Bu hastalıklar kadınları erkeklerden farklı etkiliyor

Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Erkut Attar, "Kadınlar Günü" özelinde hangi sağlık sorunlarının kadınları daha fazla etkilediğini anlattı.

YAŞAM SAĞLIK 7.03.2021 12:16:00 0
Bu hastalıklar kadınları erkeklerden farklı etkiliyor

Osteoporoz için risk faktörlerinin başında kadın olmanın geldiğini kaydeden Dr. Erkut Attar, “Üstelik menopozla birlikte yumurtalıklarda östrojen hormon üretiminin azalması kemik kaybına neden olmaktadır. Dolayısıyla tüm bunlar kadınları osteoporoz daha riskli gruba sokmaktadır. Genç kadınlarda da erken yumurtalık yetmezliği veya erken menopoz kemik kaybının daha genç yaşlarda başlamasına neden olabilmektedir. Menopozla birlikte ortaya çıkan en büyük sorunlardan biri de kadınlarda kalp ve damar hastalıklarındaki artışlardır” dedi.

 

KADINLARDA KALP KRİZİ BELİRTİLERİ FARKLI OLABİLİR

 

Her iki cinsinde bakıldığında göğüs ağrısının kalp krizinin en yaygın belirtilerinin başında geldiğini kaydeden Dr. Erkut Attar, “Kriz yaşanmadan önce bir aydan daha uzun süre en az bir semptom yaşadığını gösteriyor. Bunun dışında, uykuda, aşırı yorgunluk, baş dönmesi, nefes darlığı, kaygı bozukluğu, sırt ve omuz bölgesinde ağrı da kadınlarda kalp krizi belirtileri arasında yer alıyor. Menopoz döneminden sonra da östrojen hormonu seviyesinin düşmesine bağlı olarak kalp krizi riskinin arttığı biliniyor. Bu Kısaca kadınlarda şiddetli göğüs ağrısı, bir veya iki kola birden yayılan ağrı, hızlı veya düzensiz kalp atışı, midede ağrı veya rahatsızlık ve terleme kalp krizi belirtileri yer alıyor. Önemli olan, bu yakınmaların farkına varmak ve olabildiğince hızlı bir şekilde hekime ulaşmaktır” bilgisini verdi.

 

“KADINLARDA DEPRESYON RİSKİ ERKEKLERE ORANLA İKİ KAT DAHA FAZLA”

 

Araştırmalara göre kadınların daha fazla depresyon yaşadığını kaydeden Dr. Erkut Attar, “Dünya Sağlık Örgütü’ne göre de ruh sağlığında cinsiyet önemli bir belirleyici olmaktadır. Kadınların adet dönemlerinde yaşadıkları gerginliklerde ve depresif bozukluklarında hormonal rol oynadığı düşünülmektedir. Kadınlarda özellikle endometriozis (çikolata kisti) nedeniyle ortaya çıkan kronik ağrıların da depresyon ve uykularıyla birlikte görülebildiğini biliyoruz. Bununla birlikte, erkeklerin yaşadıkları ruh hali değişikliğini kabul edip tedavi alma olasılıklarının da düşük olduğu görülüyor ”diye konuştu.

 

İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI KADINLARDA DAHA SIK GÖZLENİYOR

 

İdrar yolu enfeksiyonlarının erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görüldüğünü dile getiren Dr. Erkut Attar, “Araştırmalar, kadınların yaklaşık yüzde 40'ının yaşamlarının bir döneminde bir idrar yolu enfeksiyonu geçirdiğini gösterirken, erkeklerde bu oran yüzde 12'lerde seyrediyor. Bunun temel nedeni kadın anatomisi. Kadın üretra açıklığı anüse yakın oluğu için, anüsten üretraya bakteri geçişi daha kolay olabilmektedir. Ayrıca bazı araştırmalar, daha düşük östrojen seviyeleri nedeniyle menopozdan sonra da kadınlarda idrar yolu enfeksiyonlarının arttığını gösteriyor” ifadelerini kullandı. Artritin en yaygın şekli olan osteoartrit eklem ağrısının, eklemlerde sertlik ve ödemle kendini gösteren bir sorun olduğunu kaydeden Dr. Erkut Attar, “Milyonlarca insanı etkileyen bu hastalık kadınları erkeklerden daha fazla etkiliyor. Araştırmalar, 50-60 yaş arası kadınlarda aynı yaş grubundaki erkeklere oranla yaklaşık 3.5 kat daha fazla el osteoartriti geliştiğini “ dedi.

 

KADINLAR ERKEKLERDEN DAHA FAZLA İNME GEÇİRİYOR

 

Erkut Attar, “Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve aile öyküsü hem kadınlar, hem de erkeklerdeki risk faktörleri olarak sıralandı. Ancak, gebelik ve lohusalık migren ya da baş ağrısı sıklığı ve diğer kadınlara özel risk faktörleri arasında yer alıyor. Sanıldığının karşılığı, doğum kontrol hapları gebelik ve lohusalıkla kıyaslandığında daha az damar tıkanıklığına yol açtığı için genel popülasyonda inme oranlarının göreli olarak azalmasına neden olmaktadır. Diğer kısım, doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda yumurtalık, rahim ve barsak kanseri daha az oranda görülmektedir” bilgisini verdi.

 

CİDDİ SAĞLIK SORUNLARININ DAHA SIK ORTAYA ÇIKTIĞI DÖNEM

 

Menopoz döneminde kadın hayatını ve yaşam alanında önemli ölçüde etkileyen önemli ölçüde etki ve yumurtalık kanseri riskinin artacağına işaret eden Prof. Dr. Erkut Attar “Ortaya çıkardığı en ciddi sorunlardan biri meydana gelen kemik kayıplarıdır. Menopoz ile birlikte görülebilen kemik kayıpları kadının erken yaşlanmasına neden olabileceği, ileri yaşlarda özellikle ev kazalarına bağlı olarak ortaya çıkan kemik kırıkları yaşam kalitesi ve süresi üzerinde rol oynar. Menopoz döneminde ortaya çıkabilecek organ sarkmaları ve genellikle buna bağlı tip pelvik ağrı, cinsellikte sorunlar ve idrar kaçırma gibi yakınmalar kadın olan güvenini azaltmaktadır” dedi.

 

Haber / Ruşa ELMA