Başkan Gürkan: Pandemi sonrasına hazırlık yapıyoruz

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, gazetecilerin Edirne'ye dair sorularını yanıtladı. Pandemi sonrasında Edirne turizmini daha da hareketlendirecek bir proje üzerinde çalıştıklarını belirten Gürkan

GÜNDEM 1.02.2021 11:36:00 0
Başkan Gürkan: Pandemi sonrasına hazırlık yapıyoruz

2014 yılında göreve geldiğinde Edirne’ye gelen iç ve dış turist sayısının 2 milyon civarında olduğunu belirten Gürkan, “Bunun da birçoğu çevre belediyelerin günü birlik getirip-götürdüğü turistlerden oluşuyordu. Ama onların ekonomik olarak çok katkısı yoktu. 10 yılda 10 milyon turist hedefini 2014 yılında koydum. Dedim ki, orta vadede turist sayısını 5 milyona, uzun vadede 10 milyona çıkaracağız. Birçok çalışmalar yaptık. 2019 rakamlarıyla Edirne’ye gelen yerli ve yabancı turist sayısı 5,5 milyon. Ve Edirne birçok araştırmada İstanbul ve Antalya’dan sonra gelen turist sayısı bakımından Türkiye’deki üçüncü il. Dünyada en çok turist çeken 100 şehir arasında da 68. sıradayız” dedi.

 

“PANDEMİ SONRASI TURİZMİ”

 

“Pandemi bütün hesapları şaşırttı” diyen Gürkan, “Sosyolojik olarak bu tür krizlerden sonra, bu kadar baskı ve stresten sonra insanlarda gezme, dolaşma ve alışveriş yapma çılgınlığı başlar. Biz şimdiden bir profesör hocamla bunun çalışmalarına başladık ve buna Pandemi Sonrası Turizmi diyoruz. Sloganımızda hazır, “Edirne’ye bir gün yetmez” Şuan bunun çalışmalarını yapıyoruz. Pandemi sonrasına hazırlık yapıyoruz. Ve inanın Edirne, bir gün 10 milyon turist sayısını görecek. Diğer taraftan kurlardaki değişkenlik Türk Lirası’nın aşırı değer kaybetmesi nedeniyle biz de zaten var olan Bulgar ve Yunan günübirlik alışverişçilerin sayısının çok çok artmasına neden oldu. Bu bir ara 2 milyonlara kadar çıktı ve Edirne çok uzun süre küçük ve orta esnafın ekonomik krizden hiç etkilenmediği iki şehirden biri haline geldi. Bunlardan biri Van, diğeri Edirne” ifadelerini kullandı.    

  

“VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İLE SORUN YAŞADIK”

 

Gürkan, Edirne Belediyesi’nin projeleri hakkında da bilgi verdi. Belediyenin başlattığı Selimiye Rekreasyon Projesi’nin tamamlandığı ancak Yemiş Kapanı Hanı nedeniyle bazı problemler çıktığını ifade eden Başkan Recep Gürkan, “Mimar Sinan tarafından Selimiye Camii yapıldıktan 30 yıl sonra söz konusu alana Yemiş Kapanı Hanı yapıldı. Bu han, günümüzün sebze-meyve pazarı. 1900’lü yılların başında bu han yıkılıyor. Zaman içerisinde üstü toprakla örtülüyor. Bu proje yapılırken orada bir han olduğu biliniyor ama yeri tam bilinmiyor. Ardından hanın kurtarma kazılarını yaptım. Kurtarma kazısının sonunda bu temeller ortaya çıktı. Bu temeller ortaya çıktığından itibaren de bizim problemimiz başladı. Vakıflar Genel Müdürlüğü ile sorun yaşadık” dedi.

 

“MAHKEME OLAN YERLERDE BÜTÜN İŞLER DURUYOR”

 

“Vakıflar Genel Müdürlüğü burasının eski bir vakfı eseri olduğunu ve ihya edilmesi gerektiğini söyledi” diyen Gürkan, “Ben de bugünün anlayışı ile Selimiye gibi bir anıt eserin önünde, bir şaheserin önünde silüetini bozucu bir eserin yapılmasına izin vermeyeceğimi söyledim. Ve biz Vakıflar Genel Müdürlüğü ile mahkemelik olduk. Mahkemelik olunca Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun bir ilke kararı var. Mahkeme olan yerlerde bütün işler duruyor. Bu Selimiye’nin ve Selimiye Külliyesi’nin geleceği açısından çok önemli bir süreçti. Sonuç itibariyle 4 ay önce mahkemeyi kazandık. Vakıflar Genel Müdürlüğü bir üst mahkemeye itiraz etti. Şuan onun sonucunu bekliyoruz. Selimiye’nin 360 derece etrafını yayalaştırılması ve düzenlenmesi projesi vardı. O proje bitti. Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Edirne Bölge Müdürlüğü onayladı. Şuanda ihale hazırlıklarındayız. Yakında ihalesine çıkıp yapacağız” diye konuştu.

 

 Haber / Ruşa ELMA