TBMM Başkanı Şentop: Belli suçlara idam cezası olmalı

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Marmaraereğlisi'nde gazetecilerin gündem hakkındaki sorularını yanıtladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin gündeme getirdiği belirli suÃ

GÜNDEM 4.09.2020 19:27:00 0
TBMM Başkanı Şentop: Belli suçlara idam cezası olmalı

 

 

TBMM Başkanı ve AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, Marmaraereğlisi’nde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

 

“CEZALARDA ÖNEMLİ OLAN CAYDIRICILIK HUSUSU”

 

“Çok sınırlı olarak belli suçlara mahsus olmak üzere idam cezasının bulunması kanaatindeyim” diyen TBMM Başkanı Şentop, “Bunlardan bir tanesi taammüden en eski tabirle tasarlayarak adam öldürme, vahşice adam öldürme suçları, bir de özellikle küçük çocuklara karşı işlenen cinsel suçlar çerçevesinde sadece bunlarla sınırla olmak kaydıyla idam cezasının olması gerektiğini düşünenlerden birisiyim. Bu konuda çalışmalar da yaptım. Tabi bu konuda cezanın gelebilmesi için bir anayasa değişikliğine ihtiyaç var. Türkiye'nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde ek protokoller var. Bunlarla ilgili de yeniden değerlendirme yapılması gerekir. Takdir parlamentomuzun, görüşülüp, tartışılması gereken bir konu. Şu anlamda söylüyorum. Cezalarda önemli olan caydırıcılık hususu. Şüphesiz bu her ceza için geçerli ama toplumun huzurunun toplumunun değerlerini çok ciddi ölçüde sarsan bu tür büyük suçlarda caydırıcılık çok daha önemli” dedi.

 

“KENDİSİNE YAPILAN HAKARETLERİ KABUL EDİYOR DEMEKTİR”

 

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun, Hazreti Muhammed'i konu ederek hakaret içeren karikatürleri yeniden yayımlaması ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bu durumun ifade özgürlüğüne girdiğini açıklaması yönündeki soru üzerine de konuşan Şentop, “Peygamber efendimizin bir gün sohbet ederken ashabına, arkadaşlarına söylediği bir söz var. İnsanları ailenize, akrabalarınıza sövmelerini istemeyin diyor. Bunun üzerine birisi diyor ki, 'Ya Resulallah hiç insan anne ve babasına sövülmesini ister mi diyor. Siz başkalarının anne, babalarına söverseniz onlar da sizin anne babalarınıza söver' diyor. Dolayısıyla ben Macron'un İslam'ın lideri Peygamber efendimize bu dünyadaki 2 milyara yakın İslam ümmetinin uğruna hayatlarını feda etmeyi göze alacağı bir insana, bir Peygambere bu şekilde hakaret edilmesinin ifade özgürlüğü içerisinde bulunduğunu söylüyorsa; kendisine, kendi değerlerine, kendi ailesine, başka verdiği ne değer varsa bunlara karşı yapılacak hakaretleri de ifade özürlüğü içerisinde olduğunu kabul ediyor demektir” dedi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ