Sokak köpeklerini battaniyelerle ısıtıyorlar

Edirne Keşan'da Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği'ne (KEHAYKO) ait can evi olarak adlandırılan barınakta, sokak köpekleri üzerlerine battaniye örtülerek, soğuktan korunuyor. Dernek Başkanı Sevinç Cebeci,

GÜNDEM 19.02.2021 14:19:00 0
Sokak köpeklerini battaniyelerle ısıtıyorlar

Keşan'da, hava sıcaklığı gece saatlerinde eksi 10 dereceye kadar düşerken, soğuk hava sokak hayvanlarını da olumsuz etkiliyor.

 

BAKIM VE BESLENMELERİ İHMAL EDİLMİYOR

 

KEHAYKO'ya ait can evi olarak adlandırılan barınakta kalan köpeklerin de soğuktan etkilenmemeleri için kulübelerinin altlarına örtü serilerek, üzerleri battaniyeyle örtülüyor. Dernek üyeleri, soğuk hava nedeniyle donan suluklardaki suları da sıklıkla değiştirirken, birçoğu yavru olan köpeklerin gün içinde bakım ve beslenmelerini de ihmal etmiyor.

 

“KIŞ AYLARINDA KIRSAL KESİMLERE ÇOK FAZLA KÖPEK BIRAKILIYOR”

 

KEHAYKO Başkanı Sevinç Cebeci, “Kış aylarında özellikle kırsal kesimlere çok fazla yavru köpek bırakılıyor. Şu an barınağımızda çok sayıda yavru köpeğimiz var. Hava sıcaklıkları geceleri eksi 10 dereceye kadar düştüğü için sularımız buz tutuyor. Gün içinde tazelediğimiz sular bile bir süre sonra buz tutuyor. Hem altlarına hem de üstlerine battaniye örtüyoruz. Özellikle battaniyeye çok ihtiyaç duyuyoruz. Çünkü onları sıcak tutmak zorundayız. Bazı yavruları da eve götürüyoruz. İsteğimiz eski yorgan, battaniye gibi şeyleri bize getirmeleri. Bizler dışarı çıkarken kat kat giyiniyoruz, bir de o el kadar canları düşünün" ifadelerini kullandı.

 

“AMACIMIZ BU CANLARI EL BİRLİĞİYLE YAŞATMAK”

 

Cebeci, "Trakya'nın soğuğunu herkes bilir. Sularımız kalıp şeklinde buz tutuyor. Bazen buzları ısıtıp, bazen de taşıma suyla ihtiyaçlarını gideriyoruz. Amacımız bu canları el birliğiyle yaşatmak. Yaşamak herkesin hakkı. Madem hepimiz hayvanseveriz herkesin desteğini bekliyoruz. Bu canların hepimizin yardımına ihtiyacı var" dedi.

 

“SUYUN DONMAMASI İÇİN İÇİNE KAYA TUZU KOYABİLİRİZ”

 

Veteriner Hekim Barış Kasımoğlu da, köpeklerin soğukla baş etmeleri için tok olmaları ve enerji harcamak zorunda olduklarını dile getirerek, "Köpeğin ısı üretebilmesi için enerji gerekiyor. Enerjinin çoğunu ısınmak için harcar. Bu nedenle de hayvanın beslenmesi lazım. Ayrıca önlerinde içebilecekleri nitelikte su olması lazım. Burada sorumluluk hepimize düşüyor. Etrafımızdaki hayvanların mamalarını ve sularını hiç eksik bırakmamamız gerekiyor. Özellikle hayvanlar geceye tok girerlerse ısı üretimiyle ilgili sorunları ortadan kalkar. Dışarıya koyduğumuz suyun donmaması içinde içine bir miktar kaya tuzu koyabiliriz" diye konuştu.

 

“KISIRLAŞTIRILMIŞ KÖPEKLERİN ENERJİ İHTİYACI AZALIYOR”

 

Barış Kasımoğlu, kış aylarında bahçede bakılan köpeklerin uzun süre bağlı tutulmaması gerektiğini de belirterek, “Tüm sıcakkanlı canlılarda vücudun ısı üretimini etkileyen en önemli faktörlerden biri de harekettir. Köpeğiniz bahçenizde bağlı kaldığı sürece soğuk onun için bir tehdit oluşturacaktır. Bu nedenle köpeklerinizi kışın bağlamayın. Biz klinikte kış aylarında en çok bu konu nedeniyle hastalanan köpeklerle uğraşıyoruz. Sadece üşüme veya donma değil daha birçok şikayetten dolayı bize getiriyorlar. Bağlı olan köpeklere de tıbbi müdahale çok zor oluyor. Özellikle erkek köpeklerde kısırlaştırma çok önemli. Kısırlaştırılmış bir köpeğin enerji ihtiyacı yüzde 20-30 azalıyor. Bağışıklık sistemi güçleniyor ve soğuğa dayanıklılık artıyor. Özellikle belediyeler, köpekleri kısırlaştırarak soğuğa daha dayanıklı hale getirebilirler" dedi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ