Deniz salyasının sebebi, kirlilik ve deniz suyunun sıcaklığı

Çevre Yüksek Mühendisi Ozan Deniz, Marmaraereğlisi'nde deniz salyasına Marmara Denizi'ndeki kirlilik ve deniz suyu sıcaklığının neden olduğunu belirtti.

GÜNDEM 9.02.2021 16:03:00 0
Deniz salyasının sebebi, kirlilik ve deniz suyunun sıcaklığı

Marmara Denizi’nde etkili olan deniz salyası (müsilaj) nedeniyle Tekirdağlı balıkçılar günlerdir denize açılamıyor. Deniz salyası ve çamurunun özellikle Marmara Denizi'nde etkili olmaya devam ettiğini belirten Çevre Yüksek Mühendisi Ozan Deniz, deniz salyasına Marmara Denizi'ndeki kirlilik ve deniz suyu sıcaklığının neden olduğunu ifade etti.

 

“KİRLİLİK BU SORUNU ARTIRIYOR”

 

Denizde endüstriyel atıkların çoğaldığını, Marmara Bölgesi'nde nüfus artışının oluşturduğu deniz kirliliğinin bu sorunu giderek artırdığını kaydeden Deniz, “Deniz salyası 2010'lu yıllardan sonra balıkçılığın önemli bir sıkıntısı oldu. Bu çamur yapısında olan, jelimsi, mukoza şeklinde bir madde, özellikle balık ağlarını ağırlaştırarak denizin dibine inmesine ve balıkçılığın bu anlamda olumsuz etkilenmesine sebep oluyor. Deniz yaşamında oksijeni kestiği için balıkların yumurtalarının, larvalarının ölmesine sebep oluyor ve bu sorun giderek Marmara'daki balıkçılık için olumsuz bir durum oluşturuyor” dedi.

 

“BİR AY SÜRÜYOR”

 

Bu durumun, deniz suyu sıcaklıkları yüksek olduğu sürece bir ay civarında sürdüğünü kaydeden Deniz, “Daha sonra sıcaklıklar normale döndüğünde azalıyor. Özellikle hava sıcaklığının arttığı günlerde, bahar aylarında ve kışın yüksek sıcaklığın olduğu dönemlerde deniz suyu sıcaklığı arttığı için beraberinde deniz kirliliği ile birleşerek bu mukozanın artışına sebep oluyor” dedi.

 

“İKİSİ BİRLEŞEREK BU SORUNU YARATIYOR”

 

Çevre Yüksek Mühendisi Ozan Deniz, deniz salyasının Marmara Denizi'nde görülmesinin nedeninin kirlilik olduğunu ifade ederek “Bu durum, özellikle İstanbul gibi, Trakya gibi endüstri ve nüfusun yüksek olduğu bölgelerde, dereler aracılığıyla ya da kanalizasyonlar aracılığıyla kirliliğin deniz kıyılarına gelmesi sonucunda artış gösteriyor. Bir de tabii bu dönemler deniz suyu sıcaklıklarının biraz artmış olduğundan dolayı ikisi birleşerek bu sorunu yaratıyor” dedi. “Atık su arıtma tesisleri arttığı takdirde, endüstriyel kuruşlar önlemlerini aldığı sürece bu sorundan kurtulabiliriz” diyen Deniz, eğer böyle bir durum olmazsa bunun balıkçılık için önümüzdeki dönemde çok büyük sorun olacağını dile getirdi.

 

Haber / Buse SERİN