Kadınlara 'KADES' uygulaması tanıtıldı

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla Kapaklı ve Çerkezköy'de çeşitli etkinlikler düzenlendi. Kapaklı'da düzenlenen toplan

GÜNDEM 25.11.2020 17:38:00 0
Kadınlara

 

Kapaklı Kaymakamlığı'nda bugün saat 10.00’da yapılan toplantıda Kadına Yönelik Hizmet Çeşitliliği, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Farkındalık Etkinliklerinden bahsedilirken KADES uygulamasının kullanılışı ve işlevleri anlatıldı.

 

“146 KADIN KONUK EVİ HİZMET VERİYOR”

 

Toplantıda sunum yapan Çerkezköy Sosyal Hizmetler Merkezi görevlisi Kübra Yazı, her yıl 25 Kasım’da düzenlenen etkinliklerle kadına şiddete yönelik farkındalığın artırılmasının hedeflendiğini belirtti. Kadına yönelik şiddetin önüne geçmek amacıyla 2017’den bu yana 3 ulusal eylem planının devreye girdiğini kaydeden Yazı, 2021 – 2025 arasında ise 4. Eylem planını harekete geçirmek için çalışmaların devam ettiğini söyledi. 2020 Kasım itibariyle ülke genelinde şiddet mağduru kadınlar için 146 kadın konuk evinin hizmet verdiğini dile getiren Yazı, “İstihdam, barınma ve hukuki destek verilen bu evlerin toplam kapasitesi 3 bin 508 kişi olup, 49 ilde 65 tesisimiz yalnızca barınma hizmeti sağlıyor” dedi.

 

“KADES İLE KADINA ŞİDDET AZALIYOR”

 

Kadına yönelik şiddetin azaltılması için İçişleri Bakanlığı tarafından geliştirilen Kadın Acil Destek Uygulaması’nın (KADES) kullanımı için ülke genelinde seminerlerin aralıksız bir şekilde devam ettiğini kaydeden Yazı “KADES uygulaması ile kadına şiddetin büyük ölçüde azaldığını görmekteyiz. Bu uygulama sayesinde şiddet gören ya da tehlikede olan kadınlar, herhangi bir telefon görüşmesi yapmak zorunda olmadan durumunu bildirebiliyor. Uygulamadaki butona basıldığı andan itibaren 2 dakika içerisinde yetkililer kendisi ile iletişime geçiyor ve durumu hakkında bilgi alıyorlar” diye konuştu.

 

 “KAPAKLI’DA 219 KADINA DESTEK VERİLDİ”

 

Son 1 yıl içerisinde Kapaklı’da da 219 kişiye bu yönde hizmet verdiklerini ifade eden Yazı, “Kapaklı’da 2019 - 2020 yıllarında 219 kadına, 2020 yılında ise 11 erkek ve 89 kadına şiddetle mücadele kapsamında destek verildi. Çerkezköy’de ise 2019 – 2020 yılları arasında 258 kadına, 2020 yılında ise 121 kadın ve 12 erkek olmak üzere toplam 133 kişiye hizmet verdik. Aynı şekilde Saray’da da 2019 – 2020 yıllarında 95 kadına, 2020 yılında ise 37 kadına hizmet verdik” dedi. Kapaklı Kaymakamı Bülent Hamitoğlu başkanlığında yapılan toplantıya Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, Kapaklı İlçe Jandarma Komutanı Kıdemli Başçavuş Fevzi Bayram, Kapaklı İlçe Emniyet Müdürü Cemal Bahadır Murat ve Kurum Müdürleri katıldı.

 

 

“KADINA ŞİDDETİN HER TÜRLÜSÜNE HAYIR”

 

Çerkezköy’de de 25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla İlçe Jandarma Komutanlığı ve İlçe Emniyet Müdürlüğü, Aile İçi Şiddet ve Çocuk Suçlarıyla Mücadele Birim Amirliği’nde toplantılara katılan Kaymakam Atilla Selami Abban, kadına karşı şiddetin önlenmesi amacıyla ilçede KADES uygulamasının daha etkin hale getirilmesi gerektiğini ifade etti. İlçede KADES uygulamasının tanıtımı için çeşitli etkinlikler düzenlenebileceğini kaydeden Abban, “Kadına karşı her türlü şiddetle mücadele edeceğiz” dedi. Toplumun tüm kesimini kadına şiddete karşı mücadeleye davet eden Abban, “Kadına yönelik şiddetin her türlüsüne hayır diyor; bütün toplum kesimlerini ve STK’larımızı, mutlu birey, uyumlu aile ve müreffeh bir toplum için kadına şiddete karşı mücadele etmeye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

POLİS, ŞİDDETE KARŞI KADINLARI BİLGİLENDİRDİ

 

Cumhuriyet Meydanı’nda da kadına şiddetin önlenmesi konusunda farkındalık yaratmak amacıyla kurulan stantta İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekipler vatandaşlara broşür dağıtarak KADES hakkında bilgi verdi. Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Serkan Engin, İlçe Emniyet Müdürü Sertan Topkaya, İlçe Sağlık Müdürü Olcay Palak ve İlçe Müftüsü İdris Çatmakaş da standı ziyaret etti.

 

155, 156 VE 183’Ü ARAYABİLİRLER

 

Vatandaşlara dağıtılan broşürlerle kadına şiddetle mücadele konusunda bilgiler verildiğini belirten Kaymakam Abban, “KADES uygulaması android telefonlara indiriliyor. Düğmeye basıldığında en yakın polis ve jandarmanın 3-4 dakika içinde müdahale edebileceği bir program. Kadınlar, eğer android telefon yoksa 155, 156, 183’ü her zaman arayabilirler” dedi.

 

24 SAAT GÖREV BAŞINDALAR

 

Çerkezköy’de kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında yapılan çalışmalarla ilgili de bilgi veren Abban, “Çerkezköy’de kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında Emniyet Müdürlüğü’nde bir birim var. Müstakil bir birim. Arkadaşlar 24 saat görevdeler. Başvuruları anında değerlendiriyorlar. Aynı şekilde jandarmada görevli arkadaşlarımız da bu konuyu takip ediyorlar” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU – Buse SERİN