Çalışmalar 2021'de başlayacak

Çerkezköy Belediye Meclisi, 3 aylık aranın ardından pandemi sonrası ilk meclis toplantısını yaptı. Bugün saat 15.00'da Veliköy Belediye Düğün Salonu'nda yapılan toplantıya Meclis Başkan

GÜNDEM 1.07.2020 22:05:00 0
Çalışmalar 2021

 

 

Bir dilekçenin gündeme alınmasının ardından Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, 2019 yılı faaliyet raporu hakkında meclise bilgi verdi. Faaliyet raporuyla ilgili söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Adem İçli, faaliyet raporuyla ilgili eleştirilerini sıraladı. Tüm belediyeler pandemi sürecinde yol, kaldırım, temizlik, dezenfekte yatırımları gerçekleştirirken, Çerkezköy Belediyesi’nin bu süreci dezenfekte ve maske ile geçirdiğini kaydeden İçli, faaliyet raporunda bir şey görmedikleri için red oyu kullanacaklarını söyledi.

 

ELEŞTİRİLERE CEVAP VERDİ

 

İçli’nin eleştirilerine cevap veren Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Belediyesi’nin DSİ’nin çalışmalarına destek vermediği şeklindeki eleştirilerle ilgili de “2012 yılında DSİ ile Çerkezköy Belediyesi’nin bir protokolü var. 2014 yılında Büyükşehir olduktan sonra devir var ama protokol olmadı. Yapılacak protokol ile birlikte Büyükşehir derenin sahibi olacak. Asıl mesele ise Çorlu deresinin ıslahıdır. Çorlu Deresi’nin ıslahına ise inşallah müteahhit başlayacak” dedi. MHP grubu adına söz alan Koray Önsel de “Alt yapı yapılmadan üst yapının yapılmayacağı söylendi. Belediye Başkanı Akay, TESKİ çalışma yapacak biz üstleneceğiz diyor. Bunların belli programa sokulup son dakikaya bırakılmaması gerekiyor. Büyükşehir yapmaz ise beş yıl ne yapacağız. Bahanemiz Büyükşehir mi olacak. Faaliyet raporunda şu sonuç ortaya çıkıyor. Sanki bir yıldır pandemi süreci yaşanmış ki hiç bir hizmet yapılmamış” dedi. Önsel’in eleştirilerine cevap veren Akay, plan dahilinde işleri yönetmeye çalıştıklarını belirtti. 2019 döneminde İller Bankası’ndan içme suyu projesinin onaylatıldığını, o onaylanan krediyle birlikte TESKİ’nin çalışmalarına başladığını söyledi. Akay, “TESKİ eğer bu dönem yapamazsa Çerkezköy Belediyesi olarak B planını devreye sokacağız" dedi.

 

KANALİZASYON VE İÇME SUYUNUN TOPLAMI 12 KİLOMETREYİ BULUYOR

 

Faaliyet raporu AK Parti ve MHP grubunun red oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edilirken, verilen 10 dakikalık aranın ardından toplantının 2’nci oturumuna Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay başkanlık etti. Koronavirüs ile mücadele sürecinde belediye olarak yaptıkları çalışmaları anlatan Başkan Akay, Atatürk ve Öztrak Caddelerinde yapılacak olan çalışmalarla ilgili de meclise bilgi verdi. 2017 yılının Temmuz ayından sonra Çerkezköy Belediyesi olarak kararlı bir tutumla Atatürk ve Öztrak caddelerinde tekyön uygulamasını hayata geçirdiklerini söyleyen Başkan Akay, sonrasında caddelerde yapılacak çalışmalarla ilgili bir daha işlem yapılmaması adına altyapı kurumlarının planlarını beklediklerini söyledi. Bu dönem içerisinde bir planlama yaptıklarını ifade eden Akay, 2021 yılı içinde TESKİ’nin içme suyu hattı yenileme ve kanalizasyon yenileme, Büyükşehir Belediyesi’nin yağmur suyu hattı çalışması yapacağını dile getirdi. Akay “Atatürk Caddesinde 3500 metre, Öztrak Caddesinde 3800 metre ana isale hattı dahil olmak üzere toplamda 7.5 kilometreye yakın kanalizasyon içme suyu hatlarının revize işlemi var. Kanalizasyon ve içme suyunun toplamı 12 kilometreyi buluyor. Bu 2 hat yenilenirken Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi tarafından da bir yağmur suyu hattı inşaatı başlayacak” dedi.

 

TAM OTOMATİK OTOPARK

 

Meydan altı otoparkı projesiyle ilgili de konuşan Akay, “Atatürk Caddesi’ne bir meydan altı otoparkı hedefimiz vardı. Meydan altı otoparkı hedefimizi yaklaşık 250 araç kapasiteli bir tam otomatik otopark yapma fikrine dönüştürdük. Yer üstünde otoparka dair sadece otoparkın 4 tane lobisinin olacağı, bunun dışındaki yapıların tamamının yer altında gömülü kalacağı bir yapıdan bahsediyoruz. Büyükşehir Etüd Proje Daire Başkanlığı tarafından projesi devam ediyor. Maliyeti yaklaşık 25-26 milyon olarak öngörülen bir otopark. 2021’in Ocak Şubat aylarında TESKİ altyapı çalışmasına başlayacak. Aynı tarihlerde meydan altı kazıları gerçekleştikten sonra ihaleye çıkılmasını öngörüyoruz” dedi. Atatürk ve Öztrak Caddeleri’nin yer üstü çalışmalarının projelerinin devam ettiğini kaydeden Başkan Akay, TESKİ’nin 12-13 milyon TL, büyükşehir belediyesinin 25 milyon TL, Çerkezköy Belediyesi’nin de yaklaşık 20 milyon TL’lik yatırımının olacağını ifade etti.

 

“50 DOSYAYI SADECE BİR FİRMA ALMIŞ”

 

Akay’ın konuşmasının ardından Belediye Mali Hizmetler Müdür Mustafa Gümüş, 2019 yılı denetim komisyonu raporunu okuyarak meclisi bilgilendirdi. Denetim komisyonu raporu ile ilgili eleştirilerde bulunan AK Parti Grup Sözcüsü Adem İçli, bütçenin çok yüksek tutulduğunu söyledi. Doğrudan temin yapılmak için tahmini bütçenin şişirildiğini savunan İçli, “Bazı doğrudan temin alımlarının ihale yapılması gerekirken birkaç parçaya bölünerek yapılmış. Bazı doğrudan temin dosyalarımız sanki fabrikasyondan çıkmış gibi aynı yazı karakterleri ve aynı kişi tarafından doldurulmuş gibi doğrudan temin yapılmış. Dikkat çekici bir diğer unsur da 50 tane dosyayı sadece 1 tane firmanın aldığı. Bu firma Çerkezköy Belediyesi'nin ortak bir kuruluşu gibi çalışmış” eleştirisinde bulundu.

 

 

“KEMER SIKMA DÖNEMİ YAŞADIK”

 

İçli’nin sözlerine tepki gösteren Başkan Akay “Çerkezköy Belediyesi'nin ortak kuruluşu yok, olamaz da” dedi. Eleştirilere cevap veren Akay, uçuk kaçık bütçe yapan bir kurum olmadıklarını, ancak öngöremedikleri bazın durumların ortaya çıktığını belirterek “2020 yılına dair de bir olağanüstü durum ortaya çıktı yine bütçe dengelerimiz şaştı. 2018’den sonra belediye paylarından İller Bankası yüzde 30’lara kadar kesinti yapmaya başladı. 2019 yılı faaliyet raporundan da yola çıkarak bir planlama dönemi geçirdik. Ancak bir kemer sıkma dönemi de yaşadığımız çok açık. 2019 yılında gelirlerimizin düştüğü bir dönemde tabi ki kemer sıkarak, önümüzü görerek işimizi yapmak zorundayız” dedi.

 

“KASIM AYINDA BİTECEK”

 

Belediyenin borç durumu ile ilgili de bilgiler veren Başkan Akay, belediyenin piyasa borcunun 14 milyon TL olduğunu, bunun dışında yapılandırılmış borçların, taksitlendirilmiş kredi borçlarının olduğunu belirterek “Çerkezköy Belediyesi 2004-2014 döneminin borcu olarak her ay 600 bin TL ödüyor. 45 milyon TL üzerime bırakılan kamu borcu mirasını ben geçen dönem içinde ödedim, bu dönem içinde ödemeye devam ediyorum”  dedi. Bu yapılandırmayı bozmadan ödediklerini söyleyen Akay “İnşallah 30 Kasım’da son taksidini ödeyeceğiz. Son taksitle beraber 10 yıldır ödenmeyen geçmiş dönemin ödemediği sırtımıza yük olarak yüklenen ödemesi bize kalan o borcu da bitirmiş olacağız” dedi. Akay “ İller Bankası borçlarımız var. Bu arada atlanan, ödenmeyen, biriken vergi ve SGK borçlarımız var. büyükşehir belediyemizle mahsuplaşmayla ödemeye çalıştığımız 7.5 milyona yakın borcumuz var. Trakya Kalkınma Ajansı’na 2 milyon 700 bin lira borcumuz var. 58 milyon 500 bin TL borcumuz var. Likit 4 milyon 900 bin kullanılabilir durumumuz var. 53 milyon 600 bin TL borcumuz var. 2019 yılı aynı zamanda bir kemer sıkma dönemiydi” dedi.

 

KOMİSYON ÜYELERİ BELİRLENDİ

 

Akay’ın konuşmasının ardından komisyon üyelerinin seçimine geçildi. Tarife Komisyonu’na CHP grubundan Cengiz Memiş, Dilek Köksal, Mehmet Kar, AK Parti grubundan Erkan Zümbül ve İrfan Ak seçilirken, Plan ve Bütçe Komisyonu’na da CHP grubundan Beytullah Coşkun, Kemal Buzkuş, Cevdet Aykaç, AK Parti grubundan Neziha Temur, Hasan Hüseyin Karaca seçildi. İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na ise CHP grubundan Gökay Keleşoğlu, Erdal Zengin ve İbrahim Çekçi seçilirken, AK Parti grubundan ise Adem İçli ve Mehmethan Atbaşı seçildi. Encümen üyeliği seçimi ise gizli oylamayla yapıldı. Yapılan oylama sonucu encümen üyeliğine CHP’li meclis üyeleri Mehmet Şahin Yılmaz, Mehmet Hanifi Karataş ve Serdar Ürkmez seçildi. 2019 yılı gelir ve gider kesin hesabının Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilmesinin ardından bir adet boş kadroda iptal ihdas ve sözleşmeli personellerin çalıştırılması ilişkin gündem maddeleri de oy birliği ile kabul edildi. Daha önce komisyonda görüşülen pergolalar ile ilgili gündem maddesi yeniden komisyona havale edilirken, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü'nün yönetmelik hakkındaki yazısı da oy birliği ile kabul edildi. Makine İkmal Bakım ve Onarım Müdürlüğü’nün Görev ve Çalışma Yönetmeliği Güncellenmesi hakkındaki yazısının oy birliği ile kabul edilmesinin ardından belediye hisseleri ile ilgili yazı da İmar Komisyonu’na havale edildi. Belediye meclisi Cuma günü saat 15.00’da Veliköy Düğün Salonu’nda komisyon raporlarını görüşmek üzere yeniden toplanacak.

 

Haber / Şaban KARDEŞ