Kosova Teknopark için imzalar atıldı

Kosova Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Trakya Üniversitesi arasında "Kosova Teknopark" İçin Protokol İmza Töreni düzenlendi.

GÜNDEM 20.01.2021 16:28:00 0
Kosova Teknopark için imzalar atıldı

Trakya Üniversitesi ve Kosova heyetleri arasında Ekim 2020’den bu yana devam eden görüşmeler sonuç vermeye başladı. İki heyet arasında Kosova’nın başkenti Priştine’de protokol imzalandı. İmza törenine; Trakya Üniversitesi’ni temsilen Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcısı ve Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, Trakya Teknopark A. Ş. Genel Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Özgür Özdemir ile Özel Kalem ve Basın Danışmanı Öğr. Gör. Kıvanç Ada katılırken; Kosova heyetinden ise Sanayi ve Ticaret Bakanı Vesel Krasniqi, Bakanlık Müsteşarı Gentiana Islamaj, Kabine Şefi Albert Maxhuni, Genel Müdür Kreshnik Thaqi ve Bakan Danışmanı Mert Aşıkferki katıldı.

 

BALKANLARIN EKONOMİK GELİŞİMİNE KATKI SAĞLANMASI AMAÇLANIYOR

 

İnovasyon, Ar-Ge ve teknolojinin merkezi olan “Teknopark” modeli, Trakya Üniversitesi ile Kosova’ya taşınıyor. Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ile Kosova Sanayi ve Ticaret Bakanı Vesel Krasniqi arasında imzalanan protokol sayesinde, Kosova Teknopark’ın ilk adımları atılıyor. Trakya Teknopark modelinin uygulanacağı ve Kosova için bir ilk olacak yeni yapılanma ile Kosova başta olmak üzere Balkanların ekonomik, teknolojik ve inovatif gelişimine katkı sağlanması amaçlanıyor.

 

“EŞSİZ BİLGİ BİRİKİMİMİZİ GÖNÜL COĞRAFYAMIZA TAŞIYORUZ”

 

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Bugün ilk adımlarını attığımız Kosova Teknopark ile bu alandaki eşsiz bilgi birikimimizi gönül coğrafyamıza taşıyoruz. Trakya Üniversitesi olarak, bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda hiçbir beklenti içine girmedik, bundan sonra da girmeyeceğiz. Kosova ve Balkanlara sunduğumuz tüm hizmetler gibi teknopark modeli de Balkanlar sevdamızın tezahürüdür.” şeklinde konuştu. Kosova başta olmak üzere tüm Balkanların gelişimine destek olmak, kendi değerlerini üretmelerini sağlamak, iktisadi gelişime katkı sunmak adına proje üretmek ve bunları hayata geçirmek için çalışmalarına aralıksız bir şekilde devam ettiklerini belirten Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Ülkemizden aldığımız güçle eğitimden sağlığa, kültürden bilime tüm alanlarda koşulsuz, şartsız Balkanların hizmetindeyiz. Bugün tarihî bir protokole imza atıyor, Türkiye ve Trakya Üniversitesi’nin elindeki kıymetleri Balkanların da hizmetine sunuyoruz.” dedi.

 

“İŞ BİRLİKLERİNE BİR YENİSİNİ DAHA EKLEDİK”

 

Kosova Sanayi ve Ticaret Bakanı Vesel Krasniqi de, Trakya Üniversitesi’nin destekleriyle Priştine’de hayata geçirecekleri Kosova Teknopark sayesinde Kosovalı gençleri ülke sınırları içerisinde teknoloji, Ar-Ge ve inovasyona yönlendirerek bir istihdam üretecek olmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Krasniqi, “Türkiye, Kosova ve Kosova Halkı’nın en büyük destekçileri arasında yer alıyor. Yıllar önce genç Kosova Cumhuriyeti’ni tanıyan ilk ülke olan Türkiye Cumhuriyeti’nin bu desteğini, bugün de her konuda ve güçlü bir şekilde yanımızda hissediyoruz. Bugün, Türkiye ve Kosova arasındaki iş birliklerine bir yenisini daha ekledik. Öğrencilerimizin eğitimine, hastalarımızın tedavisine ve daha birçok vesile ile ülkemize destek veren dost ve kardeş ülke Türkiye ile Balkan coğrafyasının en değerli eğitim kurumlarından biri olan Trakya Üniversitesi’ne, Kosova ve Balkanlar adına gönülden teşekkür ediyoruz” dedi. İmza töreni sonrası Trakya Üniversitesi ve Kosova heyeti, Kosova Sanayi ve Ticaret Bakanlığı binası önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

Haber / Bayram KOLAY