Yılbaşında 80 saatlik kısıtlama

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde toplandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantı sonrası önemli açıkl

GÜNDEM 15.12.2020 10:54:00 0
Yılbaşında 80 saatlik kısıtlama

 

 

Salgının ülkemizde görülmeye başladığı günden itibaren tüm vatandaşlarla birlikte esnafın, tüccarın, iş insanlarının yanında olduklarını, sosyal koruma kalkanı başlığı altında verdikleri karşılıksız nakit desteklerinin tutarının 45 milyar lirayı bulduğunu belirten Erdoğan, toplantıda aldıkları kararları da kamuoyuyla paylaştı.

 

1 HAZİRAN’A KADAR UZATILDI

 

Yılsonuna kadar yüzde 20’den, yüzde 10’a indirdikleri gayrimenkul kiralarındaki stopaj oranının uygulanması süresini 1 Haziran’a kadar uzattıklarını kaydeden Erdoğan, “Benzer şekilde yüzde 18’den yüzde 8’e indirdiğimiz iş yeri kiralama hizmetlerindeki KDV oranını da 1 Haziran’a kadar yüzde 8 olarak uygulamaya devam edeceğiz” dedi. Salgının etkisinin en aza indirilmesi için yıl ortasında başlattıkları konaklamadan yeme-içmeye, yolcu taşımacılığından bakım-onarıma kadar birçok sektörü kapsayan KDV indirimlerinin sürelerinde 1 Haziran’a kadar uzatıma gittiklerini kaydeden Erdoğan, “Esnafımıza kira desteği ile gelir kaybı desteği için hazırlıklara başladık. Ülkemizde basit usule tabi 806 bin 871 vatandaşımız ile kısıtlamalar sebebiyle salgından doğrudan etkilenen 432 bin 567 esnafımız bulunuyor. Toplam sayısı 1 milyon 239 bin 438 kişiyi bulan bu kesime üç ay süreyle ayda bin lira destek ödemesi yapacağız. Hibe şeklinde vereceğimiz doğrudan esnaf destek ödemesinden taksi, dolmuş ve servis işletmecisi, pazarcı, terzi, oto tamircisi, lokantacı, pastaneci, kadın ve erkek kuaförü, pansiyon, yurt, kreş, düğün salonu işletmecisi gibi kesimler faydalanacaktır. Böylece ayda 1 milyar 240 milyon liradan toplamda 3 milyar 718 milyon liralık bir desteği esnafımızın hizmetine sunmuş oluyoruz” dedi.

 

3 AY BOYUNCA KİRA DESTEĞİ VERİLECEK

 

Bir diğer destek kalemi olan kira desteğini basit usule tabi olmanın şartlarına göre belirlediklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bu şartları taşıyan ve iş yeri kira olan esnafımıza yine üç ay süreyle büyük şehirlerde aylık 750 lira, diğer illerde ise 500 lira kira desteği yapacağız. Buna göre ayda 432 milyon liradan toplamda 1 milyar 300 milyon liralık bir kira desteğini esnafımıza hibe olarak vereceğiz. Bu iki destek kalemi çerçevesinde önümüzdeki üç ay boyunca esnafımıza toplamda 5 milyar lira civarında bir hibe desteği sağlamayı planlıyoruz” dedi.

 

1 YIL SÜREYLE ERTELİYORUZ

 

Erdoğan “Hazine taşınmazları üzerindeki turizm tesisleriyle deniz turizmi tesislerinin kira, kesin izin, kesin tahsis, irtifak hakkı, kullanma izni, yararlanma ve hasılat payları ile ecri misillerin ödeme sürelerini başvuru şartı aramaksızın bir yıl süreyle erteliyoruz. Bu ertelemenin turizm sektörüne katkısı 925 milyon liradır. Belediyelere de mülkiyet veya tasarruflarında bulunan taşınmazların irtifak hakkı, kiralama ve benzeri kullanımından kaynaklanan bedellere indirim veya erteleme kararı alabilme imkânı sağladık” diye konuştu.

 

80 SAATLİK SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI UYGULANACAK

 

Yılbaşında uygulanacak olan sokağa çıkma kısıtlaması ile ilgili de bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan “Elde edilen kazanımları güçlendirmek için sokağa çıkma sınırlaması; 31 Aralık Perşembe saat 21.00’den 4 Ocak saat 05.00’e kadar kesintisiz uygulanacaktır” dedi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ