"Harf İnkılâbı, hayata geçirilen en önemli devrimlerden biridir"

23 Ağustos 1928 Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Tekirdağ'ı Ziyareti ve Harf İnkılâbının Uygulanmasının 92. Yıl dönümü, Tekirdağ'da 50. Yıl Harf İnkılâbı Anıtıâ€?

GÜNDEM 24.08.2020 11:08:00 0

 

 

Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen törene; Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, İl Garnizon Komutan Vekili Piyade Albay Ümit Bektaş, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Osman Kılıç, İl Emniyet Müdürü Mehmet Erduğan, İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Uzunlar ve vatandaşlar katıldı. Program; Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı. Ardından, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Garnizon Komutan V. Piyade Alb. Ümit Bektaş ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak 50. Yıl Harf İnkılâbı Anıtı’na çelenk sundu.

 

 

“EN ÖNEMLİ DEVRİMLERDEN BİRİDİR”

 

Çelenk sunumunun ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “23 Ağustos 1928, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün Tekirdağ'ı ziyaret ettiği ve yeni Türk alfabesini ilk kez burada uyguladığı tarihtir. Harf İnkılabı, ülkemizde kültür alanında hayata geçirilen en önemli devrimlerden biridir. Osmanlı döneminde, eğitim kurumlarının azlığı ve Arap alfabesinin zor öğrenilmesi nedeniyle okuma - yazma oranı oldukça düşüktü. Ayrıca Arapça'da olmayan bazı Türkçe harflerin, Arap alfabesiyle ifade edilemeyişi, bu alfabenin kullanımını daha zor hale getiriyordu” ifadelerini kullandı.

 

 

“GENEL EĞİTİM SEVİYESİ HIZLA YÜKSELMİŞTİR”

 

Türkçenin yapısına uygun olan yeni Türk alfabesinin kabulüyle okuma ve yazmanın daha da kolaylaştığını kaydeden Albayrak, “Bununla beraber yurdumuzun dört bir yanında açılan millet mektepleri sayesinde okur-yazar insan sayısı çok hızlı bir şekilde artmıştır. Gerçekleştirilen bu devrimle halkın genel eğitim seviyesi hızla yükselmiştir. 23 Ağustos 1928 tarihinde Tekirdağ'a gelen Ebedi Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün, yeni Türk alfabesini kamuoyuna tanıtmak için mavi gözlü kentimizi seçmesi son derece önemli ve anlamlıdır. Yüzünü güneşe dönen, çağdaş ve ilerici Tekirdağ halkı olarak, kentimizin yeni Türk alfabesinin ilk kez uygulanışına ev sahipliği yapmış olmasından dolayı gurur ve mutluluk duyuyoruz. Bu düşüncelerle Harf İnkılâbının uygulanışının 92. yıl dönümünü kutluyor, bu büyük devrimin mimarı Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmet, şükran ve saygıyla anıyorum” ifadelerini kullandı.

 

“SÖZ UÇAR YAZI KALIR”

 

Konuşmaların ardından İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde 23 Ağustos 1928 Harf İnkılabı anısına bastırılan posta Pulları ile “Tekirdağlı Yazar Hüseyin Bayol’un yazdığı Atatürk’ün Tekirdağ’a Gelişi ve Harf İnkılabı” isimli kitabı Protokol ve katılımcılara dağıtıldı. Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, “Bu kitaplar tarihe düşülen notlar söz uçar yazı kalır, bunlar bizden sonraki nesillere ışık tutacak onlar tarafından görülecek ve bilinecek o günlerde o hadiseler nasıl yaşandı bunları daha iyi hissedecekler” dedi.

 

Haber / Buse SERİN