Kızılcıkdere Köyü'nde eğitimler devam ediyor

Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Kırklareli Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından Kızılcıkdere Köyü'nde kadın üreticilere yönelik olarak düzenlenen eğitimle

GÜNDEM 2.02.2021 13:41:00 0
Kızılcıkdere Köyü

Kırklareli Kent Konseyi Başkanı Ali Çakır, Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Kırklareli Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından Kızılcıkdere Köyü’nde kadın üreticilere yönelik olarak düzenlenen eğitime misafir konuşmacı olarak katıldı.

 

“BAĞCILIĞIN EN YOĞUN YAPILDIĞI KÖYLERDEN”

 

Çakır, eğitimde yaptığı konuşmada, “Kızılcıkdere bağcılığın ilimizde en yoğun yapıldığı köylerdendir. Bağcılıktan elde edilen üzümün işlenerek katma değer yaratılması çok önemlidir” dedi. Konuşmasında kadın üreticilere bağ bozumu sonrasında elde edilen hammadde ile nasıl katma değeri yüksek ürünlerin üretilebileceğini anlatan Çakır, bulamanın tekrar bölgede canlandırılması için eğitim verebileceklerini, bulamanın köy için önemli bir bağ bozumu ürünü olabileceğini, Kırklareli’nde yerel üretici pazarı kurulmasının ve işleyişinin Slow Food kuralları çerçevesinde düzenlenmesinin ürünlerinin değerini arttıracağını da anlattı.

 

“YETKİLİLERDEN İSTEDİĞİMİZ CEVABI ALAMADIK”

 

Çakır, Kırklareli Kent Konseyi olarak bu konuda çalışmalarının olduğunu fakat uygun yer konusunda yetkililerden istedikleri cevabı alamadıklarını, uygun koşulları oluşmayan bir üretici pazarının oluşumu içerisinde de yer almak istemediklerini söyledi. Kırklareli’nde köy ürünleri satanlar içinde Kızılcıkdere’nin önemli bir yere sahip olduğunu bu nedenle de üretici pazarı konusunda yetkililerle konuşmalarının ve haklı taleplerini iletmelerinin önemine vurgu yapan Çakır, bu pazar tüketicilerin haklarını korumak açısından da önemli olduğunu söyledi.

 

“KADIN ÜRETİCİLER DAHA FAZLA YER ALMALI”

 

Kırklareli Yayla Bolluk Bereket Hasat ve Bağ Bozumu Şenlikleri’nde kadın üreticilerin daha fazla yer almaları gerektiğini ifade eden Çakır, yerel tohum takas etkinliğinden ve yerel tohum ürünlerinden de bahsetti. Çakır, önceden anlaşma yapılarak yöresel ve doğal ürün satan işletmeler ile köy kadınlarını bir araya getirebileceğini bu sayede satış garantili ekim yapabileceklerini söyledi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ