Kaymakamlık, sokakta çalıştırılan ve dilendirilen çocuklar için harekete geçti

Çerkezköy'de özellikle trafiğin yoğun olduğu cadde ve kavşaklarda kağıt mendil ve su satan ya da sokakta dilendirilmeye zorlanan çocuklar için harekete geçen Çerkezköy Kaymakamlığı, çocuklarÄ

GÜNDEM 15.09.2020 13:04:00 0
Kaymakamlık, sokakta çalıştırılan ve dilendirilen çocuklar için harekete geçti

Çerkezköy Kaymakamlığı, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 32/A ve B maddeleri uyarınca, Çerkezköy ilçe sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, kamu esenliğinin sağlanması ve sokakta çalıştırılan çocukların genel olarak beden ve ruh sağlıklarının korunması ile suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla çeşitli tedbirler aldı. 

 

TEHLİKELERE MARUZ KALMALARINI ENGELLEMEK AMAÇLANIYOR

 

‘Çocuk Hizmetleri Uygulamalarına İlişkin Karar’ ile çocukların sokağın türlü tehlikelerine maruz kalmalarını engellemek, ruhsal ve bedensel açıdan sömürülmelerinin önüne geçmek, eğitim haklarının engellenmesini önlemek, bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlaksal, toplumsal gelişmesine zararlı olacak biçimde aileleri ya da başka kişiler tarafından ihmal veya istismar edilmelerini önlemek için korunma haklarının uygulamaya konulması ve bu yolla kamu esenliğinin sağlanması amaçlanıyor.


BARINMAK AMACIYLA KULLANILMAYACAK

 

Bu karar Çerkezköy sınırları içerisinde 18 yaşından küçük, her türlü sosyal tehlikelere ve kötü alışkanlıklara karşı savunmasız bırakılan ve başı boşluğa sürüklenen, beden, ruh, ahlaki gelişmeleri, şahsi güvenlikleri tehlike içinde bulunan çocukları ve bu çocukları ihmal ve istismar eden gerçek ve tüzel kişileri kapsıyor. Alınan karara göre sokak, cadde, meydan, gar, otogar, durak, tarihi ve kültürel mekanlar, ibadethane ve müştemilat, terk edilmiş yapılar, inşaatlar, bankaların ATM'leri, köprü altları gibi yerler barınmak amacıyla kullanılmayacak. 

 

ÇOCUKLAR DİLENDİRİLMEYECEK VE ÇALIŞTIRILMAYACAK

 

18 yaşın altındaki reşit olmayan çocuklar; toplu taşıma araçlarında, mezarlıklarda, nikah salonlarında ve bar, diskotek gibi eğlence merkezlerinde, cadde ve sokakların kaldırımlarında, cami önlerinde veya akan trafik içinde umuma açık yerlerde ve benzeri yerlerde dilendirilmeyecek ve çalıştırılmayacak. İlköğretim çağındaki çocukların çalıştırılmak yerine, okula devamları sağlanacak. Bu hususların gerçekleştirilmesinden, takibinden veli veya vasi sorumlu olacak.

 

REŞİT OLMAYANLARDAN MAL VE HİZMET ALINMAYACAK

 

Sokak, cadde, meydan, gar, otogar, durak, tarihi ve kültürel mekanlar, ibadethane ve müştemilat, terk edilmiş yapılar, inşaatlar, bankaların ATM'leri, köprü altları, toplu taşıma araçları, mezarlıklar, nikah salonları ve bar, diskotek gibi eğlence merkezleri, cadde ve sokakların kaldırımları, cami önleri veya akan trafik içinde umuma açık yerlerde ve benzeri yerlerde barındıkları, yaşadıkları, dilendirildikleri veya çalıştırıldıkları bilinen veya anlaşılan reşit olmayan küçüklerden herhangi bir eşya, mal (kağıt mendil, çiçek vb.) veya hizmet satın alınmayacak. 

 

GEREKLİ YASAL İŞLEMLER YAPILACAK

 

Her türlü kimyevi uyuşturucu ve psikotrop maddelerin kullanım amacı dışında kullanılması, amacı dışında kullanacak kişilere ya da aracılara satışı yasak. 18 yaşından küçük olanlara ise her ne amaçla olursa olsun satışı yapılmayacak, muhafazası için verilmeyecek ve taşıttırılmayacak. Bu kararın uygulanmasına, yerine getirilmesine aykırı davranan tatbik ve icrasına muhalefet eden, zorluk çıkaran kişilere, kamu düzenini ve esenliğini bozan çocukların veli, vasi ya da kanuni temsilcisine, idari emir ve işlemlere aykırılıktan, fiil ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32. ve 33. maddesi ve diğer hükümleri gereği yasal işlem yapılacak. Yayımı tarihinde yürürlüğe giren karar Çerkezköy Kaymakamlığı tarafından yürütülecek. 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU