Yılbaşı öncesi ve sonrası için beslenme önerileri

Özel Optimed Hastanesi Diyet ve Beslenme Uzmanı Sinem Kaya Savcı, yeni yıla sağlıklı bir başlangıç için yılbaşı öncesi ve sonrası için beslenme önerilerinde bulunarak, yeni yılda sağlıklı

YAŞAM SAĞLIK 28.12.2020 15:16:00 0
Yılbaşı öncesi ve sonrası için beslenme önerileri

“Kendinizi iyi hissettirecek yemek seçimleri yapın ve yemeğe çok aç oturmamaya özen gösterin” önerisinde bulunan Kaya Savcı, “Bu durumda “yağsız protein ve kompleks karbonhidratlar” imdadınıza yetişip kurtarıcınız olacaktır. Örneğin; ince dilimlenmiş yağsız peynir ve grisini, diyet kraker ile sütlü kahve veya 1-2 adet kuru meyve ile 10 fındık/badem iyi seçimlerdir” dedi.

 

“HİNDİ ETİ İYİ BİR SEÇİM”

 

Yemek öncesi salata ve zeytinyağlı/ızgara sebze ile başlangıç yapılabileceğini, ana yemek olarak yılbaşının vazgeçilmezi hindi etinin iyi bir seçim olduğunu kaydeden Kaya Savcı, “Yanında kestaneli pilav tercihiniz varsa ekmek ve püre yenmemesi ve çorba içilmemesi önerilmektedir. Yılbaşı tatlısı olarak cevizli kabak tatlısı, kaymaksız ayva tatlısı, fırında armut veya elma, dondurma gibi yağ içermeyen hafif meyve tatlıları seçilebilir. Yemek sonrası gece devam ederken yüksek kalori almamak için, taze sebze ve meyveleri atıştırmalık olarak tercih edebilirsiniz. Salatalık, havuç, renkli biber, çiğ karnabahar, kereviz sapı, brokoli, kuşkonmaz gibi sebzeleri bir kaseye doldurun, yanına da yağsız yoğurt, light labne peynir, kuru nane, kekik ve kırmızıbiber ile kendi dip sosunuzu yaratın. Sizi gece boyunca oyalayacaklardır” diye konuştu.

 

“KURUYEMİŞ SEÇİMİNDE DİKKATLİ OLUN”

 

Kuruyemiş seçiminde de dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Kaya Savcı, “Kendinize ufak bir kase seçin; içine 5 fındık, 5 badem, 5 parça ceviz, 5 şam fıstığı, 5 fıstık, 10 kuru yaban mersini ve kuru üzüm ile 3-4 kuru erik, son olarak 1 yemek kaşığı dolusu beyaz leblebi ekleyin ve gece boyunca tüketin” dedi.

 

“AZ TUZLU VE AZ YAĞLI KURU YEMİŞLER TERCİH EDİLEBİLİR”     

 

Yılbaşı gecesi az tuzlu ve az yağlı kuru yemişlerin tercih edilebileceğini söyleyen Özel Optimed Hastanesi Diyet ve Beslenme Uzmanı Sinem Kaya Savcı, “Leblebi, yaban mersini, kuru üzüm, dut kurusu, çiğ fındık, tuzsuz badem gibi sağlıklı seçimler de yapabilirsiniz. Alkol alırken, kan şekerinizde dengesizliklere sebep olmaması amacıyla yemekle beraber tüketimine özen gösterin. Alkol yanında aşırı yağlı yemekler ve çerezlerden uzak durun. Mümkünse yavaş yavaş içerek alkol alımınızı geceye yaymaya çalışın. Yemekte su tüketiminize dikkat edin. Gün içinde 1,5 litreye yakın suyunuzu tüketin. Kalan yarım litre su miktarını geceye yaymaya çalışın. Bu şekilde su midenizde yer kaplayacak ve daha kontrollü davranabilecekseniz. Aynı zamanda vücuda alınan alkolün daha rahat atılmasını da sağlamış olacaksınız. Besin alımınızda daha kontrollü davranabilmek için yemekte sık sık çatal ve bıçağı elinizden bırakın” tavsiyelerinde bulundu.

 

YILBAŞINDAN SONRA BUNLARA DİKKAT EDİN

 

Kaya Savcı, yılbaşından sonra dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı: “Mümkün olduğunca erken kalkın. Su tüketiminizi arttırın. Kalkar kalkmaz bol bol için ve birkaç kuru meyve tüketin. Biberiye, kekik ve yeşil çay gibi bitki çaylarının yanı sıra bol miktarda yeşillik ve sebze tüketin. Kafeinli içeceklerden uzak durun. Açık havada 1-1,5 saat hafif tempoda yürüyün. Karbonhidratı azaltın. Ağır bir kahvaltıdan kaçının (yağlı ve tuzlu yiyecekler) Ara öğünlerde az yağlı süt ve yoğurt tercih edin.

 

ERTESİ GÜN DİYETİ

 

Kalkınca: 1 bardak su + 1-2 adet kuru incir

Kahvaltı: 1 tabak dolusu (bol miktarda) maydanoz + dereotu + taze nane + tere + bol limon + az miktarda nar ekşisi + 1-2 dilim az yağlı beyaz peynir + 2-3 adet ceviz, 1-2 dilim tam buğday ekmeği, su

Ara öğün: 1 porsiyon meyve, 1 su bardağı ayran, su

Öğle yemeği: 1 tabak dolusu (bol miktarda) maydanoz+ dereotu+ taze nane+ tere + bol limon + az miktarda nar ekşisi +1 tatlı kaşığı zeytinyağı + 1-2 porsiyon tavuk eti (yağsız, haşlama ya da ızgara), 1-2 dilim tam buğday ekmek, 1 su bardağı diyet ayran, su

Ara öğün: 1 bardak diyet süt, 7-8 adet çiğ badem, su

Akşam yemeği: 1 kepçe çorba, 1 tabak dolusu (bol miktarda) maydanoz+ dereotu+ taze nane +tere + bol limon + az miktarda nar ekşisi + 1 avuç içi kadar balık (yağsız, ızgara ya da fırında),yarım kase diyet yoğurt, su

Ara öğün: 1 porsiyon meyve, 2 yemek kaşığı yoğurt

 

Haber / Menşure KARDEŞ