Müze çalışmalarında 19 Bilim Kurulu üyesi yer alacak

Edirne'de kısa süre önce restorasyonu tamamlanan Saatli Medrese için Edirne Valiliği ile İstanbul Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi arasında `Fatih Sultan Mehmet Müzesi´ olması konusunda imzalanan protokol, İ

GÜNDEM 8.08.2020 12:26:00 0
Müze çalışmalarında 19 Bilim Kurulu üyesi yer alacak

 


Edirne'de, Fatih Sultan Mehmet'in eğitim gördüğü medrese olarak bilinen Saatli Medrese'nin, 3 yıllık restorasyon süreci geçen yıl tamamlandı. Tarihi bina için Edirne Valiliği, müze olması konusunda harekete geçerek, İstanbul Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ile el sıkışıp, tarihi yapıda protokol imza töreni yapıldı.

 

 

“2´NCİ MEHMET´E YAKIŞIR ŞEKİLDE BİR MÜZE AÇACAĞIZ”

 

Edirne İl Genel Meclisi ise Ağustos Ayı 3'üncü Toplantısı'nda, konuya ilişkin Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu´nun raporunu görüşerek, protokolü oy birliğiyle kabul etti. İl Genel Meclisi´nin toplantısına katılarak, hem yapılacak müze hem de Fatih Sultan Mehmet´in hayatıyla ilgili sunum yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Soytürk, "Edirne´mizde 'Fatih Sultan Mehmet Han Müzesi' yapılması fikri ortaya çıktıktan sonra yoğun mesai harcayarak Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ile birlikte bir çağ açıp çağ kapatan büyük bir dehaya, 2´nci Mehmet´e yakışır şekilde bir müze açacağız. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi´nin hocalarından oluşan 19 kişilik bilim kurulu ile beraber teşriftanzim projesini hazırlayacağız" ifadelerini kullandı. Soytürk, müzenin 29 Mayıs 2021'de kapılarını açmasını planladıklarını da kaydederek, "Sayın il genel meclisi başkanı ve meclis üyelerimizin destekleriyle Edirneli 2’nci Mehmet´in Müzesi 29 Mayıs 2021´de yerli ve yabancı ziyaretçilerimize açılacak. Öte yandan Edirneli Fatih deyince birçok özelliği akla geliyor. Anlatmakla bitiremeyiz. Avni mahlasıyla kendi divanı olan bir şair ama dünyada ilk defa ve ülkemizde ilk defa bir padişah adına müze yapılıyor. O da Edirneli 2´nci Mehmet Müzesi Edirne´de onun eğitim aldığı Saatli Medrese de yapılacak" dedi.

 

 

“YILLARDAN BERİ HEP İÇİMİZDE UKDEYDİ”

 

İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş ise projeye katkı vermekten büyük heyecan ve gurur duyduklarını söyledi. Geçmiş, "Sayın valimizle istişare ettiğimizde, kendisi bize bu projeyi anlattığında gerçekten tüylerim diken diken oldu. Edirne´de doğmuş, uzun yıllar Edirne´de yaşamış biri olarak hep Fatih Sultan Mehmet´in kitaplarıyla İstanbul´u fethi hikayeleriyle büyüdük. Bunların söylemleriyle yaşadık. Yıllardan beri hep içimizde ukdeydi. Fatih Sultan Mehmet hep Edirne´de doğdu, İstanbul´un fethi planları Edirne´de yapıldı ama sürekli İstanbul´la anıldı. Edirneli olduğu kısmı bugüne kadar biz ne Edirnelilere ne de dünyaya sergileyebildik. Bu müzenin açılmasıyla artı kendi öz kişiliğimize dönüyor, Edirneli Fatih´i de tüm dünyaya tanıtmanın onurunu ve gururunu yaşıyoruz" dedi.

 

Haber / Yakup KARATEPE