Albayrak: 10 aylık depolama kapasitesi kaldı

Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Demirli Katı Atık Düzenli Depolama Sahası 2. Lotun fiziki olarak 10 aylık depolama süresinin kaldığını, 3'üncü lotun yer seçimi uygunluk karar?

GÜNDEM 30.11.2020 12:27:00 0
Albayrak: 10 aylık depolama kapasitesi kaldı

 

Valilik kararıyla 6 ilçe için Çorlu’da kurulacak Entegre Katı Atık Yönetimi Tesislerinin yapım çalışmaları Valilik tarafından verilen izinlerle devam ederken,   Süleymanpaşa’da 5 ilçe için kurulacak Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisleri’nin izin, onay ve yapım süreçlerine, bu tesislerin bir parçası olan 3. Lot alanı için hala daha Mahalli Çevre Kurulu’nun toplanarak “Yer Seçimi Uygunluk Görüşü” almaması nedeniyle bir türlü başlanamadığını belirten Albayrak, düzenli depolama tesisi olmayan Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisleri olmayacağından Bakanlığa Tesislerin kurulumuna yönelik başvuruların da yapılamadığını dile getirdi.

 

ÇÖPÜ KOYACAK YER KALMAYACAK

 

2’nci lot sahasında doluluk oranının kapasitesini çok aşarak yüzde 140 düzeyine ulaştığını kaydeden Albayrak, nüfusu 1 milyonu aşan Tekirdağ’da ilçe belediyeler tarafından; kış aylarında ortalama günlük 1.200 ton, yaz aylarında ise ortalama günlük 1.400 – 1.500 ton evsel katı atık toplandığını, bu atık miktarının büyük kısmı Çorlu Tesisi’nde bertaraf edilirken kalan kısmının Süleymanpaşa Tesisi’nde bertaraf edileceğini dile getirdi. Bu tesislerde ayrıştırılan ambalaj atıkları ekonomiye geri kazandırılırken,  organik atıklardan da elektrik enerjisi ve kompost gübre elde edilmesi ile depolama sahasında depolanacak atık miktarının yüzde 70 azaltılacağını kaydeden Albayrak, bunun için Demirli Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi 3’üncü lot sahası için İl Mahalli Çevre Kurulu’nun acilen toplanarak, bugüne kadar geciktirdiği Yer Seçimi Uygunluk Kararını vermesi gerektiğini, eğer Entegre Katı Atık Tesisleri ve 3. Lot yapılmazsa 10 ay sonra çöpü koyacak yerin kalmayacağını dile getirdi.  Başkan Albayrak, yaptığı yazılı açıklamada Demirli Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nın fiziki olarak yalnızca 10 aylık depolama kapasitesinin kaldığını belirterek, bu sorunun çözümü konusunda Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ile kurum ve kuruluşlara çağrıda bulundu.

 

Haber / Şaban KARDEŞ