Åžeker hastalığının (diyabet) eriÅŸkinlerde daha sık görüldüÄŸünden daha çok eriÅŸkinlerin hastalığı olarak bilindiÄŸini ve çocuklarda ÅŸeker hastalığı olabileceÄŸinin pek akla gelmediÄŸini belirten Optimed Hastanesi Çocuk SaÄŸlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Medeni Asma çocuklarda ÅŸeker hastalığı (diyabet) hakkında merak edilenleri anlattı.
ÇOCUKLARDA ÅžEKER HASTALIÄžININ BELİRTİLERİ
Çocuklarda ÅŸeker hastalığının belirtilerini ‘Zayıflama, bol su içme, çok sık bir ÅŸekilde idrara çıkma, ağız kokusu, halsizlik, karın aÄŸrısı ve geliÅŸimin durması’ olarak sıralayan Dr. Medeni Asma “Çocuklarda ve yetiÅŸkinlerdeki ÅŸeker hastalığı arasındaki en büyük fark insülin oranıdır. Hastalık esnasında yetiÅŸkinlerde insülin oranı daha fazla iken çocuklarda azdır” dedi.
“HASTANIN DURUMU TAKİP EDİLMELİDİR”
“Çocuklarda diyabet kontrolü nasıl yapılır?” sorusuna da cevap veren Dr. Medeni Asma, “EÄŸer çocuk yukarıda saydığımız zayıflama, bol su içme, çok sık idrara çıkma, ağız kokusu, halsizlik, karın aÄŸrısı ve geliÅŸimin durması gibi semptomlar gösteriyorsa hemen bir Çocuk SaÄŸlığı ve Hastalıkları hekimine muayene olmalıdır. Hekimin hastalık belirtilerine baÄŸlı olarak yapılmasını isteyeceÄŸi açlık ve tokluk kan ÅŸekerinin yanı sıra gerekli diÄŸer tetkiklerin sonucuna baÄŸlı olarak hastada tedavi süreci baÅŸlar. Hastanın durumu sonrasında da mutlaka takip edilmelidir” dedi.
“HER YAÅžTA ÇOCUKTA GÖRÜLEBİLİR”
Çocuklarda ÅŸeker hastalığında herhangi bir yaÅŸ sınırlamasının olmadığını kaydeden Dr. Medeni Asma, “Bebek doÄŸduÄŸu andan itibaren bu hastalığa sahip olabilir. Aynı ÅŸekilde her yaÅŸta çocukta gözükebilir” bilgisini verdi.
“ÇOCUKLUK ÇAÄžINDA DİYABET KALICIDIR”
Çocukluk çağı diyabetinde dikkat edilmesi gerekenleri de anlatan Dr. Medeni Asma, “Çocukluk çağında diyabet kalıcıdır. Bir çocuk ya ÅŸeker hastasıdır ya da deÄŸildir. Tedavisi tam anlamıyla yapılan bir hastalık olmadığı için hasta buna uygun bir yaÅŸam tarzı belirleyerek hayatına devam edebilmelidir. Düzenli hekim kontrolü, saÄŸlıklı beslenme gibi tedbirler hastalık sürecinde tedbir niteliÄŸindedir. Tedavi sürecinde uygun olarak insülin miktarı belirlenir. Diyabet süreci insülin dozları, düzenli hekim kontrolü ve beslenme eÄŸitimiyle daha kolay bir hale gelmektedir, bu noktada ÅŸeker hastası çocuÄŸun ebeveynlerinin sorumluluk alması gerekmektedir. Ailenin uyguladığı tedbirler ile çocuÄŸun diyabet hastalığına baÄŸlı olarak geliÅŸen komplikasyonlarının önüne geçmesi bu noktada çok önemli bir faktördür” dedi.
Haber / MenÅŸure KARDEÅž