UNESCO listesindeki Uzunköprü'de çatlaklar oluştu

Uzunköprü'de yer alan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde bulunan, dünyanın en uzun taş köprülerinden Uzunköprü'nün kanatlarında ve tabanında çatlaklar oluştu. Uzunköprü Ke

GÜNDEM 23.11.2020 11:34:00 0
UNESCO listesindeki Uzunköprü

Uzunköprü ilçesi ile aynı adı taşıyan ve dünyanın en uzun taş köprülerinden olma özelliğine sahip olan tarihi Uzunköprü, dökülen taşları, çatlayan tabanı ile tehlike oluşturmaya başladı. 

 

EN SON 1970 YILINDA TADİLAT YAPILDI

 

577 yıllık tarihi olan köprünün, Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'nda yer alması için yapılan incelemede, 1306,2 metre olduğu tespit edildi. 174 kemeri bulunan ve 2015'te UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne alınan tarihi köprünün en son 1970 yılında tadilat gördüğü belirtildi.

 

“HİZMET VEREMEZ DURUMA GELDİ”

 

Uzunköprü Kent Konseyi Başkanı Mehmet Akbal, “Tarihi köprü yıkılma riskiyle karşı karşıya. 577 yıldır kullanılan köprü artık hizmet veremez duruma geldi. Bir an önce köprünün trafiğe kapatılarak, Uzunköprü'ye alternatif yolların açılması, köprünün restore edilip, yeniden trafiğe açılmadan kültürel bir değer olarak saklanması talebimizdir. Köprünün yıkılmasının en azından azaltılması ve engellenmesi için normalde 3 tonun üzerinde araç geçmemesi gerekiyor ama görüyoruz ki kaçak da olsa 3 tonun üzerindeki araçlar, özellikle kamyonlar köprünün üzerinden geçmekte. Bu da köprüye büyük zarar vermekte” dedi.

 

“RESTORASYON PROJELERİ ACİLEN HAYATA GEÇİRİLMELİ”

 

“Bu köprü bir an önce restorasyonuna başlanarak trafiğe kapatılmalıdır” diyen Akbal, “Uzun süreden beri restorasyonu için çalışma bakanlık tarafından yürütülüyor. Ancak ihalesi yapılıp sonlandırılamadı, şu anda hala ihale aşamasında. Uzunköprü'deki tüm sivil toplum örgütleri, idareciler bir an önce restore edilmesi konusunda gerekli yerlere başvuruyorlar ama bugüne kadar sonuç alıcı bir dönüş yok" diye konuştu. Trakya Platformu Sözcüsü Bülent Kaçar, tarihi köprüde tahribatın her geçen gün arttığını belirterek, "Mevzuata göre tarihi köprülerin restorasyon plan-projelerinin hazırlaması ve bakım onarımlarının ve restorasyonlarının aslına uygun yapılması Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ait. Biz bakanlıktan, koruma kurulundan, Karayolları Genel Müdürlüğü'nden Uzunköprü Kent Konseyi olarak, tarihi Uzunköprü'müze ivedilikle sahip çıkılmasını ve restorasyon projelerinin acilen hayata geçirilmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Haber / Yakup KARATEPE