Prof.Dr. Ertuğrul: Tedbirler devam etmeli

Pandemi süreciyle ilgili konuşan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, koronavirüs tedbirlerinin kararlılıkla devam etmesi gerektiğini ifade etti.

YAŞAM SAĞLIK 31.01.2021 16:30:00 0
Prof.Dr. Ertuğrul: Tedbirler devam etmeli

Şu anda mutasyonlu virüsün Türkiye'de de olduğunun bilindiğini ifade eden Ertuğrul, “Aslında farklı mutasyonlardan da söz etmek gerekiyor. Bir tanesi İngiltere'de ortaya çıkan mutasyon. Bu, şu anda gerçekten İngiltere'yi ve Avrupa'yı zorlayan bir mutasyon. Bir diğeri ise Güney Afrika'da,  diğeri de Brezilya'da ortaya çıkan mutasyon. Bunların içerisinden 'en riskli olanı hangisi?' diye sorarsanız, sanki Güney Afrika'da ortaya çıkan varyant daha riskliymiş gibi gözüküyor. Ancak üçünün de ortak bir özelliği var. Virüsün hücrelerimize yaptığı ufak değişiklik sonucu daha iyi yapışması” dedi.

 

“ÖLDÜRÜCÜLÜĞÜ KONUSUNDA NET KANITLAR YOK”

 

Bunun bilimsel olarak da kanıtlandığını kaydeden Dr. Ertuğrul, yeni virüsün bu nedenle çok daha hızlı ve çabuk yayılabildiğine dikkat çekti. Fakat öldürücülüğü konusunda henüz daha tam kanıtların olmadığını söyleyen Dr. Ertuğrul, “Sadece İngiltere'de  biraz daha öldürücü olabileceği yönünde ön rapor var. Türkiye'de artık İngiltere'deki 'suşun' olduğunu ve yayılmaya başladığını biliyoruz. Bu risk, önümüzdeki aylarda bizi bekliyor” diye konuştu. Okullarda 15 Şubat´ta yüz yüze eğitime geçilmesinin zor gibi gözüktüğünü belirten Dr. Ertuğrul, “Sevindirici olan taraf öğretmenlerin de 2'nci grupta aşılanacak olması. Öğretmenlerin aşılanmasıyla beraber belki onların bağışık hale gelmesi ve okullarda da yeterli önlem alınmasıyla gerçek bir kısıtlamayla devam edebilirsek mart ayı gibi, belki martın ortalarına doğru okulların yüz yüze eğitime adım adım geçmesini bekleyebiliriz” dedi.

 

“İKİ UNSUR ÖNEMLİ”

 

Koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan kısıtlama kararlarının devam etmesi gerektiğini de dile getiren Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, “Çünkü şuanda pandeminin belki de üçüncü dalgasına doğru gidiyoruz.  Ben olaya, sadece sağlık açısından bakabiliyorum bir hekim olduğumdan dolayı. Sağlık açısından baktığımız zaman da iki unsur önemli. Birincisi insanların hasta olmasını engellemek. Bunun yöntemi iki tane. Ya aşıyla engelleyeceğiz ya da virüsün toplum içerisindeki dolaşımını engelleyerek. Bu da kısıtlama anlamına geliyor zaten, bu şekilde engelleyeceğiz. Diğeri de hasta olan insanları tedavi etmek. O kısmı çok daha zor. Çünkü özellikle risk grubundaki insanlar, hasta oldukları zaman ölüm oranları çok yüksek oluyor, yoğun bakımlarda gerçekten büyük sıkıntı yaşıyoruz. Hastaları izlemekte çok büyük sıkıntı yaşıyoruz” dedi. Risk grubunun, yani 65 yaş üzerinde olanların aşılanması tamamlandıktan sonra ve altta yatan hastalığı olanların da aşılanması tamamlandıktan sonra belki adım adım kısıtlamalarda bir serbestliğe geçilebileceğini kaydeden Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, “Çünkü diğer sağlıklı erişkin yaş grubu ve çocuk grubumuz aslında hastalığın çok ciddi geçmediği, hafif atlatıldığı grup. Bunu izlemeye bırakarak belki adım adım bir serbestleşme düşünülebilir” dedi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ