19 Eylül Gaziler Günü, canını vatana adayan kahramanların günüdür

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e gazilik ünvanı ve mareşallik rütbesinin verilişinin 99'uncu yılı ve Gaziler Günü Kapaklı'da da törenle kutlandı. Törende konuşan Türkiye Muharip Gaziler Dern

GÜNDEM 19.09.2020 15:35:00 0
19 Eylül Gaziler Günü, canını vatana adayan kahramanların günüdür

 

Saat 11.00’da Kapaklı Atatürk Anıtı’nda düzenlenen tören Kapaklı Kaymakamlığı, Kapaklı Belediye Başkanlığı ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kapaklı Temsilciliği’nin çeleklerinin Atatürk Anıtı’na sunulması ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kapaklı Temsilcisi İbrahim Çetintaş yaptı.

 

“TÜRK KAHRAMANLIĞININ TAÇLANDIĞI GÜNDÜR”

 

19 Eylül’ün Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün şahsında Türk kahramanlığının taçlandığı gün olduğunu kaydeden Çetintaş, “Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasındaki kahraman Türk ordusu 13 Eylül 1921’de 22 gün 22 gece süren dünyanın en uzun muharebelerinden biri olan, Sakarya Meydan Muharebesinde sömürgecilerin maşası olarak Anadolu içlerine kadar ilerleyen, işgalci Yunan ordusunu Polatlı önlerinde durdurmuş, ona tarihinin en büyük yenilgisini yaşatarak, cephede bozguna uğratmış ve kaçmaya mecbur etmiştir” dedi.

 

“ANADOLU HALKININ ÖLÜM KALIM SAVAŞI OLDU”

 

Düşmanın bir sene içinde topraklarımızdan tamamen atıldığını söyleyen Çetintaş, “Sakarya Meydan Muharebesi Anadolu halkının ölüm kalım savaşı olmuştur. Bu mücadele kaybedilseydi, Anadolu’nun paylaşım planı olan Sevr anlaşması gerçekleşecek, dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti devleti bir hayal olarak kalacaktı. Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 19 Eylül 1921 tarihinde, bu emsalsiz zaferin anısına Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e ‘Gazilik’ unvanı ile ‘mareşallik’ rütbesi tevcih edilmiştir” dedi.

 

“ŞEREF GÜNÜDÜR”

 

19 Eylül’ün 1919-1922 yıllarında Kurtuluş Savaşı’nda, 1950 ve 1953’te Kore’de, 1974’te Kıbrıs’ta savaşan Muharip Gaziler ile Türkiye Cumhuriyetinin rejimi, üniter yapısı ve toprak bütünlüğünü koruma uğrunda vatan hainlerine karşı kahramanca mücadele eden askerimiz, polisimiz ve diğer tüm malul gazilerin şeref günü olduğunu kaydeden Çetintaş, “19 Eylül Gaziler Günü, bu aziz vatana canını adayan kahramanların günüdür. Gazilerimiz ve şehitlerimiz, Cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarıdır. Şehit ve gaziler toprağı vatan, insanı ulus yapan değerlerdir. Vatan savunmasında şehit ve gazi olmak kadar güzel bir kavram olamaz” dedi.

 

“VATAN İÇİN CANIMIZI VERMEYE HAZIRIZ”

 

Şehidin nurlanmış, gazinin onurlanmış asker olduğunu kaydeden Çetintaş, “’Orduya sadakat şerefimizdir’ diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gazileri olarak dün olduğu gibi bugün de aynı inançla bu güzel vatan için canımızı vermeye hazırız” ifadelerini kullandı. Çetintaş, ülkemizin bugün dünden olduğundan daha fazla iç ve dış düşmanların tehdidi altında olduğunu dile getirerek “Bilinmelidir ki Türk halkının azim ve kararlılığı her türlü zorluğu yenmeye ve Türkiye Cumhuriyetini sonuna dek yaşatmaya muktedir. 15 Temmuz 2016 tarihinde ülkemizde yaşanan kalkışma olayı, tüm milletimizi olduğu kadar bilhassa biz gazileri derinden yaralamıştır. Ülkemizin birlik ve beraberliğini hedef alan bu olayı tüm gaziler adına şiddetle kınıyorum” dedi.

 

“ŞEHİT VE GAZİ TÜRK TOPLUMUNUN ORTAK DEĞERİDİR”

 

Yüzyıllardır bu güzel vatan için canlarını feda eden Türk silahlı kuvvetlerini bu olay ile bağdaştırmak istemediklerini kaydeden Çetintaş, “Tüm ülkemizin ve halkımızın her zamankinden daha güçlü bir silahlı kuvvetlere ihtiyacı olduğunu bir kez daha ifade ederken, tüm gazilerimizin yaşı ne olursa olsun vatan savunması için her daim vazifeye hazır olduğunu bilmenizi istiyorum.  Şanlı tarihimizin zaferleri hiçbir zaman unutulmamalıdır. Zafer günlerine ve bu zaferlerin kahramanlarına layık oldukları değer her zaman her yerde verilmelidir. Savaşlara ve bu savaşların gazilerine olan ilgisizlik şanlı tarihimizle olan bağımızı koparır. Aziz şehitlerimiz ve gazilerimiz her zaman hatırlanmalıdır. Şehit ve gazisi olmayan Türk ailesi yok gibidir. Bu nedenle şehit ve gazi Türk toplumunun ortak değerleridir” dedi.

 

“ECDADIMIZA LAYIK OLACAĞINIZA İNANCIMIZ TAMDIR”

 

Konuşmasında gençlere de seslenen Çetintaş, “Sevgili gençler, yarın vatanın savunması sizlere emanet edildiğinde bu konudaki sorumluluğu tam anlamıyla yerine getireceğinize ve ecdadımıza layık olacağınıza inancımız tamdır” dedi. Türkiye Muharip Gaziler Derneği adına, ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi ve aramızdan ayrılan gazileri saygıyla anan Çetintaş, hayatta olan gazilere de sağlık ve mutluluklar diledi. Çetintaş’ın konuşmasının ardından tören sona erdi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU