Bağlaması eşliğinde seslendirdiği türkülerle dikkat çekti

Keşan'da bağlama çalan ortaokul 6'ncı sınıf öğrencisi Aybars Efe Balçık'ın (12), Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan `Şimdi mikrofon sende´ etkinl

GÜNDEM 8.02.2021 10:44:00 0
Bağlaması eşliğinde seslendirdiği türkülerle dikkat çekti

Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ‘Edirne Çocuk Akademileri Projesi’ kapsamında yarıyıl tatili nedeniyle `Şimdi mikrofon sende´ etkinliği düzenlendi.

 

DİKKATLERİ TOPLADI

 

İl ve ilçelerde birçok öğrenci, yarıyıl tatilinde yaptıkları sanatsal faaliyetleri aileleriyle birlikte cep telefonlarına kaydedip, İl Milli Eğitim Müdürlüğü´ne gönderdi. Müdürlüğün, sosyal medya hesaplarında yayınlanan videolardan Keşan Yekta Baydar Ortaokulu 6´ncı sınıf öğrencisi Aybars Efe Balçık´ın bağlamasıyla seslendirdiği türküler dikkatleri topladı.

 

“HEDEFİM; İYİ BİR BAĞLAMA SANATÇISI OLUP BESTE YAPMAK”

 

6 yaşından beri bağlama çaldığını kaydeden Aybars Efe Balçık, "Çeşitli kurslara gittim. Rahmetli dedem, bağlama virtüözüymüş. Ancak tanıma fırsatım olmadı. Daha sonra halk müziği sanatçısı Ali Ekber Çiçek´i, Aşık Veysel´i ve Neşet Ertaş´ı dinleyerek; şarkılarını çalmaya başladım. Önce kolaydan başladım. Ardından da beni zorlayacak parçaları denedim. Pandemide evde olduğumuz için babamla birlikte çalışmaya devam ettik. Her hafta, yeni bir parça seçerek onun üzerine çalışıyoruz. Babam, şarkıyı okuyor ben de çalıyorum. Bilgisayardan da dinleyerek ya da videoları izleyerek çalışıyorum. Hedefim; ileride iyi bir bağlama sanatçısı olup beste yapmak" ifadelerini kullandı.

 

“ELİMİZDEN GELEN DESTEĞİ VERDİK”

 

Aybars'ın birlikte bağlama çalıp söylediği babası Barbaros Balçık, Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ‘Şimdi mikrofon sende’ etkinliği kapsamında sosyal medya hesaplarına gönderdikleri videoların beğenildiğini belirtti. Küçük saz sanatçısının annesi Annesi Selda Balçık'da, Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürü İlhan Saz'ın kendilerini tebrik ettiğini kaydederek, "Oğlumla uzun süre çalışıyorduk. Rahmetli babam Kamil Balçık, bağlama virtüözüydü. Bizler bağlamayla büyüdük. Babam, zamanında Ali Ekber Çiçek´le sahne aldı. Aybars Efe´nin de, henüz 6 yaşındayken, enstrüman satan bir iş yerinin önünden geçerken dikkatini içeride çalınan bağlama sesi çekti. İçeri girdik ve emekli müzik öğretmeni Soner Velioğlu'ndan kurs almaya başladık. Yeteneğinin olduğunu anlayınca yıllardan beri hem öğretmenleri hem de aile olarak biz elimizden gelen desteği verdik" dedi.

 

“HOBİ OLARAK YAPMASINI ÖNERİYORUM”

 

Koronavirüs salgını sebebiyle kurs veren eğitmen bulamadıklarını belirten Anne Selda Balçık, “Bu dönem çalışmaları internet üzerinden yaptık. En çok internetten faydalandık. Birlikte seçtiğimiz bir parçayı çalışıyoruz. Bazen kulak yeteneğiyle, bazen de notalı olarak. Derslerinden arta kalan zamanları bu şekilde değerlendiriyoruz. 'İleride bunu meslek olarak düşünmesin' demiyorum. Ancak bir anne olarak 'hobi yapmasını ve kendisini geliştirmesini' öneriyorum. Büyüdüğünde bu hobisinin kendisini çok daha farklı yaptığını anlayacaktır.  Aile olarak, bağlamayı çok seviyoruz. İnşallah çocuğumuz da başarılı olur. En büyük eksiğimiz çevresinde, onunla aynı yaşlarda bağlama çalan bir başka çocuğun olmaması. Şu an kurs alabileceğimiz bir yer de yok. Umarız pandemiden sonra daha fazla olanak sağlanabilir" ifadelerini kullandı.

 

Haber / Ruşa ELMA