21 bin 850 dekar zirai arazi sulamaya açıldı

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Kaya Yıldız, son 18 yılda Tekirdağ'da inşa edilen 6 sulama tesisi ile 21 bin 850 dekar zirai arazinin sulamaya açıldığını belirterek, "Böylece TekirdaÄ

GÜNDEM 10.02.2021 12:04:00 0
21 bin 850 dekar zirai arazi sulamaya açıldı

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Tekirdağ’da yatırımlarını sürdürüyor. Yapılan açıklamada “Depolama, sulama ve toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak, vatandaşları ve tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak, hidroelektrik enerji santralleri ile ülkemizi dışa bağımlı olmaktan kurtarmak için tüm gücüyle çalışan DSİ, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla suyun her damlasına sahip çıkıyor. DSİ tarafından tarım alanlarında gerçekleştirilen projeler doğrultusunda gelişen tarım sektörü, diğer sektörlerin de itici sektörü olmaktadır” denildi.

 

 

“MİLLİ KALKINMA HEDEFLERİNE KATKI SAĞLIYOR”

 

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin öncülüğünde 2021 yılını sulamada hamle yılı ilan ettiklerini ifade ederek “Sulama projelerinin devreye girmesi ile sulanan arazilerde sulama öncesi ve sulamadan sonraki durum arasında ciddi gelir artışları meydana gelmiş, bu artış il genelinde ve civar illerde doğrudan veya dolaylı olarak birçok sektöre yansımıştır” dedi. Sulama projelerinin vatandaşların gelir düzeyi ve hayat standardını yükselterek, bölge ile diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırarak, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam imkânlarını artırarak, sosyal istikrar, ekonomik büyüme gibi milli kalkınma hedeflerine katkı sağladığını belirten Yıldız, özellikle modern sulama projelerinin ülkemiz için son derece önem arz ettiğini vurguladı.

 

 

“TOPRAKLARI DAHA VERİMLİ HALE GETİRDİK”

 

Son 18 yılda Tekirdağ’da inşa edilen 6 sulama tesisi ile 21 bin 850 dekar zirai arazinin sulamaya açıldığını kaydeden Yıldız, Tekirdağ topraklarını daha bereketli hale getirdiklerini, çiftçilere yıllık 11 milyon 225 bin TL ilave zirai gelir artışı sağladıklarını belirtti. Tekirdağ için sulamanın önemine dikkat çeken Yıldız, “Bunun için 4 adet sulama inşaatı devam ediyor. İnşaatı devam eden 4 adet sulama inşaatının tamamlanması ile toplam 9 bin 520 dekar arazinin sulanması sağlanacak olup milli ekonomiye 2021 yılı birim fiyatları ile yıllık 3 milyon 796 bin TL katkı sağlanacak” dedi.

 

4 GÖLET İNŞAATI DEVAM EDİYOR

 

Bu sulama tesislerinin hizmete girmesiyle birlikte Tekirdağ’ın zirai üretimde ülkemizin söz sahibi illerinden biri olacağını kaydeden Yıldız, “Trakya’nın ve ülke tarımının en önemli illerinden biri olan Tekirdağ’ımızda ziraatın daha da gelişmesi için son 18 yılda kente 80 adet tesis ile 797 milyon 372 bin 945 TL yatırım yaptık. Tekirdağ’da son 18 yılda 2 baraj ve 4 gölet inşa ettik.” diye konuştu. Tekirdağlı vatandaşlar ve çiftçilerin kalkınması için baraj, gölet ve sulama tesislerinin öneminin çok fazla olduğunu söyleyen Yıldız, “Tekirdağ’ın su kaynaklarını değerlendirmek için bütün ilçelerimize yeni baraj ve göletler inşa ediyoruz. Şu anda 4 göletin yapım çalışmaları devam ediyor. İnşaatı devam eden 4 gölet ile 9 bin 520 dekar arazi daha sulamaya açılacak” dedi. Diğer taraftan İnşaatı tamamlanan 2 adet içme suyu ve 1 adet arıtma tesisi ile toplamda 269 bin kişi için yılda 13,95 milyon metreküp içme suyu temin edildiğini kaydeden DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, “Ayrıca; Tekirdağ’da taşkın riskini azaltmak için son 18 yılda tamamlanan 57 adet taşkın koruma tesisi ile 36 yerleşim yeri ve 61 bin 730 dekar arazinin taşkın kontrolünü sağladık. 9 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam ediyor” ifadelerini kullandı.

 

YERALTI SUNİ BESLEME DEPOLAMA TESİSİ ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR       

 

Baraj ve gölet çalışmalarının yanında düşük maliyet ve daha az su kaybı sağlayacak olan Yeraltı Suni Besleme Depolamasının inşa çalışmaları kapsamında; Tekirdağ’da 2 adet yeraltı suni besleme depolama tesisi çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Yıldız, “Trakya için hayati öneme sahip Ergene Nehri’nin hayata döndürülmesi için Ergene Havzası’nda son teknolojiye sahip 6 adet ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi ve 1 adet kolektör inşa ettik ve hepsini hizmete aldık” dedi. Yıldız, bu projelerin yapılmasındaki desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’ye teşekkür etti.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU