Gürkan: Çocuklarımıza kurşun bulaşmış su içirmeyeceğiz

Sivil toplum örgütleri ile birlikte yaptığı basın açıklamasında, Edirne'nin içme suyunun arıtıldığı tesislere sadece 205 metre uzaklıkta yapımı için ÇED süreci başlatılan "Kurşu

GÜNDEM 16.03.2021 13:41:00 0
Gürkan: Çocuklarımıza kurşun bulaşmış su içirmeyeceğiz

Bir madencilik şirketinin Edirne'nin içme suyunun arıtıldığı tesislere sadece 205 metre uzaklıkta yapımı için ÇED süreci başlatılan Kurşun Kırma, Eleme, Yıkama Tesisi’ne Edirneliler karşı çıktı.

 

DİLEKÇE VERİLDİ

 

Projeye dair itirazları ve kaygıları içeren bir dilekçe, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne verilirken, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, sivil toplum örgütleri ile birlikte tesisin yapılacağı alana giderek, basın açıklamasında bulundu. Konudan geçtiğimiz hafta Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük’ün kendisini araması ile haberdar olduğunu belirten Gürkan, “Çarşamba günüydü yanlış hatırlamıyorsam, zaten cuma günü de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden de bize ÇED ile ilgili görüşümüzün ne olduğu ile ilgili yazı geldi. Zaten STK’lar itirazlarını yapmışlardı, ÇED raporlarına karşı. Biz de cuma günü hem Edirne Belediyesi olarak hem de vatandaş olarak ÇED’e karşı itirazlarımızı yaptık. Baktığımızda vatandaş iş yapmasın mı, tabi ki yapsın ama bunun yapılacağı yerler buna göre düzenlenmeli, buna göre seçilmiş yerler olmalı. Bizim Edirne’de 2 tane içme suyu arıtma tesisi var. Kurulmak istenen tesis bizim Yeni İçme Suyu Arıtma Tesisi’ne kuşuçuşu 205 metre uzaklıkla. ÇED başvurusunda da bu 300 metre olarak belirlenmiş. Yaya olarak giderseniz, 300 metre. Buradan 80 metre ötede bizim arıttığımız suyu şehre taşıdığımız ana hat geçiyor” dedi.

 

“KİMSE İDDİA EDEMEZ”

 

Gürkan, “Hem buradaki yeni içme suyu arıtma tesisinde hem de 1,5 kilometre ötedeki eski içme suyu arıtma tesisinde içme suyu arıtma tesislerinin yapısı gereği açık dinlendirme havuzları var. Burada şunu kimse bize iddia edemez, inandıramaz da, burası bir kurşun kırma, yıkama ve eleme tesisi. Burada açığa çıkacak, doğaya salınacak çeşitli gazların, çeşitli kimyasalların rüzgar vasıtasıyla 1-1,5 kilometre ötedeki Edirne’nin en son evine ulaşmayacağını ve 200 metre ötedeki içme suyu arıtma tesisinin açık havuzlarına ulaşmayacağını kimse iddia edemez” ifadelerini kullandı.

 

“BU RUHSATI ASLA VERMEYECEĞİZ”

 

“2 nedenle burası olmaz” diyen Başkan Gürkan, “Burası hem belediye sınırları içerisinde bir alan hem de mücavir alan ve tarım arazisi. Şantiye için o zaman Tarım Müdürlüğü’nden izin alınmış, şantiye görevi bitmiş ve beton santrali de buradan kaldırılmış. Burada işyeri açılması için burasının imar planına alınması gerekir. Ben böyle bir şey yapmayacağım. Kimse de yapamaz. Tüm bunların olduğunu varsayalım iş yeri ruhsatı alması lazım. Bu ruhsatı da asla vermeyeceğiz. Bizim arkadaşlara tavsiyemiz, hiçbir resmi işlem yapılmamışken yavaş yavaş eleklerini falan kurmaya başlamışlar, biz kendilerini tanımayız, etmeyiz. Kendileri ile şahsi bir problemimiz de yok. Bunları kurmadan buradan toparlayıp, uygun bir yere taşısınlar. ÇED alabilecekleri bir yere taşısınlar. Bizim Edirne’nin vatandaşlarına, insanlarına, çocuklarına kurşun bulaşmış bir suyu içirmeyeceğimizi herkesin bilmesini isterim. Ben bu noktada Sayın Vali’mizin de Edirne’de ÇED raporuna dahil olması gereken kamu kurumların hepsinin de bizim gibi düşüneceğine, olumsuz görüş bildireceğine eminim. O yüzden arkadaşlar boşu boşuna masraf yapmadan malzemelerini toplasınlar, uygun yer neresi ise mutlaka onlara yer gösterilecektir, oraya taşınsınlar. Burada asla Kurşun Kırma, Eleme, Yıkama Tesisi’ne Edirneliler olarak izin vermeyeceğimizi, altını çok kalın bir şekilde çiziyoruz” dedi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ