Fatih Dökümhanesi'nin açılışını Bakan Varank yaptı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cuma günü bir dizi ziyaret ve açılışı gerçekleştirmek üzere Kırklareli'ne geldi. Kırklareli'ne bağlı Demirköy ilçesinde Fatih Dökümhanesiâ??

GÜNDEM 9.11.2020 08:26:00 0
Fatih Dökümhanesi

Kırklareli’ne gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Demirköy ilçesinde Fatih Dökümhanesi’nin açılışına katıldı. Kırklareli Valisi Osman Bilgin, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren ve davetlilerin katıldığı törende konuşan Bakan Varank, Fatih Dökümhanesi’nin savunma sanayisinin temellerinin atıldığı yer olduğunu kaydetti. 

 

“OSMANLI SAVUNMA SANAYİSİNE HİZMET ETMİŞ”

 

Demirköy Fatih Dökümhanesi'ndeki tarihi caminin, Kırklareli Valiliği ile Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmesinin ardından açılışını yapan Bakan Varank, “Gerçekten çok özel bir mekandayız. Osmanlı belgelerinde Samakocuk Dökümhane-i Amiresi olarak geçen, bugünkü adıyla Fatih Dökümhanesi'ndeyiz. Bugün hem sosyal tesisimizin birinci etabını hem de restorasyonu tamamlanan tarihi camimizin açılışını yapıyoruz. Burası bir anlamda savunma sanayimizin de temellerinin atıldığı yer. İstanbul'un fethi sırasında, Fatih Sultan Mehmet Han'ın hocası Molla Gürani'nin yönlendirmesiyle burası fethe hazırlık için kullanılmaya başlanıyor. Yıkılamaz denilen Bizans surlarını yıkmak için bizzat Fatih'in çizimlerini yaptığı toplar burada dökülüyor. Dökülen topların talimleri Edirne'de yapılıyor ve ardından İstanbul'un fethinde o toplar Bizans surlarını yerle bir ediyor. İşte bir çağı kapatıp, bir çağı açan bu mekan, 19'uncu yüzyılın sonlarına kadar aktif şekilde kullanılıyor. Osmanlı ordusuna yüzyıllarca hizmet veriyor. 20'nci yüzyılın başında bir İngiliz şirkete kiralanan dökümhane, 1'inci Dünya Savaşı nedeniyle boşa düşünce bir anlamda kaderine terk ediliyor. Yaklaşık bir asır sonra, burasının önemini bilen tarihçilerimizin, hocalarımızın öncülüğünde kazı çalışmalarını başlatmak bize nasip oldu. Burada yapılan kazı çalışmalarıyla ortaya çıkan yapılar, dökümhanenin, döneminin en ileri teknolojisine sahip olduğunu da bizlere gösteriyor. Ergitme fırınları, hizmet alanları, üretim ve depolama tesislerinin yanında arkamda bulunan tarihi camisiyle burası asırlarca Osmanlı savunma sanayisine hizmet vermiş”

 

“FATİH DÖKÜMHANESİ’Nİ DE YOK OLMAYA TERK ETMİŞLER”

 

Ülkemizin her yerinde daha fazla ilgi görmeyi bekleyen tarihi ve doğal güzelliklerin olduğunu ve şehirlerin gizli kalmış potansiyellerinin çok yüksek olduğunu belirten Bakan Varank, "İşte Fatih Dökümhanesi gibi bir değerin ihya edilmesi bölgemizin kalkınmasına da büyük katkılar sunacak. Az önce ifade ettim. Burası savunma sanayimizin de bir anlamda temellerinin atıldığı yer. Ecdadımızın yeni teknolojilere önem vererek, neleri başardığını yerinde görmek önemli. Nuri Demirağ'a, Vecihi Hürkuş'a, Nuri Killigil'e sahip çıkamayanlar, maalesef Fatih Dökümhanesi’ni de yok olmaya terk etmişler. Hamdolsun, bizler işte bu tarihi mekanı ihya ederken, bu mekanın mirası olan savunma sanayimizi de ihya ettik. Yüzde 30'larda olan savunma sanayimizdeki yerlilik oranını Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yüzde 70lerin üzerine çıkardık. İşte bu başarının arkasında ecdadımızdan aldığımız ilham var. Nasıl ki bu mekan olmasa, İstanbul'un fethi zorlaşacak belki de hiç gerçekleşmeyecekse; savunma sanayimizde yakaladığımız başarı olmasa bugün dış müdahalelere açık, komşuları gibi istikrarsızlaştırılmış bir Türkiye olurdu. Doğu Akdeniz'de haklarını savunamayan pısırık bir Türkiye olurdu. Bunu bilhassa gençlerimizin çok iyi benimsemesi gerekiyor. Ben buradan tüm vatandaşlarımızı, tüm Türkiye'yi Kırklareli'ne, Demirköy'e, Fatih Dökümhanesi'ne davet ediyorum. Özellikle çocuklarımızla, gençlerimizle birlikte gelin bu tarihi mekanın ruhunu bizzat hissedin diyorum" ifadelerini kullandı.

 

“BAŞARILARIMIZI ARTTIRACAĞIZ”

 

Bakan Varank, "Fatih'in bir diğer emaneti olan Ayasofya'nın tekrar ibadete açılmasından hemen sonra, burada da neredeyse fetihle yaşıt bu camiyi tekrar ibadete açmak güzel bir tevafuk oldu. Bu açıdan da çok anlamlı bir işi gerçekleştiriyoruz. Bizi tarihimizden koparıp, ecdadımıza yabancılaştıran nice teşebbüs maalesef bu ülkenin üstüne yıllarca karabasan gibi çöktü. Taklidi her alanda başarı sayan zihniyetler yüzünden, en kritik alanlarda dışa bağımlı bir ülke haline getirildik. İşte Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, bu çarpık zihniyeti önce siyaset sahnesinden daha sonra da tüm icraat alanlarından temizledik. Bunu boş bir hamaset aracı olarak yapmadık, yapmıyoruz. Türkiye'nin gönül sınırlarının, fiziki sınırlarının çok ötesinde olduğunu bilerek hareket ediyoruz. İşte son dönemde dahi, batılı liderlerin Türkiye'ye ve Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik saldırılarının arkasında bu gerçek yatıyor. Biz tarihimize sahip çıktıkça, oradan ilham alıp, üretimden siyasete her alanda bağımsızlığımızı tahkim edecek adımları attıkça onlar rahatsız oluyor. Olsunlar, daha çok rahatsız olacaklar. Rabbimin izniyle daha birçok alanda başarılarımızı artıracağız. İşte bu yüzden böyle mekanların ihya edilmesi, buna verdiğimiz önem, tesadüfi değildir" dedi. Konuşmaların ardından, Kırklareli Valisi Osman Bilgin tarafından Bakan Varank'a top maketi ve çeşitli hediyeler verildi. Daha sonra Varank ve beraberindekilerle kurdele kesilerek, dökümhanenin açılışı yapıldı. Açılışın ardından yöreye ait doğal gıda ürünlerinin satıldığı tezgahları gezen Varank, reçel, ıhlamur ve dağ çiçeği satın alıp, aldığı ürünlerden gazetecilere hediye etti.

 

 

864 PROJEYE YAKLAŞIK 114 MİLYON DESTEK VERİLDİ

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kırklareli'de Trakya Kalkınma Ajansı’nın Yatırım Destek Ofisi’nin açılışına da katıldı. Kırklareli’nin önemli tarım ve turizm kenti olduğunu belirterek, sanayide ivme kazanan bir şehir olduğunu söyleyen Varank, “Trakya Kalkınma Ajansı, kuruluşundan bugüne kadar Trakya Bölgesi’nde yer alan 864 projeye yaklaşık 114 milyon liralık destek verdi. Projelerin 236’sı Kırklareli’de hayata geçirildi.  Birkaç somut örnek vereyim. Vize, Demirköy, İğneada ve Kıyıköy hattında kırsal turizmi geliştirme projelerine şimdiye kadar 15 milyon lira yatırım yaptık. Bölgede altyapının gelişmesi için proje destekleri sunduk” dedi.

 

“BİRÇOK CAZİBE MERKEZİNİN GELİŞMESİNİ SAĞLADIK”

 

“Dupnisa Mağarası’ndan Fatih Dökümhanesi’ne kadar birçok cazibe merkezinin gelişmesini sağladık” diyen Bakan Varank, “Bölgede, koruma kullanma dengelerini gözeterek, kırsal turizmin gelişmesinde öncü adımlar attık. İlimizdeki Yatırım Destek Ofisimiz vasıtasıyla bugüne kadar 437 teşvik belgesi verildi. Bu belgeler sayesinde 11 milyar 83 lira tutarında sabit yatırım yapıldı ve 16 binin üzerinde istihdam oluştu. Yatırım Destek Ofislerimizin en büyük görevi; yerli ve yabancı yatırımcılarla dinamik bir ilişki kurup, şehirlerimizi yatırımcılarla buluşturmak. İşte Kırklareli Yatırım Destek Ofisimizin yönlendirmeleriyle; Kırklareli OSB’de 12 firma, Büyükkarıştıran OSB’de 4 firma, Evrensekiz OSB’de ise 2 firma yatırım yapma kararı aldılar. Ofisimiz, yürüttüğü danışmanlık faaliyetlerini bu yeni binasında çok daha verimli şekilde vermeye devam edecek" ifadelerini kullandı.

 

‘MİLLİ HİBRİT TOHUM GELİŞTİRME PROJESİ’Nİ BAŞLATTIK’

 

Bakan Varank, Trakya Kalkanma Ajansı’nın önümüzdeki dönem bölgede atacağı adımlara değinerek, "Bildiğiniz gibi Trakya önemli bir tarım havzası. Bölgemizde yetkilendirilmiş tohumculuk şirketleri var. Tohumculuk alanında son yıllarda artan ivmeyi desteklemek ve yerli firmalarımızın rekabetçiliğini yükseltmek için kollarımızı sıvadık. Milli Hibrit Tohum Geliştirme Projesi’ni başlattık. Bölgemizde bulunan 10 ticaret borsası ve 28 tohumculuk şirketinin katılımıyla Trakya Tohum AŞ’nin kuruluşu gerçekleşti. Namık Kemal Üniversitesi’nin de destekleriyle, Ar-Ge çalışmalarına hız verilecek. Burada en verimli tohumların üretimi gerçekleştirilecek. Ayçiçeği, buğday, arpa ve çeltik tohumlarında milli üretimi artırıp, küresel rekabet gücü kazanacağız. Bu gerçekten çok önem verdiğimiz bir proje. Borsalarımızın, firmalarımızın ve üniversitemizin kurduğu bu üçlü yapı Türkiye’de ilk defa gerçekleşen bir model. Bu modelin gerçekleşmesinde Trakya Kalkınma Ajansımız büyük rol oynadı. 13 milyon liralık yatırımla bölgenin tohum ıslahı ve ticarileştirilmesi alanında önemli bir merkez haline gelmesini sağlayacağız. İnşallah bu projede önemli neticeler elde edip, ülke genelinde bu modeli geliştirmeyi planlıyoruz" dedi.

 

“ÖNEMLİ KATKILAR SUNACAK”

 

Kırklareli’ne yeni bir ihtisas Organize Sanayi Bölgesi kazandırmak için destek verdiklerini belirten Varank, "Kavaklı Tarıma Dayalı İhtisas Süt Üretimi OSB, ajansımız öncülüğünde kuruluş başvurusunu Tarım Bakanlığımıza yaptı. Bu projeyle birlikte, şehrimizin tarımsal üretiminde yeni bir dönem başlayacak. Trakya’nın Verimli Kobileri projesiyle bölgemizde ihracat yapan KOBİ’lerin süreç ve enerji verimliliklerini artıracağız. AB fonlarından karşılanacak 30 milyon liralık bütçeyle 350’den fazla KOBİ’miz alacakları danışmanlık faaliyetleriyle rekabet güçlerini artıracaklar. Bir diğer projemiz olan Trakya e-ticaret Merkezi projesiyle bölgemizdeki 26 oda ve borsayla birlikte bölgesel bir e-ticaret platformunu hayata geçireceğiz. Bu projeyle bölgedeki bin firmanın satışlarını e-ticaret platformu üzerinden yapmalarına destek vereceğiz. Yine 2020 yılı SOGEP kapsamında Kırklareli ve Tekirdağ’da seracılık ve kırsal kalkınma alanında 12,5 milyon liralık 5 projeyi destekliyoruz. Kadın ve gençlerin meslek edinmesi ve istihdamını destekleyecek SOGEP projeleri bölgemizin kalkınmasına önemli katkılar sunacak" dedi.

 

Haber / Yener AKBABA