Hamsinin yerini 'istavrit' ve 'mezgit' aldı

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından alınan kararla Karadeniz'de hamsi avının 10 günlüğüne yasaklanması sonucu tezgahlarda hamsiler azaldı.

GÜNDEM 12.01.2021 16:15:00 0
Hamsinin yerini

A ve D vitaminleri yönünden oldukça zengin olan, içerdiği doymamış yağ asitleri sayesinde kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyan hamsi, yasakla gündeme geldi. Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından alınan kararla Karadeniz'de hamsi avı 10 günlüğüne yasaklandı. Avcılık sezonunda alınan bu kararın sebebi avlanan hamsilerin boy uzunluğunun yasal sınırın altında olması. Hamsi balığı için yasal sınırın 9 santimetre olduğunu kaydeden bakanlık yetkilileri, bu sezon tezgahlardaki hamsilerin ise oldukça küçük olduğunu belirtti.

 

 

“1 AY İÇERİSİNDE HAMSİ AZALACAK”

 

Hamsi yasağının ardından Çerkezköy’deki balıkçı tezgahlarında da hamsiler oldukça azaldı. Hamsinin yerini ise istavrit, tekir ve barbun ve mezgit aldı. Karadeniz Balıkçılık çalışanı Cenk Diş, “Hamsi yasağının gelmesi iyi oldu. Piyasada olan hamsilerin boyları yasal sınırın altındaydı. Hamsilerin 9 santimetrenin altında kalmaması gerekiyor” dedi. Diş, 1 ay içerisinde hamsilerin azalacağını da sözlerine ekleyerek, “1 ay sonra hamsiler iyice azalmış olacak. Tezgahlarda hamsi göremeyeceğiz” dedi. Diş, satışların yoğun olmadığını, hafta sonu daha fazla müşteri geldiğini de sözlerine ekledi.

 

“BU SENE BALIKÇILIK ÇOK DENGESİZ”

 

Yaşar Balıkçılık çalışanı Semih Özdalgıç da, tezgahlarda hamsi bulmanın zor olduğunu kaydederek, “Hamsi yasağının gelmesi iyi oldu. Hamsinin azalmasıyla mezgit, istavrit ve tekir gibi balıklar tercih edilmeye başlandı” ifadelerini kullandı. Özdalgıç, satışların eskisi kadar iyi olmadığını da sözlerine ekleyerek, “Bu sene balıkçılık çok dengesiz. Balık bir var bir yok. Satışlardan memnun olduğumuz söylenemez” dedi.

 

SATIŞLAR BEKLENTİLERİ KARŞILAMIYOR

 

Fırtına Balıkçılık çalışanı Hüseyin Dilmeç de, satışların az olduğunu ve beklentileri karşılamadığını kaydederek, şu ifadeleri kullandı: “Genellikle sabah saatlerinde yoğunluk olmuyor. Hareketlilik iş çıkışı, saat 17.00 gibi oluyor. O da çok değil. Hamsi avlamak da yasaklandı. Hamsi yok denecek kadar az”

 

“ESKİ HAMSİ BOLLUĞU YOK”

 

Çorlu Balıkçılık çalışanı İsmail Çevik de, eski hamsi bolluğunun bu sene olmadığını belirterek, “Eski hamsi bolluğu yok. Bize kilosu 30 TL olan iri hamsi geliyor. En çok Kıyıköy istavrit, çinekop ve barbun tercih ediliyor” dedi.  Çevik, satışların hafta içine göre hafta sonu daha iyi olduğunu ve hafta sonu 08.00-17.00 saatleri arası açık oldukları da sözlerine ekledi.

 

BALIK FİYATLARI

 

Çerkezköy Balık Pazarı’nda barbun kilosu 70 TL, ton balığı 65 TL, karides 40 TL, zargana 40 TL, Karadeniz hamsi 30 TL, uskumru 35 TL, Karadeniz levrek 120 TL, deniz çipura 110 TL, somon 110 TL, olta levrek 150 TL,  sarıkanat çinekop 75 TL’den satılırken, çipura tanesi 25 TL, levrek 25 TL, palamut 35 TL’den satılıyor.

 

Haber / Buse SERİN