İlk transit yüklü Medlog Treni Tekirdağ'dan uğurlandı

Tekirdağ Asyaport Limanı'na Fildişi Sahili'nden gemiyle gelen konteyner yükler, Medlog treni ile Bulgaristan'ın Burgaz şehrine gönderildi. İlkler arasında bulunan transit yük sayesinde konteynerler trenle

GÜNDEM 25.02.2021 16:38:00 0
İlk transit yüklü Medlog Treni Tekirdağ

Ülkemizded transit taşımacılık her geçen gün önem kazanırken, yükler gemiler, uçaklar ve en son trenlerle yerlerine ulaşıyor. Daha önce Burgaz Limanı’na denizyolu ile İstanbul Boğazı’nı geçerek giden yükler, demiryolu taşımasıyla zamandan büyük ölçüde tasarruf ederek kapı teslim olarak ulaştırılacak.

 

TÖREN DÜZENLENDİ

 

Geçtiğimiz Kasım ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un ilk ihraç yüklü treni uğurlaması ile başlatılan bu yol sayesinde ihraç yükleri Avrupa’ya demiryolu ile taşınmaya başladı. Batı Afrika’da bulunan Fildişi Sahili ülkesinde bulunan bir limanda gemiyle yola çıkan konteynerler, Tekirdağ’da bulunan Asyaport Limanına ulaştı. Limandan trene alınan konteynerler, buradan Bulgaristan Burgaz şehrine sevk edilmek üzere tören düzenlendi.

 

 

12 GÜN ERKEN ULAŞACAK

 

Törene; Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Asyaport Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Soyuer, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ TSO Başkanı Cengiz Günay ve firma çalışanları katıldı. Fildişi Sahili’nden gemiyle gelip Tekirdağ’dan Avrupa’ya trenle taşınacak olan bu taşımacılık, ilk transit taşımacılık arasında görülüyor. Törende kurdele kesimi ile Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, katılımcılarla birlikte konteyner treni Bulgaristan’a uğurladı.  Tren yolu sayesinde konteynerler gideceği yere yaklaşık 12 gün daha ulaşacak. Pandemi nedeniyle 2020 yılında tercih edilen ve “temassız ticaret” faaliyetlerine olanak sağlayan demiryolu yük taşımacılığı son çeyrekte gözle görülür artış gösterdi. Çevreci, hızlı ve ekonomik olması avantajları da demiryollarının tercih edilmesinde etken oluyor. En son bir Bulgar firması da bu taşıma türünü tercih ederek yüklemesini gerçekleştirdi.

 

“DOĞUYLA BATI ARASINDA ÖNEMLİ BİR MERKEZ”

 

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, “Ahmet ağabey ve değerli oğulları Emre beye bu güzel hizmeti gerçekleştirdikleri için bir kez daha teşekkür ediyorum. Türkiye’nin coğrafyası hepinizin bildiği gibi çok önemli bir lokasyon üzerinde. Hakikaten doğu ile batıyı birleştiren bir köprü. Doğuyla batı arasında önemli bir merkez. Tabi bunu sadece coğrafi olarak söylemek çok yeterli değil anlatmaya. Hepinizin bildiği gibi tarihin eski zamanlarından bu tarafa, İpekyolu’ndan bu tarafa her zaman doğuyla batıyı birleştiren bir yol güzergahı olmuş, hepimizin bildiği İpekyolu’na güzergahlık yapmış, merkezlik yapmış bir coğrafyadayız. Bugünün İpekyolu’da bu şekilde kuruluyor. O gün doğudan batıya, batıdan doğuya kervanlarla giden yükler, bugün artık gemilerle, uçaklarla, TIR’larla giderken şimdide trenlerle gitmeye başladı” dedi.

 

 

“ÖNEMLİ BİR FARK”

 

“Nakliyecilerimiz, ticaret erbabı nakliyecilerimiz ne kadar çok gayret sarf ederlerse, o sayede ülkemiz kalkınıyor” diyen Vali Yıldırım konuşmasını şöyle sürdürdü: “Transit dediğimiz ticaret bildiğiniz gibi iki ülke arasında mal alışverişidir. Geçtiği 3’üncü ülkede hiçbir şekilde gümrük işlemine tabi tutulmaksızın ticaret şeklidir. Fildişi sahilinden geliyor. Buradan Bulgaristan’a gidiyor. Daha önce 10-12 gün farkla buradan Bulgaristan’a ulaşacak malzeme, artık yarın akşam itibarı ile fabrikasında olacak. Hakikatten önemli bir fark. Hele hele sanayide, rekabetin çok sıkı olduğu alanlarda, bu 10-12 günlük zaman farkının ne demek olduğunu takdirlerinize de sunuyorum. Bugün ilk transit ihracat konteynerlerini uğurluyoruz.” Konuşmanın ardından kurdele kesilerek tren uğurlandı.

 

Haber / Yener AKBABA