Akay: Bu borçlanmaya 'hayır' demek, 'yatırım istemiyorum' demektir

Yaklaşık 900 milyon TL bütçesi olan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin 89 milyon TL'lik borçlanma talebi mecliste CHP ile AK Parti grubu arasında tartışmalara neden oldu. Bazı AK Partili Meclis Üyele

GÜNDEM 14.01.2021 13:18:00 0
Akay: Bu borçlanmaya

Marmaraereğlisi’nde Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak başkanlığında yapılan Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda 89 milyon TL kredi kullanılması ve kredi ile ilgili evrakları imzalamak üzere Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’a yetki verilmesi talebi komisyona havale edildi.

 

ARA KOMİSYON YAPILDI

 

Yapılan ara komisyonun ardından borçlanma talebi meclis gündeminde görüşüldü. İlgili gündem maddesi komisyonda oy çokluğu ile kabul edilirken, konuyla ilgili söz alan CHP Grup Sözcüsü ve Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “Bu ay içerisinde Çerkezköy Belediyesi, ilçe belediyeleri aynı borçlanma talebinde bulundular. İlçe belediyeleri bu talepte bulunurken, bu kararı getiren ilçe belediye başkanları ben dahil şehrimize yatırım yapalım diye borçlanma talebi getirdiğimiz vurgusuyla bunu yapıyoruz. Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağı yatırımlarla ilgili bir borçlanma talebine hem yatırım isteyip hem ‘hayır’ demeyi herkesin takdirine bırakıyorum. Borçlanma talebinin büyük oranda yapılan yatırımlar ya da yapılacak yatırımlara destek olmak maksadıyla yapıldığı da açıkken, buna ‘hayır’ dendiğini, bir taraftan da yatırım talebinde bulunulduğunu bir kere daha hatırlatmak istiyorum” dedi.

 

 

“BORÇLANMAYA KARŞI DEĞİLİZ AMA DETAYLARI YOK”

 

AK Partili Meclis Üyesi Şakir Sezgin de, “Borçlanmaya karşı değiliz. Borçlanmanın detaylarını hiçbir evrakta göremedik. Borçlanmanın niçin yapılacağını bilmiyoruz. Müdürlüklerin isimleri yazılı ama hangi projeler, hangi yatırımlar için kullanılacağı açık bir şekilde bildirilmemiş. Biz yatırıma hiçbir zaman karşı gelmedik. Bu konu ara komisyona geldi. Bizim bunu inceleme şansımız da olmadı” diye konuştu.

 

“YATIRIM PROGRAMI 2-3 AY ÖNCE KONUŞULDU”

 

Bunun üzerine konuşan Akay, “Burada 2021 yatırım programı oylandı. 2021 yılı yatırım programı oylanırken bütün birimlerin neler yapacağı zaten yatırım programında kalem kalem yazıyor. 11 ilçe büyükşehir belediyesinden yatırım beklerken, yapılması gereken yatırımları konuşurken, ‘bu talebin eksikliği nedeniyle ret verdik’ demenizi ben geçerli kabul edemiyorum. Yatırım programı kabak gibi 2-3 ay evvel konuşuldu. Büyükşehir Belediyesi, sizin ret verdiğiniz yatırım programında açıkladığı projeleri yapmanın peşinde. Siz ret verseniz de vermeseniz de bütün ilçelere yatırım yapılacak. Bunun da çizelgesi meclisten geçti. Biz burada Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin bütün ilçelerde yapacağı yatırımlarla ilgili konuşuyoruz. Sizin ret verdiğiniz yatırım programını gerçekleştirmek üzere bir kredi talebinde bulunuyor. İlçe ilçe sınıflandırılan kalemlerin dışında birimlerin de 11 ilçede yapılacak çalışmalarla ilgili talepleri var. Biz millete hizmet etmek için buradayız. Meseleyi bir bütün olarak düşünüp bir bütün olarak değerlendirmek lazım. Eğer bu kredi talebine ret veriyorsanız o zaman yatırımı istemiyorsunuz algısı kendi kendine ortaya çıkar” dedi.

 

“YATIRIMA KARŞI DEĞİLİZ”

 

AK Partili Meclis Üyesi Nizamettin Çoban da ortada bir yanlış anlaşılma olduğunu, yatırıma karşı olmadıklarını belirterek “Bizim meclis üyelerimiz zannedersem şunun için ret verdi. Çekilen bu krediyle yarım kalan bir iş mi var yoksa yeni bir yatırım planı var da o mu yapılacak. Bu eksikliği gördüğü için, içeriği tam anlaşılmadığı için arkadaşlarımız ret verdi. Yoksa biz AK Parti olarak yatırıma karşı değiliz” dedi. Yatım kalan işlerin tamamlanmasının da yeni bir işin başlamasının da bu milletin menfaatine olduğunu belirten CHP’li Akay, “Yatırımın devam edeni de bir yatırımdır, millete hizmet edecektir. Yeni yatırım da bir yatırımdır ve o da millete hizmet edecektir. Çerkezköy’de 2016 yılında temeli atılan bire yarı olimpik yüzme havuzumuz var. Ben biran evvel bitmesini istiyorum. Tabi ki siz de istiyorsunuzdur. Buradaki hedef oradaki çocukları biran evvel spora teşvik etmek değil mi? Askıda kalan yatırımın vatandaşa bir katkısı var mı? Yok” ifadelerini kullandı.

 

“ORTADA BİR ÇELİŞKİ VAR”

 

CHP’li Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt da “900 milyon TL bütçesi büyüklüğü olan büyükşehir belediyesi de bütçesinin yüzde 10’u kadar bir borçlanma talebiyle geliyor. Herkes kendi belediye meclisinde yüzde 25’e ulaşan düzeyde borçlanmaya evet derken büyükşehir belediyesine gelince ‘yüzde 10’a kadar borçlanma’ya hayır diyor. Burada bir çelişki var” dedi.

 

 “KENDİ ÖZ KAYNAKLARIMIZLA YATIRIM YAPILSIN İSTİYORUZ”

 

Toplantıda söz alan AK Partili Belediye Meclis Üyesi Ali Rıza Eti ise “Büyükşehir Belediyesi’nin tamamladığı projeler var, tamamlayamadıkları da var. Burada bir plansızlık var gibi. Biz yarım projeler devam ederken başka projelere de giriyoruz. Bu ödeneklerin nereye kullanıldığını bilmek istiyoruz. 1 milyar TL’ye yakın bütçemiz var. İlla borçlanarak mı bir şeyler yapacağız, kendi bütçemizle bir şeyler yapamıyor muyuz? Ya da biz bütçemizin ne kadarıyla yatırım yapıyoruz, ne kadarıyla diğer giderleri karşılıyoruz? Arkadaşlar bunu görmek için ‘bunu bir sonraki mecliste oylayalım. Biz de destek verelim’ diyorlar. Bizi yatırım istemiyoruz diye köşeye sıkıştırmaya çalışıyor. Biz herkesten fazla yatırım istiyoruz ama öz kaynaklarımızla yatırım yapılmasından yanayız. Yarım kalan yatırımların da biran evvel tamamlanmasını istiyoruz” dedi.  

 

“YATIRIN İSTEMİYORUM DEMEKTİR”

 

AK Partili Ali Rıza Eti’nin konuşmasının ardından yeniden söz alan Vahap Akay da “Büyükşehir Belediyesi 11 ilçede ne söz verdiyse onun peşinden yürümeye devam edecek. Dolayısıyla bugün bu borçlanmaya hayır demek yatırım istemiyorum demektir. Bundan sonraki meclislerde burada önergeyle ya da ‘biz bunu bu şekilde yapalım’ cümleleriyle hiç kimse neden böyle oldu diye sorular sormaya kalkmasın” dedi.

 

“DETAYLI İNCELEMEK EN DOĞAL HAKLARI”

 

AK Partili Metin Kanat ise “Israrla yatırıma karşı olduğumuz söyleniyor ama biz yatırıma karşı değiliz. Bilgi almak meclis üyelerimizin en doğal hakkı. Ara komisyon yapıyorsunuz. 10 dakikada görüşülecek 10 konu var. 1 dakikada bunu inceleyecek ve karar verecek. Biz de bunun yeterli olmadığını söylüyoruz. Arkadaşlarımız ret demek istemiyor ama detaylı incelemek onların da en doğal hakkı. Siz onların var olan hakkını da kısıtlıyorsunuz” diye konuştu.

 

“YATIRIMIN ÖNÜNÜ KİM KESMEK İSTİYOR BELLİ OLSUN”

 

CHP Grup Sözcüsü Vahap Akay da “Biz grup olarak bugün bunun burada oylanmasını istiyoruz. Tekirdağ’a kim hizmet etmek istiyor, yatırımın önünü kim kesmek istiyor bugün burada belli olsun. Gönülden oybirliğiyle kabul edilmesini istiyorum. Tarih bu günü yazacaktır” dedi.  Yapılan tartışmaların ardından borçlanma talebi oy çokluğuyla kabul edildi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU