Yerli solunum cihazı ürettiler

Edirne'de Ar-Ge şirketinde, ventilatör (solunum cihazı) üretildi. Biyomedikal mühendisi Cem Yakut, AR-Ge şirketinin sahibi inşaat mühendisi Kenan Özgören, "Cihaz her şeyiyle yerli ve milli. Üretim projemizi buna

GÜNDEM 11.12.2020 14:54:00 0
Yerli solunum cihazı ürettiler

Tüm dünya ile birlikte ülkemizin de mücadele ettiği koronavirüs salgını sürecinde özellikle yoğun bakımlarda kullanılan ve yurt dışından ihraç edilen mekanik ventilatör ihtiyacını karşılamak için Edirne'de Ar-Ge şirketi çalışanları harekete geçti.

 

SERİ ÜRETİME GEÇMEYE HAZIRLANIYOR

 

Şirket sahibi, inşaat mühendisi Kenan Özgören ile biyomedikal mühendisi Cem Yakut, 4 aylık çalışmanın ardından yerli ve milli mekanik ventilatör üretmeyi başardı. Türkiye'de özel firmanın ürettiği yoğun bakıma uygun mekanik ventilatör cihazından sonra Türkiye çapında üretilen ikinci ventilatör olma özelliği taşıyan cihaz için CE Belgesi ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu testlerini bekleyen şirket çalışanları ardından seri üretime geçmeye hazırlanıyor.

 

“CİHAZI ÜRETMEMİZ 4 AY SÜRDÜ”

 

Biyomedikal mühendisi Yakut, solunum destek ünitelerinin eksikliğini ortadan kaldırmak amacıyla mekanik ventilatör yapma gereksinimi duyduklarını belirterek, “Tüm asgari gereksinimleri sağlayan bir temel üzerine oturttuk. 50 mililitre ile 1000 mililitre arasında akciğer kapasitesine göre oksijen sağlayabiliyor. Çocuk hastalar da yetişkin hastalar da bu cihazı kullanabilir. Hastane sistemlerindeki tüp oksijen kaynağı gibi sistemlere de uygun bir şekilde tasarladık. İçine yerleştirdiğimiz pillerle de yaklaşık 4 saat elektriğe ihtiyaç duymadan çalışabilir bir cihazdır. Cihazı üretmemiz 4 ay sürdü. Çünkü hem elektrik tasarımını hem kutu tasarımını kendimiz yaptık. Bu cihazın CE Belgesi ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından da doğrulanması lazım. Oradaki sonuçlar çıktıktan sonra satışa sunulmaya hazırdır. Dosyasını hazırladık, aralık ayının sonunda testlere göndereceğiz" ifadelerini kullandı.

 

“KATKIDA BULUNMAK AMACINDAYIZ”

 

Şirket sahibi inşaat mühendisi Kenan Özgören de, “Cihaz her şeyiyle yerli ve milli. Üretim projemizi buna göre hazırladık ve şu anda ayda bin adet üretebilecek pozisyondayız. Biz bu cihazı hiçbir yerden destek almadan yaptık. Tamamen şahsi sermayemizle yaptık. Ülkemizin bu zor günlerde böyle solunum cihazlarına ihtiyacı olduğu dönemler yaşıyoruz. Bu zor dönemleri aşmaya katkıda bulunmak amacındaydık" dedi.

 

“BELGELERİMİZİ ALDIKTAN SONRA İHRAÇ EDECEĞİZ”

 

Özgören, "Bu cihazlar yurt dışından satın alınıyordu. Bizim fiyatlarımız, yurt dışından satın alınan cihazların çok altında olacak. Fiyatlandırma konusunda da çalışmalarımız var. Cihazı yerli olarak ürettik ve ayrıca yurt dışına da satmayı amaçlıyoruz. Şu anda Guatemala ve İran ile görüşmelerimiz var. Belgelerimizi aldıktan sonra ihraç etmeyi de düşünüyoruz" dedi.

 

Haber / Ruşa ELMA