Dünyada bir ilke imza attılar

Trakya Üniversitesi Hastanesi, dünyada bir ilke imza attı. Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde, sağ böbreği normalde olması gerekenden farklı bir yerde bulunan ve aynı böbreÄ?

GÜNDEM 1.02.2021 15:42:00 0
Dünyada bir ilke imza attılar

Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Üroloji Ana Bilim Dalı’nda görevli Prof. Dr. Tevfik Aktoz, Doç. Dr. Hakan Akdere ve Arş. Gör. Dr. Mehmet Gürkan Arıkan ile Arş. Gör. Dr. Atınç Tozsin’den oluşan cerrahi ekip, literatürde nadir görülen bir vakaya uyguladıkları laparoskopik ameliyat sayesinde dünya çapında bir başarı elde etti.

 

TIP LİTERATÜRÜNE GİRDİ

 

Dünyada ikinci kez karşılaşılan ve normalde açık cerrahi yöntemiyle yapılan ameliyatı, ilk kez “Laparoskopik Cerrahi” tekniğiyle başaran ekip, bu yöntemle tıp literatürüne girdi. Karın ağrısı ve idrarda kan görülmesi şikâyetiyle, Trakya Üniversitesi Hastanesi Üroloji Polikliniğine başvuran ve yapılan kontroller sonrası sağ böbreğinin çok nadir görülen şekilde karnın alt kısmında, bağırsaklarının arkasında olduğu ve üzerinde bir tümör de olduğu tespit edilen 70 yaşındaki S.K isimli hasta, Trakya Üniversitesi Hastanesi’ne başvurana kadar doğuştan tek böbreği olduğunu bildiğini ve iki böbreği olduğunu öğrendiğinde şaşkınlığını gizleyemediğini belirtti.

 

“3’ÜNCÜ GÜN HASTAYI TABURCU ETTİK”

 

Literatürde, benzer bir vaka ile 2018 yılında Japonya’da karşılaşıldığı ve oradaki ameliyatın açık tekniklerle yapıldığı bilgisini aktaran Doç. Dr. Hakan Akdere, dünyada ikinci Türkiye’de ise ilk kez böyle bir vaka ile karşılaşıldığını belirtti. Hastanın sağ böbreğinin, dünyada örneği çok nadir görülen bir yerde olduğunu ve bunun operasyonun önemini artırdığını belirten Akdere, “Lumbal böbrekte tümörü olan bir hastayı, kapalı yöntem ile (laparoskopik) böbreği koruyarak, böbrek damarlarını geçici olarak kapatmadan ve sadece tümoral kitleyi çıkararak başarılı bir operasyonla sağlığına kavuşturup 3’üncü gün hastayı taburcu ettik” dedi.

 

“BU YÖNTEM, BU TÜR BİR VAKADA İLK KEZ UYGULANDI”

 

Literatürde, 2018 yılında Japonya’da, lumbal böbrekte kitlesi olan bir hastanın açık teknik ile ameliyat edildiği ve böbreğinin tamamen alındığı bilgisi var. Dünyada daha önce laparoskopik cerrahiyle ilgili yaklaşımların mevcut olduğunu ancak böyle bir vakada, bu yöntemle yapılan ameliyatın ilk kez Türkiye’de, Trakya Üniversitesi’nde gerçekleştiğine ve tıp literatürüne geçecek bir yöntemle hastanın sağlığına kavuştuğuna dikkat çeken Doç. Dr. Hakan Akdere, “Böbrek tümörü tedavisinde, kanserli dokunun yayılımına göre böbreğin tamamının veya böbreği koruyarak sadece kitlenin alınması gerektiğini” vurguladı. Bu tür ameliyatları açık, Robotik Cerrahi ya da Laparoskopik cerrahi ile gerçekleştirmek mümkündür. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji A.B.D. olarak, lumbal böbrekte kitlesi olan bir hastayı, dünyada ilk kez ‘laparoskopik’ cerrahi ile sağlığına kavuşturduk. Bu yöntem, bu tür bir vakada ilk kez uygulanan, henüz literatürde yeri olmayan bir başarıdır” ifadelerini kullandı.

 

“KISA SÜREDE OLUMLU SONUÇLAR VERDİ”

 

Tıp alanındaki gelişmeler sayesinde klasik cerrahi uygulamalarının yerini daha küçük yara izi, daha az ağrı, daha kısa hastanede kalış ile sonuçlanan laparoskopik cerrahiye bıraktığını ve yaklaşık 7 yıldır kendilerine başvuran hastaları bu yöntemle tedavi ettiklerini söyleyen Doç. Dr. Hakan Akdere, modern cerrahi tekniklerin günümüzde özellikle ürolojik hastalarda çok daha kısa sürede olumlu sonuçlar verdiğini belirtti.

 

Haber / Erdal AYDIN