Bağımsızlık mücadelemizin simgesi 100 yaşında

Bağımsız mücadelemizin simgesi olan İstiklal Marşımızın kabulünün 100. yılı ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla Kapaklı Atatürk Kültür Merkezi'nde program düzenlendi.

GÜNDEM 12.03.2021 17:47:00 0
Bağımsızlık mücadelemizin simgesi 100 yaşında

Dün saat 11.00’da Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü himayesi Kapaklı Anadolu İmam Hatip Lisesi koordinesinde düzenlenen programa Kapaklı Kaymakamı Bülent Hamitoğlu, Kapaklı Belediye Başkan Vekili Özgür Cengiz, İlçe Jandarma Komutanı Başçavuş Fevzi Bayram, İlçe Emniyet Müdürü Özkan Kara, İlçe Milli Eğitim Müdürü İrfan Danışmaz, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

 

 

“TÜRK ORDUSUNA VE MİLLETİMİZE ARMAĞAN ETTİ”

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemine ilişkin konulan Kapaklı Anadolu İmam Hatip Lisesi Tarih Öğretmeni Ahmet Kıravi, “19.yüzyılın sonlarında Osmanlı Devleti hala 3 kıtada hüküm süren büyük bir devletti. Şartlar zor, coğrafya acımasızdı. Osmanlı’nın dağılma sürecine girmesiyle beraber başlayan sıkıntılar dünya devletlerinin 20.yüzyılda ülkemizi işgal etmeleriyle devam etti. Milletimiz canını, dinini, namusunu, geleceğini, kısacası her şeyini ortaya koyarak kurtuluş savaşını başlattı. Meclis kurulduktan sonra her bağımsız milletin olduğu gibi bizim de birlik ve beraberliğimizi sağlayacak, ordumuza güç verecek ve vatanımızı kurtarmak için çektiğimiz acıları, gösterdiğimiz kahramanlıkları anlatacak bir marşımızın olması fikri ortaya çıktı. Bunun için büyük para ödülü olan bir yarışma düzenlendi. Yarışma sonucunda o günleri bizzat yaşayan ve yaşananları en güzel şekilde anlatan Mehmet Akif Ersoy’un şiiri birinci oldu. Mehmet Akif, para ödülünü kabul etmeyerek bu marşı, Türk ordusuna ve milletimize armağan etti. Bizler de atalarımızın bin bir zorlukla kazandığı istiklalimize sahip çıkmalı ve onları her daim şükranla anmalıyız” dedi. Tarih Öğretmeni Ahmet Kıravi, konuşmasını Mehmet Akif Ersoy’un “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” sözüyle tamamladı.

 

 

ŞİİRLERİN OKUNMASIYLA DEVAM ETTİ

 

Okul öğrencilerinden Sümeyye Cüsüm’ün “İstiklal Marşı’mız” isimli şiiri okumasının ardından program, Mehmet Akif Ersoy’un hayatını anlatan video gösterimi ile devam etti. Okul öğrencilerinden Şerife Betül Akbaş, Nurullah Aydınlı ve Rabia Tuana Akça’nın “Tükürün” adlı şiiri okumalarının ardından Mehmet Akif Bulgucu ve İrem Nur Çelebi de “Cenk Marşı” isimli şiiri okudu. Öğrencilerden Gamze Bostancı’nın okul öğretmenlerinden Ahmet Aytaç Yavaş’ın çaldığı bağlama eşliğinde “Yemen Türküsü” ve Magusa Limanı” isimli türküleri seslendirmesi ile devam eden programda, ortaöğretim kurumları arasında yapılan İstiklal Marşımızı güzel okuma yarışmasında birinci olan Ertuğrul Gazş Anadolu Lisesi öğrencisi Hayrunnisa Kıbrıs da coşkuyla İstiklal Marşımızı okudu.

 

 

DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

 

İstiklal Marşımızın kabulünün 100. yılı ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla düzenlenen program, ilçe genelinde yapılan İstiklal Marşımızı güzel okuma yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle sona erdi. İlkokullar arasında birinci olan Gazi İlkokulu öğrencisi Elif Kılıç, ortaokullar arasında birinci olan Kapaklı Belediyesi Ortaokulu öğrencisi Ecem Arslan ve liseler arasında birinci olan Ertuğrul Gazi Anadolu Lisesi öğrencisi Hayrunnisa Kıbrıs’a ödüllerini Kapaklı Kaymakamı Bülent Hamitoğlu verirken; ilkokullar arasında ikinci olan Büyükşehir Belediyesi İsmet İnönü İlkokulu öğrencisi Elif Özgür, ortaokullar arasında ikinci olan Nazmiye Seyfettin Koçak Ortaokulu öğrencisi Tuğba Taşkın ve liseler arasında ikinci olan Kapaklı Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi İrem Nur Çelebi de ödülünü Kapaklı Belediye Başkan Vekili Özgür Cengiz’in elinden aldı. Yarışmada ilkokullar arasında üçüncü olan Cumhuriyet İlkokulu öğrencisi Bade Bingöl, ortaokullar arasında üçüncü olan Bahçeağıl Ortaokulu öğrencisi Berrak Şener ve liseler arasında üçüncü olan Kapaklı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Emir Asım Tüfekçi’ye de ödülleri Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü İrfan Danışmaz tarafından verildi.

 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU