Aygun: Ergene Nehri ne zaman tertemiz akacak?

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, kirliliği ile gündemde olan Trakya'nın

GÜNDEM 24.01.2021 16:09:00 0
Aygun: Ergene Nehri ne zaman tertemiz akacak?

Ülkemizde 283 kilometre uzunluğu ile Trakya’yı boydan boya kat eden ve bir zamanlar yirmi iki balık türünün yaşadığı biyolojik zenginliği ile göz kamaştıran Ergene Nehri’nin, sanayi tesislerinin arıtmadan bıraktıkları atık su ile bugün büyük bir çevre sorununa dönüştüğünü kaydeden Aygun, “Orta derecede tehdit altında olan Ergene Nehri, Trakya ve ülkemiz için kanayan bir yaradır” dedi.

 

“KİRLİLİK ORANI KATLANARAK DEVAM ETTİ”

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan olduğu 2011 yılında "Haliç'i nasıl temizlediysek Ergene Nehri'ni de öyle temizleyeceğiz” demesinin üzerinden on yıl geçmesine karşın Ergene’nin kirlilik oranının katlanarak devam ettiğini söyleyen Milletvekili Aygun, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,13 Kasım 2020’de yapılan AK Parti Tekirdağ 7. Olağan İl Kongresi’ne katılarak, Marmara Derin Deşarjı Eylem Planı'nı sokacaklarını söyledi. Ergene’den arıtılan suların Marmara Denizi’ne deşarj edilmesi aşamasına geçildiğini belirten Erdoğan, AK Partililere ‘Ergene şu an temiz temiz gürül gürül akıyor mu’ diye sorunca ‘Evet’ yanıtını aldı. Elbette ki bu yanıt gerçek ve dürüst yanıt değildir” diye konuştu.

 

“BU SORUNU ÇÖZECEK ÖNLEMLER ALACAK MISINIZ?”

 

Trakya’da geçen hafta gerçekleşen aşırı yağışın Ergene Nehri’nin taşmasına neden olduğunu, DSİ Edirne 11 Bölge Müdürlüğü’nün turuncu alarm verdiği Ergene Nehri’nden taşan kimyasal atık içeren simsiyah kirli suların Edirne Uzunköprü’ye kadar 100 bin dekar arazi ile tüm ekili alanlara aktığını belirten Aygun, “İçinde kansorejen atık içeren Ergene Nehri hangi tarihte gürül gürül ve tertemiz akacaktır? Somut bir tarih verebilir misiniz? Ergene’den taşan zehirli su, buğday ve kanola bitkilerini çürüme tehlikesi ile karşı karşıya bırakırken, tarlaları da kirletmiştir. Bu sorunu kökten çözecek önlemler alacak mısınız?” sorularını sordu.

 

TRAKYA’DA KANSER ORANLARI YÜKSEK

 

Trakya’da sadece bu yıl değil, özellikle sonbahar döneminde etkili olan yağışlar ile Ergene Nehri’nin taştığını, Trakya Bölgesi’ndeki birçok tarım arazisinin zehirlendiğini söyleyen Aygun, bu zehirli su ile yetişen bitkiler aracılığıyla kanserojen maddelerin de insanlara geçtiğini ifade etti. Türkiye genelinde en çok kanser vakası görülen Trakya’da meme ve akciğer kanseri oranının yüksek olduğunu söyleyen Aygun, “Ergene Nehri’ndeki insan sağlığını tehdit eden bu gelişme karşısında Sağlık Bakanlığı ile ortak bir eylem planı yürütmeyi düşünür müsünüz? Tekirdağ Ergene Derin Deniz Deşarj Projesi’nin, Ergene’nin tüm ağır metal yüklü kirliliğini Marmara Denizi’ne taşıyacağı eleştirisi yapılmaktadır. Çevre mühendislerinin Marmara Denizi’nin rengini bile değiştireceği eleştirisi yaptığı bu projeye ilişkin uzman görüşlerini dikkate alacak mısınız? Bu projeyi de gözden geçirmeyi düşünür müsünüz?” sorularını sordu.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU