Gürkan: Faciaya doğru gidiyoruz

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, kentin içme suyunun sağlandığı Kayalıköy Barajı'ndaki su rezervinin de yüzde 3'e düştüğünü belirtti. Gürkan, "Yer altı sularımız yüzde 85 oran?

GÜNDEM 23.12.2020 16:00:00 0
Gürkan: Faciaya doğru gidiyoruz

Son yılların en kurak döneminin yaşandığı Edirne'de, nehir ve göller ile barajlardaki su seviyesi her geçen gün düşüyor.

 

KAYALIKÖY BARAJI’NDA DOLULUK ORANI YÜZDE 3’E DÜŞTÜ

 

Edirne'nin içme suyunun sağlandığı Kırklareli'ndeki Kayalıköy Barajı'nda doluluk oranı, yüzde 3'e düştü. Barajdaki su seviyesinin düşmesi üzerine Edirne Belediyesi, kentin içme suyunun Süloğlu Barajı'ndan sağlanacağını bildirerek, kent merkezine 30 kilometre uzaktaki Küküler köyünden bağlantı çalışması başlattı.

 

BAŞKAN GÜRKAN, KURAKLIĞA DİKKAT ÇEKTİ

 

Edirne Belediye Başkanı Gürkan, son dönemde artan su sıkıntısı ve beraberinde gelen kesintilere değindi. Özellikle şehrin içme suyunun sağlandığı Kayalıköy Barajı'nda rezervin yüzde 3'e düşmesiyle sıkıntı yaşadıklarını söyleyen Başkan Gürkan, çareyi yeniden Süloğlu Barajı'ndan su almakta bulduklarını kaydetti. Gürkan ayrıca bölgede yaşanan kuraklığa da dikkat çekti.

 

“KAYALI'YI KAPATARAK SÜLOĞLU'NU AÇIYORUZ”

 

Gürkan, “Kayalı'daki rezerv yüzde 3'e düşünce Devlet Su İşleri ile ortak toplantı yaptık nasıl çözüm bulalım, diye. Süloğlu'nda bizi daha çok idare edecek su var ama hat o kadar eski ki suyu taşımıyor, patlıyor. Nasıl yapalım, dedik. Kayalı'dan gelen 58 kilometrelik 1000'lik çelik hat, Süloğlu Küküler köyü mevkisinde Süloğlu'ndan gelen asbest hatla bir noktada kesişiyorlar. Dedik ki bu iki hattı birleştirelim. Bu iki hattın buluşması 6,5- 7 kilometre yaklaşık. O noktada birleştirelim. O, 7 kilometrelik asbest hattı da değiştirmemiz lazım. Yani şu an Kayalı'yı kapatarak Süloğlu'nu açıyoruz. Küküler köyünde Süloğlu'ndan gelen su, Kayalı ishale hattına giriyor. Buraya kadar da kayıpsız geliyor" diye konuştu.

 

“ÇOCUKLARINIZ VE TORUNLARINIZ TEŞEKKÜR EDECEK”

 

“Bir faciaya doğru gidiyoruz” diyen Recep Gürkan, “Kızıyorsunuz, bağırıyorsunuz, hakaret ediyorsunuz, hiçbir şey demiyorum. Ama emin olun şu yapmış olduğumuz şehir içi içme suyunun tamamen yenilenmesi, Kayalı Köy İshale hattı yenilenmesi siz belki etmeyeceksiniz ama çocuklarınız veya torunlarınız yapanlara teşekkür edecekler" ifadelerini kullandı.

 

Haber / Ruşa ELMA