"Doğumunun 175. yılında Büyük Kazak Münevveri Abay"

Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) çalışmaları kapsamında TÜB Dönem Başkanlığı ile Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) organizasyonunda "Doğumunun 175. Yılında BÃ?

GÜNDEM 19.11.2020 15:06:00 0

Panelin açılış konuşmasını yapan Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, bıraktığı eserlerle halkının gelişimine emek veren, eserleri birçok dile çevrilen, Kazak yazılı edebiyatının kurucusu, Abay Kunanbay’ı doğumunun 175. yılında TÜB bünyesinde gerçekleştirilen bu panelle anmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek ““Trakya Üniversiteler Birliği bünyesinde gerçekleştirdiğimiz bu panel ile değerli bir Türk münevverini birlikte tanımış ve fikirleri hakkında önemli bilgiler öğrenmiş olacağız. Pandemi nedeniyle yüz yüze etkinliklere bir süreliğine ara vermek durumunda kalsak da, çalışma ve etkinliklerimize dijital ortamlarda devam ediyoruz. Trakya Üniversiteler Birliği Dönem Başkanlığı olarak faaliyetlerimiz artarak devam edecek” dedi.

 

DAHA İYİ ANLAŞILMASINA İMKAN SAĞLAYACAK

 

TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen Kaseinov ise yaptığı açılış konuşmasında, yıl boyunca Abay ile ilgili çeşitli kitapların yayımlanması için gayret gösterdiklerini, bu kapsamda yayımlanan eserleri değerli edebiyatseverler ve öğrenciler ile buluşturduklarını belirterek, Abay’ı anmak üzere yapılan etkinliklerin bu büyük Türk aydınının daha yakından tanınmasına ve daha iyi anlaşılmasına imkân sağlayacağına inandığını kaydetti.

 

10’AR FİDAN DİKİLECEK

 

Açış konuşmalarının ardından Türk Dünyası akademisyen ve edebiyatçıları Abay Kunanbay’a ilişkin hazırladıkları sunumları paylaştı. Panelin sonunda Trakya Üniversiteler Birliği Dönem Sekreteri Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Atalay, Abay Kunanbay’ın isminin yaşatılması amacıyla, Trakya Üniversiteler Birliği tarafından; TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen Kaseinov, panelin moderatörü Doç. Dr. Ertuğrul Karakuş ve bildiri sunan akademisyenler adına 10’ar adet fidanın İstanbul, Ankara, Iğdır, Muş, Bitlis, Bilecik ve Çanakkale illerinde dikileceğini ifade etti.

 

Haber / Yakup KARATEPE