi süresince kesinlikle alkol kullanmayın, tedaviniz bittikten sonra alkol tüketiyorsanız eğer miktar ve sıklığını azaltın, kadınlar için günde 1 erkekler için günde 2 kadehin üzerine çıkmayın. Sağlıklı ağırlığınıza ulaşın ve o ağırlığı koruyun: Kolon kanseri tedavi sürecinde hastaların beslenme takibi bireyseldir. Kemoterapi ve sindirim kanalına alınan radyoterapi beslenme üzerine etkili olmakta ve hastaların önemli bir kısmı beslenme planına ek olarak tıbbi beslenme destek ürünlerine ihtiyaç duyabilmektedir. Bağırsak sağlığını korumak ve güçlendirmek için probiyotik ve prebiyotikler önemlidir”

 

ÇOK İYİ PİŞİREREK TÜKETİN

 

Kuru baklagiller, bulgur, yarma, buğday, mısır, bezelye,soya fasulyesi, kuruyemişlerin çok iyi pişirilerek ya da iyi çiğnenerek tüketilmesi gerektiğini kaydeden Diyetisyen Sinem Kaya Savcı, “Zeytini zeytin ezmesi şeklinde tüketin. Portakal, mandalina, greyfurt, nar, böğürtlen, dut, incir, yaban mersini gibi posa oranı yüksek veya çekirdekli meyvelerin suyunu tüketin veya kompostosunu yapıp süzgeçten geçirin. Kuru meyveleri mutlaka pişirerek tüketin” dedi. Diyetisyen Sinem Kaya Savcı, gaz ve ağrıyı önlemek için de şu tavsiyelerle bulundu: “Yemekleri yavaş yiyin ve çok iyi çiğneyin. Rahat bir ortamda yemek yiyin. Düzenli aralıklarla yemek yiyin. Hareket halindeyken yemek yemeyin. Öğün atlamayın, az ve sık öğünler şeklinde beslenin. Yiyeceklerin çok sıcak çok soğuk olmamasına dikkat edin. Az az ve sık sık su için. Gaz yapıcı yiyecekleri tüketmeyin. Düzenli egzersiz yapın. Baharatlı yiyecekleri yavaş yavaş diyetinize ekleyin. Çiğ sebzelerden kaçının. Kafeinden uzak durun.”

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU