Trakya Üniversitesi'nde 'Abay Köşesi' açıldı

1993 yılında kurulan ve Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Türkiye'nin üyesi olduğu Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Büyükelçi Dü

GÜNDEM 19.01.2021 13:18:00 0
Trakya Üniversitesi

2020-Abay Kunanbayev yılı etkinlikleri kapsamında Trakya Üniversitesi’nde düzenlenen etkinliğe katılan Düsen Kaseinov, Edebiyat Fakültesinde “Abay Köşesi” ve Devlet Konservatuvarı’nda kendi adına tanzim edilen “Düsen Kaseinov” sanat sınıfının açılışını yaptı. Kazak şairi, bestekâr, düşünür ve edebiyatçı Abay Kunanbayev’in doğumunun 175. yılı dolayısıyla Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde yapılan “Abay Kunanbayev Köşesi” açılışına TÜRKSOY Genel Sekreteri Büyükelçi Düsen Kaseinov, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Genel Sekreter ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevdet Kılıç, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Levent Doğan, Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk ile Türk Dili ve Edebiyatı bölümü öğretim üyeleri katıldı.

 

“HATIRASINI YAŞATMAK İSTEDİK”

 

Açılışta konuşan Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu; Kaşgarlı Mahmud, Ali Şîr Nevâî, Fuzûlî, Namık Kemal, Ziya Gökalp, Cengiz Aytmatov gibi büyük şair ve ediplerin tecessümünün büyük Türk milletine yol gösterici olduğunu belirtti. Abay Kunanbayev’in de böyle bir şahsiyet olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu “Abay; büyük bir şair, bestekâr ve münevver bir kişiliktir. Doğumunun 175. Yılı tüm Türk coğrafyasında coşku ile kutlandı. Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Rektör Yardımcımız Prof. Ahmet Hamdi Zafer’in destekleriyle bu köşeyi kısa sürede oluşturarak Abay’ın aziz hatırasına yaşatmak ve öğrencilerimize tanıtmak istedik” dedi.

 

“BAĞLARIMIZI KUVVETLENDİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

 

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da “TÜRKSOY; birliğimizi, dirliğimizi ve kardeşliğimizi arttırmak için kurulmuş özel bir birliktir. Birbirimizi tanıyor, yakınlaşıyor ve gönüllerimizi sıkıca birbirine bağlıyoruz” dedi. TÜRKSOY’un her yılı Türk tarihinde önemli yer tutan isimlere ithaf ettiğini kaydeden Prof. Dr. Tabakoğlu, “2019 yılında Anadolu coğrafyasının büyük halk ozanı Aşık Veysel’i andık. 2020 yılında ise Kazak halkının yaşayışını eserlerine aktarmış, yaşadığı toplumun gelişmesi ve aydınlanması için çaba sarf etmiş Abay Kunanbayev’i anıyoruz. Edebiyat Fakültemizde açmış olduğumuz köşe ile Abay Kunanbayev’i öğrencilerimize tanıtacağız ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacağız. Ata yurdundaki akrabalarımız ile bağlarımızı kuvvetlendirmeye devam edeceğiz. Türk edebiyatının gücünü ve Türk varlığını tanıtmaya, yaşatmaya ve geliştirmeye devam edeceğiz” dedi. Abay Kunanbayev’in Türk dünyasına büyük bir miras ve hazine bıraktığını ifade eden TÜRKSOY Genel Sekreteri Büyükelçi Düsen Kaseinov ise “Abay Kunanbayev adına Trakya’da düzenlenen ilk etkinlik olması nedeniyle ayrı bir değer taşıyor. Onun görsellerinden ilham alarak mesajını yayacak ve geleceğe taşıyacak bu çalışmanın yeni Abaylar çıkmasına vesile olmasını temenni ederim” dedi.

 

Haber / Ruşa ELMA