Çocuklarda şeker hastalığı

Özel Optimed Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Medeni Asma çocuklarda şeker hastalığı (diyabet) hakkında bilgi verdi.

YAŞAM SAĞLIK 2.03.2021 16:15:00 0
Çocuklarda şeker hastalığı

Şeker hastalığının (diyabet) erişkinlerde daha sık görüldüğünden daha çok erişkinlerin hastalığı olarak bilindiğini ve çocuklarda şeker hastalığı olabileceğinin pek akla gelmediğini belirten Optimed Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Medeni Asma çocuklarda şeker hastalığı (diyabet) hakkında merak edilenleri anlattı.

 

ÇOCUKLARDA ŞEKER HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

 

Çocuklarda şeker hastalığının belirtilerini ‘Zayıflama, bol su içme, çok sık bir şekilde idrara çıkma, ağız kokusu, halsizlik, karın ağrısı ve gelişimin durması’ olarak sıralayan Dr. Medeni Asma “Çocuklarda ve yetişkinlerdeki şeker hastalığı arasındaki en büyük fark insülin oranıdır. Hastalık esnasında yetişkinlerde insülin oranı daha fazla iken çocuklarda azdır” dedi.

 

“HASTANIN DURUMU TAKİP EDİLMELİDİR”

 

“Çocuklarda diyabet kontrolü nasıl yapılır?” sorusuna da cevap veren Dr. Medeni Asma, “Eğer çocuk yukarıda saydığımız zayıflama, bol su içme, çok sık idrara çıkma, ağız kokusu, halsizlik, karın ağrısı ve gelişimin durması gibi semptomlar gösteriyorsa hemen bir Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları hekimine muayene olmalıdır. Hekimin hastalık belirtilerine bağlı olarak yapılmasını isteyeceği açlık ve tokluk kan şekerinin yanı sıra gerekli diğer tetkiklerin sonucuna bağlı olarak hastada tedavi süreci başlar. Hastanın durumu sonrasında da mutlaka takip edilmelidir” dedi.

 

“HER YAŞTA ÇOCUKTA GÖRÜLEBİLİR”

 

Çocuklarda şeker hastalığında herhangi bir yaş sınırlamasının olmadığını kaydeden Dr. Medeni Asma, “Bebek doğduğu andan itibaren bu hastalığa sahip olabilir. Aynı şekilde her yaşta çocukta gözükebilir” bilgisini verdi.

 

“ÇOCUKLUK ÇAĞINDA DİYABET KALICIDIR”

 

Çocukluk çağı diyabetinde dikkat edilmesi gerekenleri de anlatan Dr. Medeni Asma, “Çocukluk çağında diyabet kalıcıdır. Bir çocuk ya şeker hastasıdır ya da değildir. Tedavisi tam anlamıyla yapılan bir hastalık olmadığı için hasta buna uygun bir yaşam tarzı belirleyerek hayatına devam edebilmelidir. Düzenli hekim kontrolü, sağlıklı beslenme gibi tedbirler hastalık sürecinde tedbir niteliğindedir. Tedavi sürecinde uygun olarak insülin miktarı belirlenir. Diyabet süreci insülin dozları, düzenli hekim kontrolü ve beslenme eğitimiyle daha kolay bir hale gelmektedir, bu noktada şeker hastası çocuğun ebeveynlerinin sorumluluk alması gerekmektedir. Ailenin uyguladığı tedbirler ile çocuğun diyabet hastalığına bağlı olarak gelişen komplikasyonlarının önüne geçmesi bu noktada çok önemli bir faktördür” dedi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ