Tercih yapacak öğrencilere danışmanlık hizmeti

Milyonlarca öğrencinin ter döktüğü Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçları açıklanırken, tercih süreci de devam ediyor. Öğrenciler sınav puanlarına göre tercihlerini 29 Temmuz'a kadar ya

GÜNDEM 22.07.2020 16:15:00 0
Tercih yapacak öğrencilere danışmanlık hizmeti

 

 

Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçlarının açıklanmasının ardından 20 Temmuz’da başlayan 2020 LGS tercihleri e-Okul sistemi üzerinden devam ediyor.

 

TERCİH SAYISI 10’A ÇIKARILDI

 

Milli Eğitim Bakanlığı 2020 LGS tercih ve yerleştirme kılavuzunu meb.gov.tr adresinde yayınladı. LGS tercih ve yerleştirme kılavuzuna göre, LGS kapsamında lise tercihleri 29 Temmuz saat 17.00'ye kadar sürecek. Geçtiğimiz sene öğrenciler e-Okul üzerinden tercihlerini Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar' ekranından en fazla 5, ‘Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar' ekranından en fazla 5, ‘Pansiyonlu Okullar' tercih ekranından da en fazla 5 olmak üzere toplamda 15 lise tercihinde bulunmuşlardı. Bakanlık, bu yıl merkezi sınavla öğrenci alan okullara yönelik tercih sayısını 5’ten 10’a çıkarttı.

 

LGS TERCİHLERİ NASIL VE NEREDEN YAPILIR?

 

LGS tercih işlemi bireysel olarak https://eokul.meb.gov.tr internet adresinden yapılabileceği gibi mezun olduğu okuldan ya da herhangi bir resmî ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüğünden de yapılabilecek.

 

KAPAKLI’DA 15 KOMİSYON KURULDU

 

Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de tercih yapacak öğrenciler için 15 tane LGS Tercih Komisyonu kurdu. Kapaklı Belediyesi Ortaokulu’nda 4, Kapaklı İmam Hatip Ortaokulu’nda 2, Yıldızkent Ortaokulu’nda 2, Gazi Ortaokulu’nda 2, Bahçeağıl Ortaokulu’nda 1, Yanıkağıl Ortaokulu’nda 1, Pınarça Ortaokulu’nda 1, Karaağaç Atatürk Ortaokulu’nda 1, Karaağaç İmam Hatip Ortaokulu’nda 1 olmak üzere kurulan toplam 15 komisyonda öğrencilerin puanları doğrultusunda en doğru seçimi yapmaları için danışmanlık hizmeti verilecek.

 

MERKEZİ YERLEŞTİRMEDE ÖNCELİK

 

Merkezi yerleştirme, merkezi sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, özel program ve proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler doğrultusunda merkezi sınav puanı üstünlüğüne göre yapılacak. Sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği halinde sırasıyla Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne, sırasıyla 8'inci, 7'nci ve 6'ncı sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, 8'inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılacak.

 

TÜM ÖĞRENCİLER YEREL YERLEŞTİRME TERCİHİ YAPACAK

 

Sınava giren ve merkezi sınav puanına sahip olan öğrenciler dahil tüm öğrenciler yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihinde bulunmak zorunda olacak. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapılmaması durumunda, öğrencilere merkezi sınavla öğrenci alan okullar ile pansiyonlu okullar tercih ekranı açılmayacak. Özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kesin kayıt işlemini tamamlamış öğrenciler, tercihte bulunamayacak.

 

SONUÇLAR 10 AĞUSTOS’TA İLAN EDİLECEK

 

Öğrenciler, merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç grupta tercih yapabilecek. Merkezi sınava girmeyen öğrenciler ise yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere iki grupta tercih yapabilecek. Yerleştirme sonuçları, 10 Ağustos tarihinde "http://www.meb.gov.tr" adresinden ilan edilecek.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU