Kaplan: Bu sistem, toplumun ihtiyaçlarını karşılayamadı

TBMM Genel Kurulu'nda 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi üzerine konuşan İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Katip Üyesi Enez Kaplan,

GÜNDEM 9.12.2020 16:06:00 0
Kaplan: Bu sistem, toplumun ihtiyaçlarını karşılayamadı

2021 Yılı Merkezi Bütçe Kanun Teklifi ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kesin Hesap Kanun Teklifinin TBMM ve Kamu Denetçiliği Kurumu ile ilgili olan bölümü için İYİ Parti Grubu adına söz alan İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun esas görevlerinden birisinin de şeffaf ve hesap verebilir bir idarenin oluşmasına katkı sağlamak olduğunu dile getirdi. Kaplan, Varlık Fonu ve bağlı şirketlerinde şeffaflık yerine, kanunlarla da korunan bir karanlığa doğru gittiğini; hesap veremez ve incelenemez idarelerin, hem vatandaşı hem de yatırımcıyı endişe ve huzursuzluğa sevk ettiğini ifade etti. 

 

“DEVLETİN 20 MİLYON TL ZARARA UĞRATILDIĞINI ÖĞRENDİK”

 

Sayıştay raporları ile ilgili konuşan Kaplan, Varlık Fonu’nun da muallakta olduğunu belirterek “Denetimden muaf tutulan, şeffaf bir şekilde yönetilmeyen, kaynaklarını ve bütçesini neresi olduğu bilinmeyen yerlere aktaran kurumlarda oluşan şaibelere millet nezdinde engel olamazsınız.  Hal ve gidişatınız iyi değil, yanlışlığa ortak oluyorsunuz, milletin verdiği yetkiyi milletin lehine kullanmıyorsunuz” dedi. 

 

“VATANDAŞIN GÜVENİNİ TEMELDEN SARSACAKTIR”

 

Devlet gizliliğini gerektiren kurumlar haricindeki tüm kurum kuruluş ve yapıların denetiminin, tereddütte mahal vermeyecek şekilde kesin ve şeffaf olarak düzenlenmesi ve vatandaşlarla paylaşılması gerektiğini dile getiren Kaplan, “Aksi takdirde ortaya çıkan tablo maalesef bugün yaşadığımız belirsizlikleri meydana getirecek daha da kötüsü vatandaşın devlete ve devletin kurumlarına olan inancını ve güvenini temelden sarsacaktır” diye konuştu. 

 

“VADEDİLEN HİÇBİR ŞEY HAYATA GEÇİRİLEMEDİ”

 

Partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin toplumun ihtiyaçlarını karşılayamadığını dile getiren Milletvekili Kaplan “Sistem vatandaşa daha hızlı, etkili ve istikrarlı bir karar alma mekanizması kurularak bürokratik engellerin aşılacağını vaat ederek kuruldu.  Ancak durum hiç de öyle olmadı.  Tekrar tekrar değişen kararnameler, bakana ulaşıp halkın sorunlarını anlatamayan milletvekilleri, bütün yetkilerin tek elde toplandığı bir yönetim şekli, kaybolan erkler hiyerarşisi, eski hantal bürokrasinin yerine gelen saray danışman bürokrasisi maalesef sorunların temeli haline geldi.  Demokratik taleplerini dile getirdiğinde bile toplumu linç eden bir yapı doğdu. Etiketlemelerle toplum dinamizmi pasifize edildi.  Şimdi gelinen noktada anketlere bakıyoruz da halkın büyük çoğunluğu bu sistemden rahatsız. Dün vaat edilen hiçbir şey bugün hayata geçirilemedi. Halk yoksulluğa ve vergi yüküne mahkûm edildi. Kurumsal denetimi tam anlamıyla yapılamayan,  denetimin yapıldığı alanlarda ise yargılama süreci düzgün işletilemeyen, millete hesap vermekten uzak, şaibe barındıran, yatırımcıyı korkutan, güven vermeyen bir bütçe üzerine çalışıyoruz. Hepimiz karar verirken gelecek nesillerimiz olan çocuklarımızı ve gençlerimizi düşünmek zorundayız” dedi.  

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU