Şeytan Deresi'nde toplu balık ölümleri

Babaeski'de tarım arazilerini sulamakta kullanılan Şeytan Deresi, mevsim yağışlarının olmaması sonucu kuruyunca, derede toplu balık ölümleri yaşanmaya başladı. Bölgede çiftçilik yapan Şuayip

GÜNDEM 3.09.2020 13:57:00 0
Şeytan Deresi


Babaeski'nin en önemli su kaynaklarından biri olan Şeytan Deresi, kurak geçen kışın ardından, mevsim yağışlarını da alamayınca kurudu. 

 

VATANDAŞLAR BALIK ÖLÜMLERİNİN SON BULMASINI İSTİYOR

 

Kırklareli'nin Yıldız Dağları'ndan doğarak, binlerce dekar tarım arazisini sulayan ve Ergene Nehri'nin kollarından biri olan yaklaşık 130 kilometre uzunluğundaki Şeytan Deresi'nde yaşanan kuraklıkla birlikte, toplu balık ölümleri görülmeye başlandı. Deredeki ölü balıkları görenler, bir an önce balık ölümlerinin son bulmasını istiyor.

 

“3 AYDIR YAĞIŞ YOK”

 

Babaeski'de çiftçilik yapan Şuayip Saygılı, "Bölgemizde kuraklık yaşanıyor, 3 aydır yağış yok. Barajlarımız göletlerimizde yaşanan kuraklık nedeniyle balıklar ölüyor. Çok kuraklık var. Kuraklık toprağı öyle bir çatlattı ki, 10 santimetrelik bir demiri çatlaktan saldığınızda, 1 metre aşağı düşüyor" dedi. Bölgelerinde çok ciddi bir şekilde kuraklık yaşadıklarını ve 1968 yılında da bölgelerinde kuraklık yaşandığını ama bu kadar etkili olmadığını söyleyen Saygılı, "Ben 1968 yılında evlendim ve o zaman kuraklık yaşamıştık ama bu kadar kurak değildi. Yaklaşık 48 yıllık çitçiyim, böyle kuraklık görmedim. O zamanlar öküz koşuyorduk tarlada hayvanlar saman yiyordu, şimdi koyun bakıyorum koyunlar gündöndü kafası yiyor, kuraklıktan. Bir an önce yağmur yağar ve inşallah bu kuraklık biter" ifadelerini kullandı.  

 

“GERİ KALAN BALIKLARIN KURTULMASINI BEKLİYORUZ”

 

Vatandaşlardan Ayşegül Güler de, “Yaşanan kuraklıkta ölen balıklara çok üzüldü. Bir an önce yağmurun yağmasını istiyoruz” derken, kuruyan derede balık ölümlerinin yaşandığını ifade eden İbrahim Cengiz ise, "Kış çok kurak geçti. Mevsim yağışlarını alamadığımız gibi yazda çok sıcak geçiyor ve bu yüzden deremiz kurudu, kuruyan derede balıklar ölüyor. Bir an önce yağmurun yağmasını ve geri kalan balıkların kurtulmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı. 

 

Haber / Yakup KARATEPE