"Kredi vermede 3'üncü, yardımlarda sonuncu sıradayız"

Çerkezköy'de çeşitli ziyaretlerde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, muhtarlarla da öğle yemeğinde bir araya geldi. Yemekte konuşan Öztrak, pandemi sürecinde ya

GÜNDEM 27.08.2020 15:47:00 0

 

 

Saat 10.00’da Çerkezköy’e gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, beraberindeki partililerle birlikte Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette konuşan Belediye Başkanı Akay, rekor oyla yeniden Parti Meclisi’ne seçilen Faik Öztrak’ı tebrik etti. Belediye Başkanlığı ziyaretinin ardından Faik Öztrak, Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Belediye Başkanı Vahap Akay ve partililer ile birlikte Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler’i ziyaret etti.

 

 

 

ESNAF KEFALET KOOPERATİFİ'Nİ ZİYARET ETTİ

 

Basına kapalı gerçekleştirilen ziyaretin ardından Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Muzaffer Yaztepe’yi ziyaret eden Öztrak, Çerkezköy’deki esnaf ve sanatkarların sıkıntıları ve sorunları hakkında Yaztepe’den bilgi aldı.

 

 

MUHTARLARLA YEMEKTE BİR ARAYA GELDİ

 

Faik Öztrak ziyaretlerinin ardından saat 12.00’da Tokoçin’de düzenlenen yemekte Çerkezköy’deki muhtarlarla bir araya geldi. Yemeğe Tekirdağ Milletvekilleri Candan Yüceer ve İlhami Özcan Aygun, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, CHP Tekirdağ İl Başkanı Şener Zeynel Saygın, Çerkezköy İlçe Başkanı Ayfer Dönmez, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Nedim Yılancı, il ve ilçe kadın kolları, gençlik kolları yönetimleri, muhtarlar ve partililer katıldı.

 

“EKONOMİK SIKINTILAR BUHRANA DÖNÜŞTÜ”

 

Yemekte konuşan Öztrak, ülkemizin çok sıkıntılı bir dönemden geçtiğini ifade ederek “Salgınla birlikte ekonomik sıkıntılar buhrana dönüştü. Bu süreçte muhtarlarımız da halkın içinde çok büyük sıkıntılarla mücadele etmek zorunda kaldılar. Bu nedenle tüm muhtarlarımıza teşekkür ediyorum. Yine onlara destek olan ilçe belediye başkanımız sayın Vahap Akay’a, büyükşehir belediye başkanımıza da Tekirdağ’da özellikle bu salgın sürecinde vatandaşlarımıza vermiş oldukları destekten ve vatandaşlarımızla birlikte göstermiş oldukları dayanışmadan dolayı da bir kez daha teşekkür etmek istiyorum” dedi.

 

 

“YARDIMLAR SON DERECE YETERSİZDİ”

 

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Öztrak, pandemi döneminde yapılan yardımlara ilişkin yöneltilen bir soru üzerine “Bu pandemi sürecinde özellikle milletimize, vatandaşlarımıza, esnafımıza, iş adamlarımıza yapılan yardımlar son derece yetersizdi. Yani toplam yapılan yardımların içinde vatandaşlarımıza doğrudan 5 milyon kişiye biner TL olmak üzere toplam 5 milyar TL’lik bir destek yapıldı. Tüm desteklerin içinde bu son derece düşük” dedi.

 

“DOĞRUDAN YARDIMLARDA SON SIRADA”

 

Türkiye’nin, kredi verme konusunda G-20 ülkeleri içerisinde ilk 3’e girdiğini, buna karşılık doğrudan yardımlarda ise son sırada yer aldığını söyleyen Öztrak “Esnaf çok açık şunu talep ediyor; ‘Biz bu kriz döneminde ödeyemediğimiz primleri bundan sonra da ödemekte zorlanacağız. Bu nedenle Bağkur primlerimizi affetsinler’ Ama bugüne kadar bu iktidarın, bu hükümetin yaptıklarına baktığımız zaman öyle almama gibi bir huyları yok. Her şeyi geri ödeyeceğiz. Su faturasını erteliyor; geri ödeyeceğiz. Elektrik faturasını erteliyor; geri ödeyeceğiz. Gaz faturasını erteliyor; geri ödeyeceğiz. Vergileri erteliyor, geri ödeyeceksin. Bunlar birikiyor birikiyor üst üste geldikçe vatandaşın, esnafın, iş adamının ödeme kabiliyetini aşıyor. Baştan itibaren bizim söylediğimiz bir husus var. Bu yardım bu şekilde olmaz” diye konuştu. Türkiye’nin orta vadede yeni bir dayanışma programı yapması, meclisten yeni bir dayanışma bütçesinin geçirilmesi gerektiğini söyleyen CHP genel Başkan Yardımcısı Öztrak, “Vatandaşına, esnafına, çiftçisine, emeklisine, iş adamına, memuruna vermiş olduğu imkanları yeniden gözden geçirip bu insanları ayakta durur hale getirmesi lazım” dedi.

 

“BİR NESLİ KAYBETMEK ÜZEREYİZ”

 

Pandemi sürecinde ülkemizin en önemli problemlerinden birinin eğitim meselesi olduğunu dile getiren Öztrak “Eğitimin yüz yüze yapılmaması, eğitimin dijital ortamda yada televizyonlardan yapılması birçok çocuğumuzun bu eğitimi alamamasına neden oldu. Yine çocuklarımızı uzun saatler boyunca televizyonun karşısında oturtmakta zorlanıyoruz. Bir başka önemli konu öğretmen çocukla karşılıklı temas içinde olmadığı zaman o çocuğun ruh halini kavramakta da güçlük yaşıyor. Dolayısıyla eğitimde bazı çocuklarımızın eğitime ulaşamaması durumu var, eğitimin yüz yüze olmaması sebebiyle ortaya çıkan bazı sorunlar var. Bir nesli kaybetmek üzereyiz.  Bana göre bugün bu ülkenin en önemli sorunu budur” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin eğitim konusunda ortaya yepyeni bir perspektif koyabilmesi gerektiğini söyleyen Öztrak, bu konunun son derece önemli olduğunu vurguladı.

 

“CUMHURİYETİN KURUCULARIYLA BİR ALIP VEREMEDİKLERİ VAR”

 

26 Ağustos’ta Malazgirt Savaşı’nın yıldönümünün kutlandığını söyleyen Öztrak “İktidar bir takım görkemli kutlamalar yaptı. Orası için hazırlanmış bir marş vardı, bu marşta da bizim ülkemizin, milletimizin kahramanlarının bir kısmının olmasına rağmen Mustafa Kemal Atatürk’ün hiçbir şekilde yer almaması dikkatimizi çekti. Her nedense mevcut yönetimin Cumhuriyet ile, Cumhuriyetin modernleşme projesiyle, Cumhuriyetin kurucularıyla bir alıp veremediğinin olduğu ortaya çıkıyor” dedi.

 

“DÖVİZLER KİMLERE PEŞKEŞ ÇEKİLDİ?”

 

Dolar, euro ve altındaki artışın sorulması üzerine de konuşan CHP Sözcüsü Faik Öztrak “Dolar, euro ve altındaki artışlar önlenebilirdi. Ama yanlış politikalarla, kısa vadede bu işi pansumanla, aspirin tedavisi ile geçiştiririz zannettiler. Bu ülkenin döviz rezervlerini ucuz ucuz faizcilere, yandaşlara peşkeş çektiler. Bu ülkenin net döviz rezervleri swap hariç sene başından beri 60 milyon dolar azalmış. Biz şunu soruyoruz; Bu dövizleri kime sattınız? Kim aldı ucuz ucuz bu dövizleri? Bugün baktığınızda dolar 7 TL’nin üzerinde. 6 lira 20 kuruşta, 6 lira 40 kuruşta, 6 lira 60 kuruşta tutarlarken o dövizleri tutmak için kamu bankaları kimlere sattı? Biz bunların peşindeyiz. Bu dövizler kimlere peşkeş çekildi?” dedi.

 

“YA HASTALIK AZDI YA DA İKTİDARIN ALERJİSİ NÜKSETTİ”

 

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın sade bir şekilde kutlanacak olmasına ilişkin de konuşan Öztrak “Bundan önceki birçok kutlamada da eğer bunlar milli bayram değilse iktidar, saray hükümeti bu bayramları coşkuyla kutlamak için elinden gelen her şeyi yapıyor. Ayasofya’nın açılış törenlerine binlerce insan taşınıyor. Üniversite sınavlarına çocuklar girerken pandemi dönemi ile ilgili hiçbir endişe yok ortada. 15 Temmuz Türkiye genelinde de çok sayıda etkinlikler ile kutlanıyor. Ama iş 30 Ağustos’a geldiği zaman pandeminin en akut olduğu dönemdeki önlemlere geri döndük. Ya biz bilmiyoruz bu hastalık 30 Ağustos yaklaşırken azdı, ya da iktidarın her milli bayram öncesinde olduğu gibi milli bayramlar karşısındaki alerjisi nüksetti. Çok açık söyleyeyim ‘bu bayram senin bu bayram benim, şu kahraman senin bu kahraman benim’ diyerek bu noktada dahi milletin bölünmeye çalışılması milletimizi çok rahatsız ediyor. Çok büyük huzursuzluk veriyor. Millet artık bıktı. Bir rahat nefes almak istiyor” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU