"Ekolojik yaşama yönelik projeler üretmeliyiz"

Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen panelde, Lüleburgaz Deresi'nin kirlilik sorunu ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Panelde Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformu adına konuşan

GÜNDEM 15.09.2020 11:03:00 0

 

Panele; Lüleburgaz Belediye Başkanı Dr. Murat Gerenli, İstanbul Çevre Mühendisleri Odası yetkilileri, siyası parti temsilcileri, il genel meclis üyeleri, muhtarlar ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katıldı.

 

“DEREYİ KİRLETMELERİNE ENGEL OLMALIYIZ”

 

Panelde Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformu adına konuşan Cengiz Atlı, "Derenin kirletilmesine neden olan sanayi işletmelerinin, köylerin kanalizasyonlarının, tarım zehirlerinin dereye atılmasının ve atıklarını dereye atan hayvan çiftliklerinin acil bir şekilde dereyi kirletmelerine engel olmalıyız. Derenin kirletilmesini ve kirletenleri teşhir etmeliyiz. Ranta dayalı projeler yerine ekolojik yaşama, yaşanası bir dünyaya yönelik projeler üretmeliyiz.  Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformu, Lüleburgaz Belediye Başkanlığı ve Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ile daha yakın bir işbirliği ile Lüleburgaz deresinin etrafının yaşanabilir hale gelmesi için mücadele edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

 

“MADDİ MANEVİ DESTEĞE HAZIRIZ”

 

Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube Sekreteri Medet Güney de, derenin analiz raporunun yorumunu yaparak çözüm önerilerini sundu. Güney, bundan sonraki süreçte de derenin temizliği ile ilgili verilecek mücadelede her türlü maddi ve manevi desteği vereceklerini söyledi.  Çevre mühendislerinin Lüleburgaz Deresi ile ilgili hazırladıkları raporda, 12 Ağustos'ta yapılan su analizi ölçümünde bulunan değerlerin eğer önlem alınmazsa kısa bir süre sonra Lüleburgaz derelerinin de Ergene Nehri'nin bugünkü durumuna geleceğinin görüldüğü belirtildi. Raporda, su kirliliği kontrolü yönetmeliğinde kıta içi su kaynakları sınıflarına, alınan örnek numune analiz sonuçları değerlendirildiğinde, derenin 3 ve 4'üncü sınıf su kalitesine ulaştığının görüldüğü kaydedildi. 

 

LÜLEBURGAZ DERESİ İLE İLGİLİ HAZIRLANAN RAPOR

 

Çevre mühendislerinin Lüleburgaz Deresi ile ilgili hazırladıkları rapor şu şekilde; "Kentin ortasından geçen derenin insan ve diğer canlıların yaşam alanlarını tehdit edecek aşamada olduğu görülmektedir. Özellikle kimyasal oksijen ihtiyacı, biyolojik oksijen ihtiyacı, azot ve fosfor parametrelerinin yüksek değerlerde olması; derenin, endüstriyel, evsel ve tarımsal kökenli kirleticiler ile kirlendiğini göstermektedir.  Balık BİO (ZFS ) ölçümlerinde ise, derede balık yaşamının son bulduğu, dere debisi kadar bir temiz su ile seyrelme yapılması halinde, yani deredeki canlı yaşamını sonlandıran kirleticilerin yarı mertebesine kadar azaltılması ile balık yaşamının mümkün olacağını göstermektedir, bu durum pratikte mümkün görülmemektedir. Analiz sonuçları bir bütün olarak değerlendirildiğinde, evsel, endüstriyel ve tarım kaynaklı atık suların dereye doğrudan deşarj edilmesi ile derede canlı yaşamı sona ermiş, insan ve diğer canlı yaşamı tehdit eder aşamaya gelmiştir. Bu durumun devam etmesi, kirletici kaynakların deşarjlarının önlenmemesi durumunda dere; geri dönüşü olmayacak bir şekilde atık su kanalına dönüşecek, Bölgede yaşayan insan ve diğer canlıların yaşamlarını tehdit eder duruma dönüşecektir"

 

SU NUMUNELERİ SERGİLENECEK 

 

Toplantıda, Kaynarca'dan alınan su numunesi ile Lüleburgaz 'da dereden alınan su numunelerinin Lüleburgaz'ın değişik yerlerinde sergilenmesi, köylerin kanalizasyonlarının ve fabrikaların sıvı atıklarının borularla en yakın arıtma tesisine taşınması, sorumluluğu olan kurumların görevlerini yapması için imza toplanması gibi önerilerde bulunuldu.

 

Haber / Yakup KARATEPE