Çetin: Bu yatırımı Kapaklı'ya kazandırmak için mücadele ediyoruz

Belediye Meclis toplantısında konuşan Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, Kapaklı'da millet bahçesi alanıyla ilgili çalışmaların bir yıldır sonuçlanmadığını belirterek "Aral?

GÜNDEM 3.11.2020 17:31:00 0
Çetin: Bu yatırımı Kapaklı

Kapaklı Belediye Meclisi’nin Kasım Ayı Olağan Toplantısının ilk oturumu bugün saat 14.00’da yapıldı. Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin başkanlığında Kapaklı Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıya mazeretli olan Ali Aras dışında tüm meclis üyeleri eksiksiz katıldı.

 

BURUK BİR ŞEKİLDE KUTLADIK

 

Toplantı öncesi konuşan Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, “Buruk bir şekilde kutladığımız 29 Ekim’in, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 97. yılını bir kez daha Kapaklı meclisinden kutlamak istiyorum. Cumhuriyetimize hep beraber sahip çıkacağımızı, ilelebet payidar kalacağını yenilemek istiyorum. Pandemi sebebiyle buruk bir şekilde kutladık. İnşallah ilerleyen yıllarda daha büyük coşkuyla bu günlerimizi telafi edeceğiz” dedi.

 

“HEPİMİZİN YÜREĞİ YANDI”

 

İzmir’de meydana gelen ve milletimizi üzüntüye boğan depremle ilgili de konuşan Başkan Çetin “Hepimizi üzen bir İzmir depremiyle ülkemiz bir kez daha yüzleşti ve hepimizin yüreği yandı, acıdı. Bugün sabah 91 saat sonra bir küçük kızımızın pırıl pırıl gözleriyle adeta bize bir mesaj vererek hayata tutunduğunu, mucize şeklinde kurtarıldığını izledik. Hepimiz çok duygulandık, benim de gözlerim doldu” dedi.

 

“RADİKAL ÇÖZÜMLERİ HAYATA GEÇİRMEMİZ LAZIM”

 

Türkiye’nin deprem kuşağında yer aldığını söyleyen Çetin “Yıllardır hep aynı söylemlerle günü kurtarıyoruz. Bir şekilde bunlarla ilgili köklü, radikal çözümlerin alınması gerektiğini hep söylüyoruz. Ama bu minik bedenler can veriyor. 91 saat yarı çıplak vaziyette bir evladımızın beton yığınının altında kalmasının hesabını kimse vermiyor. Acı, üzücü bir tablo. Maalesef hep temennilerle geçiriyoruz tekrarı olması diyoruz ama radikal çözümleri istediğimiz ölçülerde hayata geçiremiyoruz. Bunun birçok sebebi olabilir ama biz artık depremin öldürmediğini binanın öldürdüğünü hepimiz kabul etmemize rağmen bir yerlerde bir şeyler yanlış gidiyor ve maalesef canlarımızı veriyoruz. Yüzü aşkın kaybımız var, binlerce yaralımız da hastanelerde tedavi görüyor. Kaybettiğimiz canlar için Allah’tan rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum” dedi.

 

“30 BİN VATANDAŞIMIZ RİSK ALTINDA”

 

Çetin “Dün Elif kızımız bugün de Ayda kızımız bizleri sevindirdi. Ancak onların saatlerce beton yığınları altında yaşadığı travmaları atlatmalarının kolay olmayacağını düşünüyorum. Bizim de ilçe olarak bu konuda ne durumda olduğumuzu, ne yapmamız gerektiğini kamuoyuyla paylaşıp gündeme getirmemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi. Kapaklı’da 17 Ağustos 1999 depremi öncesi yapılmış toplam 8 bin 861 bölüm olduğunu belirten Çetin “Bunları ortalama 6 daire üzerinden kabul edersek bin 500 binaya tekabül ediyor. Bin 500 binamız 1999 depremi öncesinde yapılmış ve büyük ihtimalle riskli binalar. Önümüzde böyle bir rakam duruyor. Kişiye oranladığımız zaman yaklaşık 30 bin vatandaşımızın risk altında olduğu gerçeğiyle karşı karşıyayız” diye konuştu.

 

“ELİMİZDEKİ RAKAMLAR ÜRKÜTÜCÜ”

 

Bunların tartışılıp konuşulması gerektiğini kaydeden Belediye Başkanı Mustafa Çetin, “Siyaseti bir kenara bırakıp ne yapılması gerektiğini, bundan sonrası için nasıl önlemler alınması gerektiğini şapkayı önümüze koyup düşünüp konuşmamız gerekiyor. Bunu burada konuşacağız. Buradan hep beraber bir sinerjiyle olası bir depremde Kapaklı’da yaşanacak can kayıplarını önlemeye yönelik çalışmaları yapmamız gerekiyor. Geçmiş dönemde meclis üyesi olarak bulunduğum bu çatının altında bunlar hep konuşuldu, planlandı, kentsel dönüşüm talep edildi ama hayata geçirilemedi. Bazı müteahhit arkadaşlarımızın yaptığı bireysel girişimlerle bazı binalarımız kentsel dönüşüme tabii tutuluyor ama elimizdeki rakamlar ürkütücü. Ciddi bir risk var. Bizlerin bunlarla ilgili hızlıca bir kentsel dönüşüm planını tartışmamız, çalışmamız gerekiyor. Bu konuyu kamuoyuyla daha fazla konulup, daha fazla tartışıp, risk analizlerini ortaya koyup bir yol haritasını hayata geçirmemiz gerekiyor. Ama bu da lafta kalmamalı. Sırf siyaset olsun diye konuşulmamalı, sonuç odaklı eylem planını Kapaklı olarak hayata geçirmemiz gerektiğini düşünüyorum. İnşallah ilerleyen dönemlerde bununla alakalı makro bir planlamayla bir çalışmayı hızlıca hayata geçiririz. Önümüze çıkacak tablolara da çözüm üretmek için hep beraber büyükşehir belediyesini de dahil edip, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzü de dahil edip, devletimizin kentsel dönüşüme verdiği desteği de arkamıza alıp bir çalışmayı hayata geçirmemiz gerekiyor. İzmir’e geçmiş olsun diyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Allah tekrarını göstermesin diye dua ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

GÜNDEM MADDELERİ GÖRÜŞÜLDÜ

 

Gündem maddelerinin okunması ve 5 ek gündem maddesinin gündeme alınmasının ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Emlak ve İstimlak Müdürlüğü tarafından sunulan Cumhuriyet Mahallesi 1202 ada 35 parselde bulunan 24,44’er metrekarelik 2 belediye hissesinin hissedarlarına satılmasının oy birliği ile kabul edilmesinin ardından İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından sunulan Karaağaç Mahallesi 141 ada 2 Parsel ve civarına ait 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği konulu yazı da oy birliğiyle İmar Komisyonu’na havale edildi. İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü tarafından sunulan Sözleşmeli Personel Maaşının belirlenmesi konulu yazının Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildiği toplantıda İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü tarafından sunulan Boş Kadro Değişikliği konulu yazı da oy birliği ile kabul edildi. Toplantının bir sonraki gündem maddesinde TESKİ’nin içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu inşaatı işi kapsamında kullanması amacıyla mülkiyeti Kapaklı Belediyesi’ne ait Bahçeağıl Mahallesi 1798 parselin 700 metrekarelik kısmının tahsis talebi görüşüldü. Gündem maddesiyle ilgili bilgi veren Başkan Mustafa Çetin, TESKİ tarafından yeni bir fosseptiğin yapılması için bu tahsisin yapılması gerektiğini ifade etti. İlgili talebin Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilmesinin ardından Emlak ve İstimlak Müdürlüğü tarafından sunulan Karagöz Gölü Park alanlarının tahsis iptali konulu yazı görüşüldü.

 

 

“BİR YILDIR SONUÇLANMAYAN BİR PROBLEMLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

 

Konuyla ilgili konuşan Başkan Mustafa Çetin “Bu konuda biraz rahatsızım, Kapaklı halkı adına üzgünüm. Geçen dönem Büyükşehir Belediye Meclis üyesiyken 30 dönümlük bir alanı park yapılması için büyükşehir belediyesine devretmiştik. Bu konu 2 defa Plan ve Bütçe Komisyonu’na geldi, bütçe onaylandı, planlandı. Ama 2 yıl geçti hiçbir şey olmadı. Geçen sene de Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızı ziyaret ettik. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla millet bahçesi için bir bütçe ayrıldığını, bu sebeple bu alanın bu alanın öndeki alanla birleştirilerek topyekun bir bütün olarak yaklaşık 108 bin metrekarelik bir alanın millet bahçesi yapılması için Kadir Başkanımızla görüştüm. ‘Bütünlüğü bozmayalım. Siz buraya harcayacağınız parayı başka bir yerde değerlendirelim, Kapaklı’ya başka bir hizmet yapalım. Biz bunu bakanlık üzerinden halledelim’ dedim. Kadir Başkanımız kabul etti ve bir süreç yürüttük. Bu süreç içerisinde ne hikmetse geçen sene Aralık ayında başlayan hala sonuçlanmayan bir problemle karşı karşıyayız. Bunun bütçesini 2021 yılına koydurmak istiyoruz. Türkiye genelinde devletimiz 150 tane millet bahçesi için bütçe ayırmış. Bizim buraya yapılacak yatırımın yaklaşık maliyeti 40-45 milyon TL. Bu yatırımı Kapaklı’ya kazandırmak için sürekli uğraşıyoruz, mücadele ediyoruz. Ama ne hikmetse büyükşehirden geçirtemedik. Bu hizmet Kapaklı’daki insanlara yapılacak bana yapılmayacak” diye konuştu. Konunun geçen hafta encümende görüşüldüğünü fakat reddedildiğini söyleyen Çetin “Buradaki sorun neyse bir türlü çözülemiyor” dedi.

 

“SANKİ BİRİLERİ SİHİRLİ DEĞNEKLE MÜDAHALE EDİYOR”

 

AK Partili Meclis Üyesi Metin Kanat da “Bu konu 3 defa encümene girdi. Her seferinde bir sıkıntı yok dediler. Ne hikmetse encümene girerken sanki son dakika birileri sihirli değnekle müdahale ediyor. Özellikle Kapaklı’ya millet bahçesinin yapılmaması için birileri müdahale ediyor. Büyükşehir belediye başkanı sıkıntı yok diyor, daire başkanı sıkıntı yok diyor, encümendeki arkadaşlar sıkıntı yok diyor ama geçmiyor” dedi.

 

“BÜTÇEYİ KAÇIRIYORUZ”

 

Konudan yeni haberdar olduğunu belirten CHP’li Meclis Üyesi Halil İbrahim Erkan da “Her komisyonda ben yanındayım. Bu konu encümenden geçmiyor diye niye bana haber vermiyorsun? Kapaklı’nın menfaati olduğu zaman benim yaptıklarım ortadadır. Kapaklı’nın menfaati için her şeye varım. Gerekirse grubum reddetsin, ben çıkar Kapaklı’yı orada savunurum” dedi. Bunun üzerine konuşan Metin Kanat “Büyükşehir belediye başkanı ‘tamam ben bunu geçireceğim’ dedikten sonra bunun üzerine laf mı söylenir?” dedi. Başkan Mustafa Çetin de “Bir yıldır bir sorun var tıkandık çözemiyoruz” dedi. İlçe başkanlarının Kadir Albayrak’ı ziyaret etmesini isteyen Çetin “1 yıldır bu konu sürüncemede. Acı olan şu, biz bütçeyi kaçırıyoruz. Sürekli bir şeyler uzatılıyor, gerekçeler sunuluyor. Sonuca ulaşamıyoruz. Suç onda bunda demek yerine Kapaklı’ya yapılacak bir yatırım olarak gördüğümüz bu projeyi hep beraber destekleyelim. Bu sorunu çözmek için el birliği yapalım. Elimizde bir fırsat var. bir yıldır bu kadar mevzuata takılmamamız gerekiyordu” dedi. Konu Plan ve Bütçe Komisyonu ile İmar Komisyonu’na havale edildi.

 

KOMİSYONA HAVALE EDİLDİ

 

Toplantının bir sonraki gündem maddesinde Karaağaç Mahallesi 293 ada 2 nolu parsel üzerindeki belediye hizmet binasının olduğu akanın belediye garajı olarak kullanılmak üzere Kapaklı Belediyesi’ne devredilmesi, Kapaklı Belediyesi ile Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi arasında protokol imzalanması için belediye başkanına yetki verilmesi talebi Plan ve Bütçe Komisyonu ile İmar Komisyonu’na havale edildi. Toplantının 9’uncu gündem maddesinde ise Emlak Müdürlüğü tarafından sunulan trampa ve belediye lehine oluşan bedel farkının belediyenin  vergi dairesine olan borçlarına mahsup edilmesi konusu görüşülerek Plan ve Bütçe Komisyonu ile İmar Komisyonu’na havale edildi. Toplantının son gündem maddesinde ise Emlak ve İstimlak Müdürlüğü tarafından sunulan Ankara ili Çankaya ilçesi Meşrutiyet Mahallesi Selanik Caddesi’nde bulunan taşınmazın devri konulu görüşülerek Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi. Toplantının ikinci oturumu 6 Kasım Cuma günü saat 16.00’da Kapaklı Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılacağını açıkladı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU