Tekirdağ'da 71 bin 200 hektar alan toplulaştırılıyor

Devlet Su İşleri, Trakya'da toplulaştırma çalışmalarını sürdürüyor. Edirne'de toplam 287 bin 944 hektar alanda yürütülen toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri kapsamında

GÜNDEM 18.12.2020 16:16:00 0
Tekirdağ

 

Türkiye’nin her alanda daha da güçlü hale getirilmesi konusunda DSİ’ye de önemli görevler düştüğünü kaydeden DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, bu bilinçle çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

 

 

YETKİ DSİ’DE

 

Arazi toplulaştırması ile birlikte sulama, tarla içi geliştirme işlemleri gibi diğer altyapı hizmetlerinin de birlikte düşünülmesi gerektiğini dile getiren Yıldız, 2018 yılında yapılan yasal düzenleme sonucu ülke genelinde arazi toplulaştırma çalışması yapma yetkisinin DSİ Genel Müdürlüğü’ne verildiğini anımsattı.

 

“TOPLULAŞTIRMA YAPILMAYA UYGUN 14,3 MİLYON HEKTAR ALAN VAR”

 

Ülkemizde toplulaştırma yapılmaya uygun 14,3 milyon hektar alanın bulunduğunu ifade eden Yıldız, “8,25 milyon hektar alanda toplulaştırma çalışmaları devam ediyor. 2018 yılında 496 bin hektar, 2019 yılında ise 619 bin hektar alanda, 2020 yılında ise Ekim ayı sonu itibari ile 425 bin hektar alan da tescil çalışmaları tamamlandı. 2020 yılı sonu itibari ile de 541 bin hektar alanın tescil çalışmaları tamamlanmış olacak. Böylece ülkemiz genelinde 2020 sonu itibari ile 4,77 milyon hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmalarının tescili tamamlanmış olacak” dedi.

 

“KAMULAŞTIRMA MALİYETLERİ YÜZDE 90 AZALIYOR”

 

Kalan 3,48 milyon hektar alanda ise toplulaştırma çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Yıldız, “Sulama projeleri arazi toplulaştırmasına bağlı olarak uygulandığı takdirde parsel sınırlarına bağlı kalmadan en ekonomik şekilde, sulama, yol ve tahliye planlaması yapıldığından, yatırım maliyetlerinde tasarruf sağlanıyor. Diğer taraftan arazi toplulaştırma projeleri ile kamulaştırma maliyetleri yüzde 90 oranında azalıyor” bilgisini verdi.

 

“ARAZİNİN DEĞERİ DE ARTIYOR”

 

Arazi toplulaştırması ile parseller büyüdüğünü, tarım teknikleri ve sulama metotlarının uygulanmasının kolaylaştığını ifade eden Yıldız, “Parsel sayısı azalır. Parsel büyüklüğü artar. Düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturulur. Her parsel yola ve kanala kavuşur. İşletme merkezi ile parseller arasındaki mesafeler azalır, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıplar azalır, yakıt tasarrufu sağlanır. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşır. Sulama oranı ve randımanı artar. Sağlanan katma değerden dolayı arazi değeri en az iki kat artmaktadır” dedi.

 

EDİRNE'DE 18 BİN 259 HEKTAR ARAZİ TOPLULAŞTIRILDI

 

Trakya’da yapılan arazi toplulaştırma çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Yıldız, Edirne’de 2020 yılında 8 adet projede toplam 287 bin 944 hektar alanda yürütülen toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri kapsamında 18 bin 259 hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlanarak tapu tescil işlemlerinin gerçekleştirildiğini, devam eden çalışmalarla 287 bin 944 hektar alanın tamamının 2021 yılı sonuna kadar toplulaştırılmasının hedeflendiğini belirtti.

 

TEKİRDAĞ’DA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

 

Tekirdağ’da 2020 yılında 1 adet projede toplam 71 bin 200 hektar alanda yürütülen toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri kapsamında çalışmaların devam ettiğini kaydeden Yıldız, 2021 yılı sonunda 71 bin 200 hektar alanın tamamının toplulaştırmasının hedeflendiğini söyledi.

 

TARLA İÇİ GELİŞTİRME ÇALIŞMASI YAPILDI

 

Kırklareli’nde 2020 yılında 1 adet projede toplam 40 bin hektar alanda yürütülen toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri çalışmalarının devam ettiğini, 2021 yılı sonunda 40 bin hektar alanın tamamının toplulaştırmasının hedeflendiğini ifade eden DSİ Genel Müdürü Yıldız, “Ayrıca çalışmalar kapsamında; sınırları düzeltme, arazi tesviyesi, ağaç kök sökümü ve tarla içi yol yapımı gibi tarla içi geliştirme hizmetleri işleri de yapılıyor. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da 1 Ocak 2020 tarihinden bu güne kadar 10 proje dâhilinde 12 bin 556 hektar alanda tarla içi geliştirme çalışmaları tamamlandı. Projelerin tamamının uygulanması sonucu 2021 yılı sonuna kadar 399 bin 144 hektar alanda tarla içi geliştirme çalışmasının tamamlanması planlanıyor” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU