Altın fiyatları yükselişe geçti

Altın fiyatları son günlerde yükselişe geçerken, çeyrek altın fiyatı 650'yi gördü. İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinin, en güvenli liman olarak görülen altında fiyatların ciddi derecede yüks

GÜNDEM 8.07.2020 19:25:00 0
Altın fiyatları yükselişe geçti

Çerkezköylü kuyumcular, altın fiyatlarının yükselişe geçtiğini ancak satışların durgun olduğunu belirterek, 1 Temmuz'da başlayan düğün sezonunun satışlara yansımasını temenni etti.

 

"NE OLACAĞINI KESTİREMİYORUZ"

 

Çerkezköy Seçkin Kuyumculuk Satış Sorumlusu Ömer Atasayar, "29 senedir burada esnaflık yapıyoruz. Koronavirüs sürecinde ortalama 40 gün kapalı kaldık. Bu süreçte biz de yüzde 30-35 civarında geriye düştük. Koronavirüs salgını sebebiyle fiyatlar yükseldi, ancak bu süreç hala devam ediyor. Fiyatlar yukarı mı çıkar aşağı mı iner pek kestiremiyoruz. Belirsizlik ortamı oluştuğunda mesela salgın gibi durumlarda altın hep güvenli liman olarak görülüyor. İnsanlar altına yatırım yapıyor ancak şuan piyasalar durgun" ifadelerini kullandı.

 

"FARK AÇILDI"

 

Çin'de ortaya çıkan koronavirüs dolayısıyla ertelenen düğünlerin 1 Temmuz'dan itibaren tekrar yapılmaya başlanmasıyla altın fiyatlarının artışa geçtiğini de kaydeden Atasayar, "Virüsten dolayı tüm piyasalarda bir belirsizlik hakimdi. Virüs ile mücadele kapsamında ertelenen düğünlerin 1 Temmuz itibariyle yapılmaya başlamasıyla altın piyasaları hareketlendi. Geçen hafta çeyrek altını ortalama 635 civarında satıyorduk. Şuan çeyrek altının fiyatı 650 TL. Alış fiyatı ise 645 TL" ifadelerini kullandı.

 

"SARRAFİYE SATIŞI ARTIŞTA"

 

Bu dönemde en çok sarrafiyenin tercih edildiğini de kaydeden Atasayar, "Vatandaşlar yatırım amaçlı olarak sarrafiyeye yöneliyor. Sarrafiyeden sonra ise çeyrek ve yarım altın satışları artışta. İnsanlar satınca para edecek, kar elde edebileceği şeyler satın alıyorlar" ifadelerini kullandı. Düğün alışverişlerinin azaldığını da kaydeden Atasayar, "1 Temmuz'da düğünler yapılmaya başlandı ama birçok düğün seneye ertelendi. İnsanlar nadiren düğünlerini bu sene yapıyor. Bu sebeple bizim de bu sene düğün alışverişine gelen müşterilerimiz ciddi şekilde azaldı" şeklinde konuştu.

 

"ALLAH EVLENECEK ÇİFTLERE YARDIMCI OLSUN"

 

Can Kuyumculuk Mağaza Müdürü Uğur Akça da, "Altın piyasası artışta. Allah evlenecek çiftlere yardımcı olsun. Çeyrek altın 650 TL, gram altın 376 TL oldu. Bu fiyatların normalde 2022'nin fiyatları olması gerekiyor. Hem bizim hem müşterilerimiz için sıkıntılı bu fiyatlar. Pandemi sebebiyle yüzde 10-20'lik sıkıntı oluştu" ifadelerini kullandı. Başlayan düğün sezonu ile birlikte piyasalarda bir artış olabileceğini de kaydeden Akça, "Pandemi gölgesinde düğün sezonu başladı. Ancak biz şuanda satışlarımıza net olarak bir yansımasını görmedik. Ama bir yansımasını göreceğimizi umut ediyoruz" ifadelerini kullandı. Eskiden çeyiz seti oluşturduklarını ve vatandaşların fiyatına bakmaksızın maksimum 20-25 bin TL'ye aldığını ancak bunun artık mümkün olmadığını belirten Akça, "Eskiden çeyiz setlerimiz olurdu totalde 25 bin TL'ye satardık. Ancak şimdi kesinlikle mümkün değil. Şimdi 20 gramlık bir bilezik 7 bin TL zaten. Eskiden 5 bilezik alan artık 2 bilezik alabiliyor. Eskiden çeyrek altını günde 100 kez çevirebiliyorken şuan 10-15 kez çevirebiliyoruz" şeklinde konuştu.

 

ALTIN FİYATLARI

 

Gram altın 380 TL, çeyrek altın 660 TL, Cumhuriyet altını 2 bin 700 TL, 22 ayar bileziğin gramı 375 TL, 24 ayar gram altın 401 TL'den satıldı.

 

Haber / Buse SERİN