30 arı yetiştiricisine 234 kovan dağıtıldı

Tekirdağ Büyükşehir Belediye tarafından 2015 yılından bu yana uygulanan Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi kapsamında bugün Kızılpınar Mahallesi'nde 30 bal üreticisine 234 adet arı

GÜNDEM 14.07.2020 17:45:00 0
30 arı yetiştiricisine 234 kovan dağıtıldı

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanan Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi kapsamında bugün saat 10.00’da Kızılpınar Mahallesi’nde kovan dağıtımı töreni düzenlendi. Törene Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çerkezköy Belediye Başkan Vekili Serdar Ürkmez, Çerkezköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Nedim Yılancı, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan, bal üreticileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

22 BİN 293 KOVAN DAĞITILMIŞ OLACAK

 

Kızılpınar Eski Belediye Binası önünde düzenlenen törende konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan, “2014 yılında Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi'ni hazırladık ve 2015’te uygulamaya koyduk. 5 senedir kesintisiz sürdürdüğümüz projemizi bu sene sonlandırıyoruz. Hafta sonunda da Şarköy’de son kovan dağıtımını yaparak projeyi sonlandıracağız. Toplamda 22 bin 293 kovanı dağıtmış olacağız” dedi.

 

 

PROJENİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

 

Bu projenin Tekirdağ için önemine dikkat çeken Aslan “Bin 138 kişiyle başladığımız bu proje burada uygulamak zorunda olduğumuz bir projeydi. İlimizde ayçiçeği, kanola üretimi, mera ve orman varlığı dikkate alındığında bu bölgenin büyük çaplı kovana, arıya ihtiyacı vardı. Yeryüzünde yaşayan 8 milyar insanın gıdasını karşılayan yeryüzünde 80 tane bitki var. Bu 80 bitkinin 60’ının tohumlanıp, döl verip, mahsul verebilmesi için de arı ve börtü böceğe ihtiyacı var. Bu proje kapsamında bir takım kriterler koyduk. Sınırların çizilmesi gerekiyordu. Kriterlerden biri de 30 adetten fazla veremezdik. Çünkü Tarım Bakanlığı 30’dan daha düşük arı sahiplerini işletme kabul etmiyor ve destekleme kapsamına almıyor. 30’un altında olan kovan sayılarını 30’a tamamlamak istedik. Dolayısıyla hem üreticilerimiz üretip para kazansın hem de ayçiçeğinin verimini artırarak bu ülkeye birlikte hizmet edelim diye bir çabamız var” dedi.

 

“TEKİRDAĞ İÇİN GEREKLİYDİ”

 

Aslan “Bin 138 kişiyle yola başladık, 982 kişiyle projeyi bitiriyoruz. Bu proje bizim Tekirdağ’ımızın gereğiydi, biz bunu uyguladık. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız da arkamızda durdu. Arıcılık konusunda ülkemizde bu çapta bir projeyi gerçekleştiren başka bir il, başka bir kurum yok” diye konuştu.

 

“SATIŞ VE PAZARLANMASI KONUSUNDA DA ÇALIŞMALARIMIZ OLACAK”

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da Tekirdağ’ın 5 tane vizyonu olduğunu, bunlardan tarım ve hayvancılık vizyonu olduğunu ifade ederek, “Biz bu göreve geldiğimizde Tekirdağ’ın tamamında 50 bin kovan vardı. Ama 400 bin kovanlık potansiyel vardı. Türkiye’de üretilen ayçiçeğinin yüzde 33’ü, kanola bitkisinin yüzde 65’i Tekirdağ’da üretiliyor. Onun dışında ormanlarımız, meralarımız var. Bu projeyi çok önemsiyoruz. Bugüne kadar bin 138 kişiye 22 bin 293 tane kovan dağıtmışız. Bu projenin bal üretimi açısından önemli bir getirisi var ama daha da önemlisi arıların getirdiği polinasyon dediğimiz verim artırıcı özelliği. Bunu da ortaya koyduğunuz zaman bu proje gerçekten yerini bulmuş oluyor. Bugün 30 bal üreticimize 234 adet vereceğiz. Bizi çalışmalarımız sadece kovan olarak kalmayacak. Bundan sonra balın satılması ve pazarlanması konusunda da çalışmalarımız devam edecek” dedi.

 

 

“105 BİN DÖNÜM MERAYI ISLAH ETTİK”

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’de tarla yollarına greyder desteği yapan tek büyükşehir olduğunu söyleyen Albayrak “11 tane greyder aldık. Hasat öncesi ve hasat sonrası greyderleri veriyoruz. 300 bin dönüm meramız var. 105 bin dönümünü biz ıslah ettik. Şuanda tam hizmet zamanı. İlk dönem bitti, büyükşehir kuruldu. Şuan siyaset zamanı değil, hizmet zamanı. Siyaseti 2023 ve 2024’te zamanı gelince yapacağız. Ama şuanda hepimizin bize verilen yetkiyi ve görevi en verimli şekilde kullanarak vatandaşa hizmet etmek görevimizdir. Bu projenin Tekirdağ’a hayırlı olmasını diliyorum. Bal üreticilerimize bu projede geldikleri noktada daha güzel çalışmalar diliyorum” dedi. Konuşmaların ardından arı yetiştiricilerine kovanları dağıtıldı.

 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU